main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ROTTERDAM - Richard de Mos (R) en zijn advocaat Peter Plasman
7 februari 2023 — 15:57

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is van corruptie. Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman dinsdag gezegd tijdens zijn pleidooi. De Mos is oprichter en leider van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. Hij wordt ervan verdacht dat hij zich heeft laten omkopen.

Volgens Plasman waren sommige donateurs van de partij van De Mos heel rijk. Een van hen zou een geschat vermogen van 100 miljoen euro hebben. Tijdens het proces verklaarden de donateurs, die ook terechtstaan, dat de giften voor hen zo klein waren dat ze dit nauwelijks merkten. “Als De Mos dat had gewild, had hij zonder enige belemmeringen zijn handjes kunnen laten graaien in grote vermogens. De Mos zat dicht tegen hen aan, hij had één belletje hoeven plegen: laat de kassa rinkelen, stuur mij de wereld over, maak mijn leven anders, zorg dat ik op vakantie kan, zorg dat ik niet in een oude barrel hoef rond te rijden. Als je toegang hebt tot zo veel geld en mensen die bereid zijn om hem van middelen te voorzien, dan klopt er iets niet als dat niet is gebeurd. En het is niet gebeurd. Dat bewijst dat er geen sprake is van persoonlijke verrijking.”

‘Heksenjacht op De Mos’

Ook bij andere verdenkingen komt dat argument terug: “Wanneer De Mos corrupt zou zijn, dan zou er voor hem toch veel meer te halen zijn geweest, ook privé, bij grote ondernemers met zakelijke belangen.”

De verdediging voert ook aan dat donaties aan Hart voor Den Haag niet terechtkwamen bij De Mos, en dat dit daarom geen giften zijn. De advocaten beschuldigen het Openbaar Ministerie van een “heksenjacht op De Mos” en van “stemmingmakerij”

De advocaten van De Mos en zijn partijgenoot, oud-wethouder Rachid Guernaoui, komen dinsdag aan het woord. Ze zullen vermoedelijk vragen om het duo vrij te spreken. De Mos en Guernaoui werden in 2018 wethouder. Op 1 oktober 2019 doorzochten rechercheurs hun woningen en werkkamers. Daarna werd hun partij uit de Haagse coalitie gezet. Plasman suggereerde in zijn pleidooi dat er een verband is met de positie van de toenmalige burgemeester, Pauline Krikke. Een paar dagen na de inval stapte zij op. Als eerste loco-burgemeester zou De Mos de aangewezen persoon zijn om haar positie waar te nemen. “Het staat niet vast maar in redelijkheid kan aangenomen worden dat de invallen vlak voor het zekere vertrek van de burgemeester op dat naderend vertrek zijn afgestemd.”

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een bestuursverbod van 4 jaar tegen De Mos. Hij zou bevriende ondernemers hebben geholpen in ruil voor donaties aan zijn partij. Tegen Guernaoui eiste het OM 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een bestuursverbod van 4 jaar. De rechtbank in Rotterdam doet waarschijnlijk pas eind volgende maand uitspraak.

Lees ook: 

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer