main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 februari 2023 — 11:11

Nederlandse tradities geven lokale economie een boost: ‘Wij kunnen niet zonder’

De Nederlandse traditie van carnaval vieren brengt veel meer met zich mee dan vrolijke muziek, kleurrijke outfits, praalwagens en liters bier. Net zoals het Friese paard of Kerstmis vertegenwoordigt de traditie ook een economische waarde. Het zorgt lokaal voor een brede welvaart. 

Rond het feestgedruis van carnaval wordt kosten nog moeite bespaard. Duizenden euro’s vliegen over de toonbank en veel horecagelegenheden draaien tijdens die dagen een groot deel van hun jaaromzet.

Het festijn kost het land echter ook het nodige geld. “Cijfers zeggen dat carnaval ons ongeveer 300 miljoen euro aan productie kost. Ik heb ook gekeken naar ziekteverzuim na carnaval. Dat ligt hoger, blijkt uit gegevens. Dan kom je op maximaal 20 miljoen euro uit”, vertelt hoogleraar en econoom beleidsevaluatie Carl Koopmans bij Stand van Nederland: Generatie Next.

‘Traditie is belangrijk voor de economie’

De economische waarde uit zich niet alleen in euro’s. Wij moeten er in veel breder perspectief naar kijken, vindt Koopmans. “Tradities zijn belangrijk voor de economie en economie wordt vaak gezien als iets smals. Het is niet alleen wat wij in euro’s doen. Het gaat over brede welvaart. Waarin niet alleen de euro’s die wij normaal tellen mee worden meegenomen, maar ook het plezier dat mensen ergens in hebben.”

Koopmans concludeert dat het genieten van de traditie hand in hand gaat met de economische waarde van de traditie. “Mensen vinden tradities belangrijk. Daar hebben zij veel voor over en besteden daar veel geld aan.” En dat is uiteindelijk waarvoor wij het doen, stelt de econoom. “Wij verdienen geld om leuke dingen mee te doen, niet andersom.”

‘Wij kunnen niet zonder tradities’

Een zelfde soort conclusie trekt traditiedeskundige Ineke Strouken. “Tradities hebben ontzettend veel waarde. Wij kunnen niet zonder ze”, zegt ze. “Kijk naar Kerstmis. Hoeveel kerstbomen en kerstballen er niet verkocht worden. Zo hebben alle tradities economische waarde. Veel meer dan je zou bedenken.”

Volgens Strouken uit de economische waarde van tradities zich ook in de plek waar mensen gaan wonen. Waar veel tradities zijn, is veel erfgoed. Dat trekt meer mensen aan, dat op zijn beurt weer meer ondernemingen aantrekt. Met andere woorden: waar tradities zijn, zijn mensen en waar mensen zijn is geld. En dat zorgt voor een boost voor de economie.

Internationale bekendheid

Sommige tradities in Nederland genieten internationale bekendheid. Zoals het paardenevenement Friesian Proms en Hengstenkeuring in Leeuwarden. Los van de honderdduizenden mensen die de live streams van het event volgen, komen er zo’n 25 tot 35 duizend mensen op af, zegt Marijke Akkerman, directeur Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek. “Hotelkamers zijn helemaal volgeboekt. Niet alleen voor nu, maar voor de komende drie jaar zit het vol.”

Dat tijdens het jaarlijkse evenement mensen van over de hele wereld naar Leeuwarden afreizen is een zeer mooie bijkomstigheid voor de lokale middenstand. Zij genieten met volle teugen van de internationale interesse in het Friese paard. Daar is B&B-eigenaar Josien Valk een goed voorbeeld van. “Het is komen en gaan van gasten van over de hele wereld. Duitsers, Canadezen, Amerikanen. Zij slapen in onze hotels, eten in onze restaurants. Iedereen profiteert ervan. Het is fantastisch.”

Nederland is rijk aan talloze tradities. Van carnaval vieren tot aan het Friese paard. Maar wat betekenen onze tradities eigenlijk? Hebben zij naast een emotionele waarde ook een economische waarde? WNL-presentator Jill Bleiksloot ging op onderzoek uit. Benieuwd naar het antwoord? Kijk zaterdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen van Stand van Nederland kijk hier je terug via NPO Start

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer