main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 februari 2023 — 11:11

Nederlandse tradities geven lokale economie een boost: ‘Wij kunnen niet zonder’

De Nederlandse traditie van carnaval vieren brengt veel meer met zich mee dan vrolijke muziek, kleurrijke outfits, praalwagens en liters bier. Net zoals het Friese paard of Kerstmis vertegenwoordigt de traditie ook een economische waarde. Het zorgt lokaal voor een brede welvaart. 

Rond het feestgedruis van carnaval wordt kosten nog moeite bespaard. Duizenden euro’s vliegen over de toonbank en veel horecagelegenheden draaien tijdens die dagen een groot deel van hun jaaromzet.

Het festijn kost het land echter ook het nodige geld. “Cijfers zeggen dat carnaval ons ongeveer 300 miljoen euro aan productie kost. Ik heb ook gekeken naar ziekteverzuim na carnaval. Dat ligt hoger, blijkt uit gegevens. Dan kom je op maximaal 20 miljoen euro uit”, vertelt hoogleraar en econoom beleidsevaluatie Carl Koopmans bij Stand van Nederland: Generatie Next.

‘Traditie is belangrijk voor de economie’

De economische waarde uit zich niet alleen in euro’s. Wij moeten er in veel breder perspectief naar kijken, vindt Koopmans. “Tradities zijn belangrijk voor de economie en economie wordt vaak gezien als iets smals. Het is niet alleen wat wij in euro’s doen. Het gaat over brede welvaart. Waarin niet alleen de euro’s die wij normaal tellen mee worden meegenomen, maar ook het plezier dat mensen ergens in hebben.”

Koopmans concludeert dat het genieten van de traditie hand in hand gaat met de economische waarde van de traditie. “Mensen vinden tradities belangrijk. Daar hebben zij veel voor over en besteden daar veel geld aan.” En dat is uiteindelijk waarvoor wij het doen, stelt de econoom. “Wij verdienen geld om leuke dingen mee te doen, niet andersom.”

‘Wij kunnen niet zonder tradities’

Een zelfde soort conclusie trekt traditiedeskundige Ineke Strouken. “Tradities hebben ontzettend veel waarde. Wij kunnen niet zonder ze”, zegt ze. “Kijk naar Kerstmis. Hoeveel kerstbomen en kerstballen er niet verkocht worden. Zo hebben alle tradities economische waarde. Veel meer dan je zou bedenken.”

Volgens Strouken uit de economische waarde van tradities zich ook in de plek waar mensen gaan wonen. Waar veel tradities zijn, is veel erfgoed. Dat trekt meer mensen aan, dat op zijn beurt weer meer ondernemingen aantrekt. Met andere woorden: waar tradities zijn, zijn mensen en waar mensen zijn is geld. En dat zorgt voor een boost voor de economie.

Internationale bekendheid

Sommige tradities in Nederland genieten internationale bekendheid. Zoals het paardenevenement Friesian Proms en Hengstenkeuring in Leeuwarden. Los van de honderdduizenden mensen die de live streams van het event volgen, komen er zo’n 25 tot 35 duizend mensen op af, zegt Marijke Akkerman, directeur Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek. “Hotelkamers zijn helemaal volgeboekt. Niet alleen voor nu, maar voor de komende drie jaar zit het vol.”

Dat tijdens het jaarlijkse evenement mensen van over de hele wereld naar Leeuwarden afreizen is een zeer mooie bijkomstigheid voor de lokale middenstand. Zij genieten met volle teugen van de internationale interesse in het Friese paard. Daar is B&B-eigenaar Josien Valk een goed voorbeeld van. “Het is komen en gaan van gasten van over de hele wereld. Duitsers, Canadezen, Amerikanen. Zij slapen in onze hotels, eten in onze restaurants. Iedereen profiteert ervan. Het is fantastisch.”

Nederland is rijk aan talloze tradities. Van carnaval vieren tot aan het Friese paard. Maar wat betekenen onze tradities eigenlijk? Hebben zij naast een emotionele waarde ook een economische waarde? WNL-presentator Jill Bleiksloot ging op onderzoek uit. Benieuwd naar het antwoord? Kijk zaterdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen van Stand van Nederland kijk hier je terug via NPO Start

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer