main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 23 februari 2023 — 13:29

Evaluatiecommissie Tweede Kamer: betrek koning meer bij kabinetsformatie

Volgens voorzitter van de evaluatiecommissie Carla van Baalen is het belangrijk om de koning blijvend te informeren over het kabinetsformatieproces. De koning moet door de Kamervoorzitter of de informateurs worden ingelicht over de verschillende fasen. Dat stelt de evaluatiecommissie van de kabinetsformatie in 2021.

“Het zou heel vreemd zijn als hij de maanden voor de beëdiging buitenspel staat”, zegt emeritus-hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de Radbouduniversiteit Carla van Baalen bij Sven op 1.

Formatie kabinet

De formatie van een nieuw kabinet moet anders, concludeert de evaluatiecommissie in een vandaag verschenen eindrapport. Van Baalen leidde het onderzoek naar de langste formatie ooit. “De formatie kan nu eindeloos doorgaan. De oppositie in wording staat heel lang buitenspel”, stelt zij.

De evaluatiecommissie stelt daarom voor om een einddatum af te spreken voor de verschillende fasen in het formatieproces. Van Balen: “Als de deadline verstrijkt moet er een Kamerdebat komen. Of de partijen er nou uit zijn of niet. Dan kan de Kamer bepalen wat de volgende stap in de formatie is.” De commissie heeft de indruk dat tijdens de verkennende fase van de formatie er al deels werd onderhandeld. Dat is niet wenselijk, zegt Van Baalen. Ze raadt aan een verkenner “met afstand van de actuele politiek” aan te stellen.

Premier Mark Rutte

Volgens Van Baalen was niemand van de betrokkenen tevreden over de laatste formatie. Zo beschreef toenmalig fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers het proces als ‘chaotisch’. Eén persoon was deels positief bekent van Baalen: “Het was politiek gezien toch een interessante periode vond Rutte.”

Lees ook: 

Kamervoorzitter Bergkamp: ‘Kabinetsformatie verliep gênant’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer