main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 februari 2023 — 11:11

Nederlandse tradities geven lokale economie een boost: ‘Wij kunnen niet zonder’

De Nederlandse traditie van carnaval vieren brengt veel meer met zich mee dan vrolijke muziek, kleurrijke outfits, praalwagens en liters bier. Net zoals het Friese paard of Kerstmis vertegenwoordigt de traditie ook een economische waarde. Het zorgt lokaal voor een brede welvaart. 

Rond het feestgedruis van carnaval wordt kosten nog moeite bespaard. Duizenden euro’s vliegen over de toonbank en veel horecagelegenheden draaien tijdens die dagen een groot deel van hun jaaromzet.

Het festijn kost het land echter ook het nodige geld. “Cijfers zeggen dat carnaval ons ongeveer 300 miljoen euro aan productie kost. Ik heb ook gekeken naar ziekteverzuim na carnaval. Dat ligt hoger, blijkt uit gegevens. Dan kom je op maximaal 20 miljoen euro uit”, vertelt hoogleraar en econoom beleidsevaluatie Carl Koopmans bij Stand van Nederland: Generatie Next.

‘Traditie is belangrijk voor de economie’

De economische waarde uit zich niet alleen in euro’s. Wij moeten er in veel breder perspectief naar kijken, vindt Koopmans. “Tradities zijn belangrijk voor de economie en economie wordt vaak gezien als iets smals. Het is niet alleen wat wij in euro’s doen. Het gaat over brede welvaart. Waarin niet alleen de euro’s die wij normaal tellen mee worden meegenomen, maar ook het plezier dat mensen ergens in hebben.”

Koopmans concludeert dat het genieten van de traditie hand in hand gaat met de economische waarde van de traditie. “Mensen vinden tradities belangrijk. Daar hebben zij veel voor over en besteden daar veel geld aan.” En dat is uiteindelijk waarvoor wij het doen, stelt de econoom. “Wij verdienen geld om leuke dingen mee te doen, niet andersom.”

‘Wij kunnen niet zonder tradities’

Een zelfde soort conclusie trekt traditiedeskundige Ineke Strouken. “Tradities hebben ontzettend veel waarde. Wij kunnen niet zonder ze”, zegt ze. “Kijk naar Kerstmis. Hoeveel kerstbomen en kerstballen er niet verkocht worden. Zo hebben alle tradities economische waarde. Veel meer dan je zou bedenken.”

Volgens Strouken uit de economische waarde van tradities zich ook in de plek waar mensen gaan wonen. Waar veel tradities zijn, is veel erfgoed. Dat trekt meer mensen aan, dat op zijn beurt weer meer ondernemingen aantrekt. Met andere woorden: waar tradities zijn, zijn mensen en waar mensen zijn is geld. En dat zorgt voor een boost voor de economie.

Internationale bekendheid

Sommige tradities in Nederland genieten internationale bekendheid. Zoals het paardenevenement Friesian Proms en Hengstenkeuring in Leeuwarden. Los van de honderdduizenden mensen die de live streams van het event volgen, komen er zo’n 25 tot 35 duizend mensen op af, zegt Marijke Akkerman, directeur Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek. “Hotelkamers zijn helemaal volgeboekt. Niet alleen voor nu, maar voor de komende drie jaar zit het vol.”

Dat tijdens het jaarlijkse evenement mensen van over de hele wereld naar Leeuwarden afreizen is een zeer mooie bijkomstigheid voor de lokale middenstand. Zij genieten met volle teugen van de internationale interesse in het Friese paard. Daar is B&B-eigenaar Josien Valk een goed voorbeeld van. “Het is komen en gaan van gasten van over de hele wereld. Duitsers, Canadezen, Amerikanen. Zij slapen in onze hotels, eten in onze restaurants. Iedereen profiteert ervan. Het is fantastisch.”

Nederland is rijk aan talloze tradities. Van carnaval vieren tot aan het Friese paard. Maar wat betekenen onze tradities eigenlijk? Hebben zij naast een emotionele waarde ook een economische waarde? WNL-presentator Jill Bleiksloot ging op onderzoek uit. Benieuwd naar het antwoord? Kijk zaterdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen van Stand van Nederland kijk hier je terug via NPO Start

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer