main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 februari 2023 — 11:14

D66-fractievoorzitter Paternotte: ‘Blij dat kabinet duidelijkheid geeft over aanpak stikstofreductie’

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte is blij dat het kabinet duidelijkheid geeft over de aanpak van stikstofreductie voor 2030. “Het is geen fijne boodschap, maar wel eerlijk en duidelijk”, zegt Paternotte bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Paternotte: “Deze week komt een wet op tafel, over dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moet zijn. Over 6 weken gaat er een loket open waar de 3000 grootste uitstoters zich kunnen melden om te stoppen, hun bedrijf te veranderen of te verplaatsen. Dat aan het eind van het jaar, als dit niet genoeg oplevert, wij ook weten dat wij overgaan tot het onteigenen van bedrijven.”

Stikstofuitstoot uit buitenland

NRC publiceerde zaterdag een artikel waarin stond dat stikstofuitstoot vanuit het buitenland een grote rol speelt in de huidige Nederlandse stikstofproblematiek. “Er wordt al een tijd gezegd dat stikstofuitstoot overwaait vanuit het buitenland, maar andersom ook. Daar kun je weinig aan doen”, concludeert Paternotte.

Victor Pak, politiek journalist bij EW Magazine, zet zijn vraagtekens bij het stikstofbeleid. “We weten waar het neerslaat, maar niet waar het vandaan komt. Dan kom je wel met een hele stevige boodschap naar heel veel mensen die hierdoor geraakt worden.”

Paternotte zegt hier niet over te twijfelen. “Wij weten dat de natuur in de meeste natuurgebieden hard achteruitgaat. Dat is waarom de rechter zegt dat Nederland te weinig doet aan het in stand houden van de eigen natuur. Dus moet je de uitstoot aanpakken.” Dit wordt volgens Paternotte ook bevestigd door de onderzoeken van Johan Remkes en een recente brief van deskundigen en hoogleraren aan het kabinet en de Tweede Kamer.

Bouwvergunningen

De vraag rijst of de plannen van het kabinet voor dit jaar wel werkbaar zijn, gezien de regels vanuit Brussel. Al zouden boeren die veel stikstofuitstoot veroorzaken hun werkzaamheden opzeggen, blijft nog altijd het probleem van het woningentekort bestaan. Woningen zijn hard nodig in Nederland, maar de bouw gaat veelal gepaard met stikstofuitstoot waardoor bouwvergunningen amper verleend worden.

“Het kabinet zegt dat je met deze aanpak de natuur de kans geeft om te herstellen en dat je verreweg in de meeste natuurgebieden ruimte creëert. En dat wij ook weer de ruimte krijgen om huizen te bouwen”, zegt de D66-fractievoorzitter.

Lees ook:

CDA-Kamerlid Boswijk vindt kabinet ‘te sloom’ met stikstofaanpak

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer