main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 februari 2023 — 11:03

Klapt met neergeschoten ballon ook de relatie tussen VS en China?

Nadat de VS zaterdag een Chinese spionageballon uit de lucht schoot zal de relatie tussen beide naties opnieuw getest worden. Volgens directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke is het vooral nog gissen waarom er een Chinese luchtballon boven het Amerikaanse luchtruim hing.

“Het is koffiedik kijken”, begint Ten Broeke bij Goedemorgen Nederland. “Misschien zijn het hardliners in de top van het Chinese regime die deze actie bewust hebben opgezet. Het is in ieder geval iets waar de Amerikanen op moesten reageren.”

Relatie China en VS

De vraag rijst hoe het nu verder moet met de al wat bemoeilijkte relatie tussen de VS en China. Aan de ene kant probeert de Chinese president Xi Jinping zich meer open te stellen. Dat liet hij onder meer zien tijdens zijn gesprek met Amerikaanse president Joe Biden op Bali en door het ‘zero Covid-beleid’ in China af te schaffen. “En dan nu ineens deze actie”, vervolgt Ten Broeke.

De Chinezen waren niet blij dat hun ballon werd neergehaald. Volgens hen ging het om een ballon die van koers was geraakt en voor meteorologische doeleinden in de lucht hing. De VS ging hier niet in mee en was ervan overtuigd dat er bespioneerd werd. De ballon zweefde onder meer boven de Amerikaanse staat Montana, waar de vliegbasis Malmstrom ligt. “En daar staan silo’s met grote Amerikaanse raketten”, voegt Ten Broeke toe. Toen de ballon uiteindelijk boven de Atlantische Oceaan hing, werd deze uit de lucht gehaald.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een Chinese spionageballon boven het Amerikaanse luchtruim vloog. Toen de VS nog onder het bewind van Donald Trump stond, gebeurde het drie keer. “Daar werd toen nooit iets van gezegd. Ze zijn ook niet neergeschoten”, vertelt Ten Broeke. “China heeft er twintig ingezet en drie ervan hebben de hele wereld rondgezworven.”

Antony Blinken

Na het neerhalen van de ballon hield de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken – een dag voordat hij een bezoek zou brengen aan China – een toespraak en gaf hij tekst en uitleg waarom hij zijn reis naar het Verre Oosten heeft uitgesteld. “Ik heb China duidelijk gemaakt dat de aanwezigheid van deze ballon in het luchtruim van de VS een duidelijke schending is van de soevereiniteit van de VS en het internationale recht.”

Verder noemde hij de inzet van de ballon een “onverantwoorde daad” en zei hij dat het een nadelig effect heeft op zijn bezoek aan China om “inhoudelijke discussies te voeren”. Hij zou China bezoeken om te praten over onder meer Taiwan en om de spanningen tussen beide naties te verminderen.

Dat Blinken zijn bezoek heeft uitgesteld is volgens Ten Broeke goed te verklaren. “Er was veel binnenlandse politieke druk.”

Lees ook: 

China keurt neerhalen ‘spionageballon’ door VS af

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer