main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 februari 2023 — 11:40

Bedrijven kunnen hoge kosten niet meer doorberekenen: ‘Winstmarges staan onder druk’

Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven kan de hoge kosten voor bijvoorbeeld energie en grondstoffen niet doorberekenen aan klanten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof is het gevolg dat de winstmarges van bedrijven onder druk komen te staan en dat heeft weer nadelige gevolgen voor de economie.

Ruim 45 procent van de ondernemers geeft aan dat in het eerste kwartaal van 2023 de kostenstijging voor een klein deel doorberekend kan worden. Zo’n 6 procent zegt dit helemaal niet te kunnen.

‘Ik kan de hoge kosten niet doorberekenen’

“Kostenstijgingen waar wij mee te maken hebben zijn de loonkosten, kosten voor energie, kosten voor gebruik van machines, onderhoudskosten. Die zijn de afgelopen twee jaar enorm gestegen en kunnen wij niet doorberekenen”, zegt biologische akkerbouwer Douwe Mondsma tegen Goedemorgen Nederland.

Het doorberekenen lukt niet omdat hij niet in direct contact staat met de uiteindelijke consument. Mondsma verkoopt zijn goederen aan een tussenhandel, die de goederen vervolgens doorverkoopt aan de retail. Als Mondsma een hogere prijs voor zijn producten wil, dan moet hij dat afstemmen met meerdere collega’s. Dat is echter niet mogelijk, want kartelvorming is verboden in Nederland. En als de boer zonder gezamenlijke afspraken een hogere prijs voorlegt aan een afnemer, dan “gaat hij naar een collega, die het goedkoper kan aanbieden”.

‘Winstmarges staan onder druk’

Volgens voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof, te gast in de studio, brengt Mondsma het probleem goed in kaart. “Dit is een van de problemen, maar je ziet het ook bij bedrijven die hun product uiteindelijk aan de consument moeten verkopen.”

Voor de consument gelden min of meer dezelfde problemen: hoge inflatie en een hoge energierekening. Zij hebben minder geld te spenderen en houden dan vaak de hand op de knip. Dus geen centen in de zak van de ondernemer. Dat kan desastreus zijn. “Het gaat erom of je winst maakt en die staat enorm onder druk”, legt Vonhof uit. “De winst is nodig voor ondernemers om te blijven investeren in de groei van hun bedrijf.”

Voor de consument maakt het al dan niet doorberekenen overigens niet veel uit. Die kan namelijk op zoek naar een (goedkoper) alternatief. Voor de ondernemer in de winkelstraat kan het echter zijn faillissement betekenen. “Soms lijkt het alsof de economie en het bedrijfsleven een hele grote groep is. Wij laten nu het sentiment van de grote afhangen, terwijl de kleine bedrijven het lastig hebben.”

Kosten aan te kanten

Een van de hogere kosten waar veel ondernemers mee te maken hebben zijn hogere lonen. Al hoeft dat volgens Vonhof niet direct een probleem te zijn. “Want werknemers zijn uiteindelijk ook consument.” Vonhof zegt dat veel ondernemers het juist niet erg vinden als zij hogere kosten hebben aan bijvoorbeeld loon, maar omdat zij met zoveel andere hoge kosten te maken krijgen is er voor hen bijna geen ruimte om de lonen ook te verhogen.

Dat ondernemers met zoveel oplopende kosten te maken hebben is al een probleem. Volgens de bestuursman heeft dat nog een andere kant. “Namelijk wat de overheid belast en aan kosten doorberekend.” Juist die kosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen, vertelt Vonhof. “De ondernemer krijgt nu aan twee kanten extra kosten. Het rendement wordt kleiner en dat is een groot risico. Als zij niet kunnen investeren in verduurzaming, innovatie of een stukje groei. Dan krijgen wij het als economie erg lastig.”

Lees ook: 

Unieke stakingsgolf gerechtvaardigd, vindt Tuur Elzinga: ‘Werkgever komt niet over de brug’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil. Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer