main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 januari 2023 — 16:34

Kurk mag van de fles: wat heeft dry january gedaan voor je gezondheid?

Nu februari voor de deur staat, mag het bier weer koud en de wijn uit de kelder. Naar schatting deden tienduizenden mensen dit jaar mee aan dry january, waarbij mensen een maand lang (proberen) geen druppel (te) drinken. Volgens het Radboudumc is een maand zonder alcohol genoeg om verschil te merken.

Bij gemiddelde drinkers (één tot twee glazen per dag) constateerden onderzoekers van het Nijmeegse ziekenhuis deze maand een verbetering in de levergezondheid en een duidelijk afname van het onderhuids vetweefsel, meldt De Telegraaf. Ook waren er mentale effecten. “Mensen voelden zich fitter en alerter, mogelijk doordat ze beter gingen slapen”, zegt een onderzoeker.

Het ziekenhuis waarschuwt: wie morgen weer een biertje inschenkt, moet even wennen aan de alcohol. “Ook de gezondheidseffecten zullen geleidelijk weer ongedaan gemaakt worden. Toch denken wij dat het nog altijd nut heeft om je lijf zo nu en dan even wat rust te gunnen en een maand geen alcohol te drinken.”

In Nederland doen naar schatting tienduizenden mensen mee aan dry january, een campagne die is komen overwaaien uit het Verenigd Koninkrijk. 25.000 mensen hebben zich ingeschreven voor IkPas, een campagne van de GGD, gemeenten en verslavingszorginstellingen.

“We vragen je niet om nooit meer alcohol te drinken, maar om je alcoholgebruik even op pauze te zetten”, staat op de site. Volgens campagneleider Martijn Planken houdt gemiddeld 70 procent van de deelnemers het vol.

Kater voor slijterijen

Slijterijen zullen blij zijn dat januari bijna achter de rug is. Door dry january draaiden zij minder omzet, maar wel steeg in deze maand de vraag naar alcoholvrij. “Met name in de maand januari merken wij bij Gall & Gall dat er echt meer vraag is”, zegt een woordvoerder van die slijterij tegen de krant.

Maar de stijging van de verkoop van alcoholvrij kan niet op tegen de daling in de verkoop van alcoholhoudende drank. “Het is nou eenmaal een maand waarin mensen goede voornemens hebben”, zegt Petra de Boevere, voorzitter van de Koninklijke Slijtersunie. “Daarbij halen mensen rond de feestdagen vaak veel te veel in huis, dus hebben ze in januari ook gewoon genoeg over.”

Bewustwording

Huisarts Güven Yildiz is blij met dry january. “Het helpt om te ontgiften, maar belangrijker nog is de bewustwording”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We zijn opgevoed met het idee dat alcohol erbij hoort. Maar vanuit het oogpunt van je gezondheid, is ieder glas één teveel.”

“Op het moment dat je alcohol drinkt, worden er zoveel processen om het uit je lichaam te krijgen, dat het eigenlijk heel goed is om de bewustwording te vergroten”, besluit de huisarts.

Lees ook: 

Dry January: Weer een maand lang geen biertje, wijntje of borrel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer