main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 februari 2023 — 11:11

Nederlandse tradities geven lokale economie een boost: ‘Wij kunnen niet zonder’

De Nederlandse traditie van carnaval vieren brengt veel meer met zich mee dan vrolijke muziek, kleurrijke outfits, praalwagens en liters bier. Net zoals het Friese paard of Kerstmis vertegenwoordigt de traditie ook een economische waarde. Het zorgt lokaal voor een brede welvaart. 

Rond het feestgedruis van carnaval wordt kosten nog moeite bespaard. Duizenden euro’s vliegen over de toonbank en veel horecagelegenheden draaien tijdens die dagen een groot deel van hun jaaromzet.

Het festijn kost het land echter ook het nodige geld. “Cijfers zeggen dat carnaval ons ongeveer 300 miljoen euro aan productie kost. Ik heb ook gekeken naar ziekteverzuim na carnaval. Dat ligt hoger, blijkt uit gegevens. Dan kom je op maximaal 20 miljoen euro uit”, vertelt hoogleraar en econoom beleidsevaluatie Carl Koopmans bij Stand van Nederland: Generatie Next.

‘Traditie is belangrijk voor de economie’

De economische waarde uit zich niet alleen in euro’s. Wij moeten er in veel breder perspectief naar kijken, vindt Koopmans. “Tradities zijn belangrijk voor de economie en economie wordt vaak gezien als iets smals. Het is niet alleen wat wij in euro’s doen. Het gaat over brede welvaart. Waarin niet alleen de euro’s die wij normaal tellen mee worden meegenomen, maar ook het plezier dat mensen ergens in hebben.”

Koopmans concludeert dat het genieten van de traditie hand in hand gaat met de economische waarde van de traditie. “Mensen vinden tradities belangrijk. Daar hebben zij veel voor over en besteden daar veel geld aan.” En dat is uiteindelijk waarvoor wij het doen, stelt de econoom. “Wij verdienen geld om leuke dingen mee te doen, niet andersom.”

‘Wij kunnen niet zonder tradities’

Een zelfde soort conclusie trekt traditiedeskundige Ineke Strouken. “Tradities hebben ontzettend veel waarde. Wij kunnen niet zonder ze”, zegt ze. “Kijk naar Kerstmis. Hoeveel kerstbomen en kerstballen er niet verkocht worden. Zo hebben alle tradities economische waarde. Veel meer dan je zou bedenken.”

Volgens Strouken uit de economische waarde van tradities zich ook in de plek waar mensen gaan wonen. Waar veel tradities zijn, is veel erfgoed. Dat trekt meer mensen aan, dat op zijn beurt weer meer ondernemingen aantrekt. Met andere woorden: waar tradities zijn, zijn mensen en waar mensen zijn is geld. En dat zorgt voor een boost voor de economie.

Internationale bekendheid

Sommige tradities in Nederland genieten internationale bekendheid. Zoals het paardenevenement Friesian Proms en Hengstenkeuring in Leeuwarden. Los van de honderdduizenden mensen die de live streams van het event volgen, komen er zo’n 25 tot 35 duizend mensen op af, zegt Marijke Akkerman, directeur Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek. “Hotelkamers zijn helemaal volgeboekt. Niet alleen voor nu, maar voor de komende drie jaar zit het vol.”

Dat tijdens het jaarlijkse evenement mensen van over de hele wereld naar Leeuwarden afreizen is een zeer mooie bijkomstigheid voor de lokale middenstand. Zij genieten met volle teugen van de internationale interesse in het Friese paard. Daar is B&B-eigenaar Josien Valk een goed voorbeeld van. “Het is komen en gaan van gasten van over de hele wereld. Duitsers, Canadezen, Amerikanen. Zij slapen in onze hotels, eten in onze restaurants. Iedereen profiteert ervan. Het is fantastisch.”

Nederland is rijk aan talloze tradities. Van carnaval vieren tot aan het Friese paard. Maar wat betekenen onze tradities eigenlijk? Hebben zij naast een emotionele waarde ook een economische waarde? WNL-presentator Jill Bleiksloot ging op onderzoek uit. Benieuwd naar het antwoord? Kijk zaterdag naar Stand van Nederland: Generatie Next, om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen van Stand van Nederland kijk hier je terug via NPO Start

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer