main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 januari 2023 — 20:37

OM roept op gemeenteambtenaren strenger te controleren: ‘Procedure rond afgifte paspoort naïef’

Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken, Vincent van Thiel, pleit voor strengere toelatingseisen voor ambtenaren die paspoorten uitgeven. Dat zegt hij namens het Openbaar Ministerie (OM) bij WNL-programma Het Misdaadbureau. Hiermee wil hij voorkomen dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan onderwereldfiguren.

Concreet wil hij een betere screening, een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een strikt 4-ogen-principe. “Als er twee mensen aanwezig zijn bij de afgifte van een paspoort, is er veel meer controle,” vult anti-corruptie-expert Peter van Leusden aan. Maar op de werkvloer gaat het vaak mis, geeft hij aan. “Soms geeft een stagiaire een paspoort af: dat is ondenkbaar.”

Vrijblijvend en naïef

“Je kunt allerlei procedures ontwikkelen, maar als daar gemakkelijk van afgeweken wordt, zijn die procedures niets meer waard,” stelt Van Thiel. Hij noemt de huidige procedures “veel te vrijblijvend” en spreekt van “een zekere naïviteit”.

In sommige gemeenten wordt momenteel wel een VOG gevraagd, in andere niet. Er moet een “intrinsieke overtuiging bij de directie van de gemeente” zijn om de uitwerking van de procedures in orde te krijgen, reageert Van Leusden. Kortom: “Er moet echt iets veranderen.”

Waakzaam zijn

Ingrid Michon-Derkzen, Tweede Kamerlid voor de VVD, geeft aan blij te zijn met dit pleidooi van het OM. “Een VOG moet verplicht worden, en sterker nog: die moet je ook regelmatig opnieuw vragen.” Ze vindt het ‘frustrerend’ dat de urgentie nog niet genoeg gevoeld wordt. Pas als een zaak in de krant terechtkomt, “vallen we allemaal van onze stoel”, aldus Michon-Derkzen. Terwijl: “Je moet elke dag waakzaam zijn om corruptie zoveel mogelijk uit te sluiten.”

Het VVD-Kamerlid is ook een voorstander van de plannen van het OM om steviger te screenen en een strikt 4-ogen principe te hanteren. Waar het kan, zal ze dit ook vanuit de Kamer stimuleren, besluit ze.

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

 

Lees ook: 

Heeft het tweede kind een grotere kans om crimineel te worden?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer