Nederlands reddingsteam: ‘Komt een moment dat wij van redden naar bergen van mensen gaan’
Er liggen vermoedelijk nog een hoop mensen levend onder het puin na de aardbevingen in Turkije en Syrië. Arjen Littooij, landelijk commandant van het reddingsteam Urban Search and Rescue (USAR), verwacht komende dagen nog mensen te redden in Turkije. “Maar uiteindelijk komt er een moment dat wij van het redden naar het bergen van mensen gaan.”
Het Nederlandse reddingsteam is actief in Turkije. “Op dit moment zijn ze in de stad en hebben zij op een aantal plekken teken gekregen van levende mensen onder het puin”, zegt Littooij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. ” Ik verwacht de komende dagen nog dat mensen onder het puin gehaald worden.”
‘Onmenselijke keuzes’
USAR heeft al de nodige mensen gered, maar helaas maakt het team ook mee dat zij machteloos staan. “De euforische momenten hebben nu een keerzijde, omdat wij ook op plekken komen waarbij wij mensen niet onder het puin vandaan kunnen halen.” Bijvoorbeeld wanneer het gebouw op instorten staat, of dat mensen zo onder het puin liggen dat de reddingswerkers er niet bij kunnen. “Dan moeten wij ze laten liggen. Dat zijn onmenselijke keuzes die je dan maakt”, zegt Littooij teleurgesteld.
De landelijk commandant zegt dat “er geen goede woorden voor zijn” wanneer zij niet over kunnen gaan tot een reddingsactie. “Met name de mensen die erbuiten staan willen dat je ze komt helpen. Daar kun je geen goede dingen tegen zeggen. Maar wij moeten door om te zeggen dat daarnaast mensen zijn die wij er wel onderuit kunnen halen.”
Tekst gaat verder onder tweet
Om te voorkomen dat hulpverleners van @USARNL bij terugkomst last krijgen van PTSS, is veel aandacht besteed aan psychologische hulp. "Wij praten met onze mensen over de vreselijke dilemma's die zij meemaken", zegt @ArjenLittooij, landelijk commandant van het reddingsteam. #WNL pic.twitter.com/AgTQvM9dDR
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) February 9, 2023
Dit soort nieuws overbrengen of levende mensen onder het puin achterlaten kan een zware tik zijn voor de mentale gesteldheid van de hulpverleners. Littooij vertelt dat voor dit soort “vreselijke dilemma’s” veel aandacht is. “Wij praten met onze mensen hierover. Ook in het nazorgtraject om te voorkomen dat zij met PTSS door het leven moeten.”
Een psycholoog wordt voor de terugweg al ingevlogen om met de hulpverleners het gesprek aan te gaan. Als er behoefte aan is, kunnen de gesprekken ook voortgezet worden bij terugkomst in Nederland. “Veel hulpverleners staan na twee dagen weer op de brandweerauto of zitten in de ambulance”, voegt Littooij toe. “Het is een hele bizarre werkelijkheid waarin je terechtkomt, in een land waar volledige chaos is. Een week later weer je normale werk doen is een enorme tegenstelling. Daar hebben wij enorm in geïnvesteerd, zodat onze mensen dit niet hun hele leven meedragen.”
‘Fysiek en mentaal enorm zwaar’
Voorlopig lukt het nog regelmatig om mensen levend onder het puin vandaan te kunnen halen, maar hoe langer het duurt, hoe kleiner de kans op overleven is. Voor USAR is het nu de tweede dag dat zij bezig zijn met reddingsacties in de getroffen regio’s in Turkije. Littooij legt uit dat voor dit soort reddingsacties altijd in tien dagen gerekend wordt, waarvan het zeven dagen echt bestaat uit het zoeken onder het puin en mensen redden waar het kan.
Langer dan dat kan het team ook niet aanwezig zijn in Turkije, vertelt Littooij. “Het is fysiek enorm zwaar en wij zijn zelfvoorzienend. Wij hebben eten bij ons voor maximaal tien dagen.” Mentaal heeft het ook zo zijn weerslag op het reddingsteam, zodanig dat zij niet langer dan die periode in zo’n gebied aanwezig kunnen zijn.
Lees ook:
Nederlands reddingsteam gaat in ander gebied aan de slag: zo gaan ze te werk
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meer