main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ROTTERDAM - Richard de Mos (R) en zijn advocaat Peter Plasman
7 februari 2023 — 15:57

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is van corruptie. Dat heeft zijn advocaat Peter Plasman dinsdag gezegd tijdens zijn pleidooi. De Mos is oprichter en leider van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. Hij wordt ervan verdacht dat hij zich heeft laten omkopen.

Volgens Plasman waren sommige donateurs van de partij van De Mos heel rijk. Een van hen zou een geschat vermogen van 100 miljoen euro hebben. Tijdens het proces verklaarden de donateurs, die ook terechtstaan, dat de giften voor hen zo klein waren dat ze dit nauwelijks merkten. “Als De Mos dat had gewild, had hij zonder enige belemmeringen zijn handjes kunnen laten graaien in grote vermogens. De Mos zat dicht tegen hen aan, hij had één belletje hoeven plegen: laat de kassa rinkelen, stuur mij de wereld over, maak mijn leven anders, zorg dat ik op vakantie kan, zorg dat ik niet in een oude barrel hoef rond te rijden. Als je toegang hebt tot zo veel geld en mensen die bereid zijn om hem van middelen te voorzien, dan klopt er iets niet als dat niet is gebeurd. En het is niet gebeurd. Dat bewijst dat er geen sprake is van persoonlijke verrijking.”

‘Heksenjacht op De Mos’

Ook bij andere verdenkingen komt dat argument terug: “Wanneer De Mos corrupt zou zijn, dan zou er voor hem toch veel meer te halen zijn geweest, ook privé, bij grote ondernemers met zakelijke belangen.”

De verdediging voert ook aan dat donaties aan Hart voor Den Haag niet terechtkwamen bij De Mos, en dat dit daarom geen giften zijn. De advocaten beschuldigen het Openbaar Ministerie van een “heksenjacht op De Mos” en van “stemmingmakerij”

De advocaten van De Mos en zijn partijgenoot, oud-wethouder Rachid Guernaoui, komen dinsdag aan het woord. Ze zullen vermoedelijk vragen om het duo vrij te spreken. De Mos en Guernaoui werden in 2018 wethouder. Op 1 oktober 2019 doorzochten rechercheurs hun woningen en werkkamers. Daarna werd hun partij uit de Haagse coalitie gezet. Plasman suggereerde in zijn pleidooi dat er een verband is met de positie van de toenmalige burgemeester, Pauline Krikke. Een paar dagen na de inval stapte zij op. Als eerste loco-burgemeester zou De Mos de aangewezen persoon zijn om haar positie waar te nemen. “Het staat niet vast maar in redelijkheid kan aangenomen worden dat de invallen vlak voor het zekere vertrek van de burgemeester op dat naderend vertrek zijn afgestemd.”

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een bestuursverbod van 4 jaar tegen De Mos. Hij zou bevriende ondernemers hebben geholpen in ruil voor donaties aan zijn partij. Tegen Guernaoui eiste het OM 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een bestuursverbod van 4 jaar. De rechtbank in Rotterdam doet waarschijnlijk pas eind volgende maand uitspraak.

Lees ook: 

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer