main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 februari 2023 — 11:11

Nederlandse tradities geven lokale economie een boost: ‘Wij kunnen niet zonder’

De Nederlandse traditie van carnaval vieren brengt veel meer met zich mee dan vrolijke muziek, kleurrijke outfits, praalwagens en liters bier. Net zoals het Friese paard of Kerstmis vertegenwoordigt de traditie ook een economische waarde. Het zorgt lokaal voor een brede welvaart. 

Rond het feestgedruis van carnaval wordt kosten nog moeite bespaard. Duizenden euro’s vliegen over de toonbank en veel horecagelegenheden draaien tijdens die dagen een groot deel van hun jaaromzet.

Het festijn kost het land echter ook het nodige geld. “Cijfers zeggen dat carnaval ons ongeveer 300 miljoen euro aan productie kost. Ik heb ook gekeken naar ziekteverzuim na carnaval. Dat ligt hoger, blijkt uit gegevens. Dan kom je op maximaal 20 miljoen euro uit”, vertelt hoogleraar en econoom beleidsevaluatie Carl Koopmans bij Stand van Nederland: Generatie Next.

‘Traditie is belangrijk voor de economie’

De economische waarde uit zich niet alleen in euro’s. Wij moeten er in veel breder perspectief naar kijken, vindt Koopmans. “Tradities zijn belangrijk voor de economie en economie wordt vaak gezien als iets smals. Het is niet alleen wat wij in euro’s doen. Het gaat over brede welvaart. Waarin niet alleen de euro’s die wij normaal tellen mee worden meegenomen, maar ook het plezier dat mensen ergens in hebben.”

Koopmans concludeert dat het genieten van de traditie hand in hand gaat met de economische waarde van de traditie. “Mensen vinden tradities belangrijk. Daar hebben zij veel voor over en besteden daar veel geld aan.” En dat is uiteindelijk waarvoor wij het doen, stelt de econoom. “Wij verdienen geld om leuke dingen mee te doen, niet andersom.”

‘Wij kunnen niet zonder tradities’

Een zelfde soort conclusie trekt traditiedeskundige Ineke Strouken. “Tradities hebben ontzettend veel waarde. Wij kunnen niet zonder ze”, zegt ze. “Kijk naar Kerstmis. Hoeveel kerstbomen en kerstballen er niet verkocht worden. Zo hebben alle tradities economische waarde. Veel meer dan je zou bedenken.”

Volgens Strouken uit de economische waarde van tradities zich ook in de plek waar mensen gaan wonen. Waar veel tradities zijn, is veel erfgoed. Dat trekt meer mensen aan, dat op zijn beurt weer meer ondernemingen aantrekt. Met andere woorden: waar tradities zijn, zijn mensen en waar mensen zijn is geld. En dat zorgt voor een boost voor de economie.

Internationale bekendheid

Sommige tradities in Nederland genieten internationale bekendheid. Zoals het paardenevenement Friesian Proms en Hengstenkeuring in Leeuwarden. Los van de honderdduizenden mensen die de live streams van het event volgen, komen er zo’n 25 tot 35 duizend mensen op af, zegt Marijke Akkerman, directeur Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek. “Hotelkamers zijn helemaal volgeboekt. Niet alleen voor nu, maar voor de komende drie jaar zit het vol.”

Dat tijdens het jaarlijkse evenement mensen van over de hele wereld naar Leeuwarden afreizen is een zeer mooie bijkomstigheid voor de lokale middenstand. Zij genieten met volle teugen van de internationale interesse in het Friese paard. Daar is B&B-eigenaar Josien Valk een goed voorbeeld van. “Het is komen en gaan van gasten van over de hele wereld. Duitsers, Canadezen, Amerikanen. Zij slapen in onze hotels, eten in onze restaurants. Iedereen profiteert ervan. Het is fantastisch.”

Nederland is rijk aan talloze tradities. Van carnaval vieren tot aan het Friese paard. Maar wat betekenen onze tradities eigenlijk? Hebben zij naast een emotionele waarde ook een economische waarde? WNL-presentator Jill Bleiksloot ging op onderzoek uit. Benieuwd naar het antwoord? Kijk zaterdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen van Stand van Nederland kijk hier je terug via NPO Start

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer