main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 januari 2023 — 20:37

OM roept op gemeenteambtenaren strenger te controleren: ‘Procedure rond afgifte paspoort naïef’

Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken, Vincent van Thiel, pleit voor strengere toelatingseisen voor ambtenaren die paspoorten uitgeven. Dat zegt hij namens het Openbaar Ministerie (OM) bij WNL-programma Het Misdaadbureau. Hiermee wil hij voorkomen dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan onderwereldfiguren.

Concreet wil hij een betere screening, een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een strikt 4-ogen-principe. “Als er twee mensen aanwezig zijn bij de afgifte van een paspoort, is er veel meer controle,” vult anti-corruptie-expert Peter van Leusden aan. Maar op de werkvloer gaat het vaak mis, geeft hij aan. “Soms geeft een stagiaire een paspoort af: dat is ondenkbaar.”

Vrijblijvend en naïef

“Je kunt allerlei procedures ontwikkelen, maar als daar gemakkelijk van afgeweken wordt, zijn die procedures niets meer waard,” stelt Van Thiel. Hij noemt de huidige procedures “veel te vrijblijvend” en spreekt van “een zekere naïviteit”.

In sommige gemeenten wordt momenteel wel een VOG gevraagd, in andere niet. Er moet een “intrinsieke overtuiging bij de directie van de gemeente” zijn om de uitwerking van de procedures in orde te krijgen, reageert Van Leusden. Kortom: “Er moet echt iets veranderen.”

Waakzaam zijn

Ingrid Michon-Derkzen, Tweede Kamerlid voor de VVD, geeft aan blij te zijn met dit pleidooi van het OM. “Een VOG moet verplicht worden, en sterker nog: die moet je ook regelmatig opnieuw vragen.” Ze vindt het ‘frustrerend’ dat de urgentie nog niet genoeg gevoeld wordt. Pas als een zaak in de krant terechtkomt, “vallen we allemaal van onze stoel”, aldus Michon-Derkzen. Terwijl: “Je moet elke dag waakzaam zijn om corruptie zoveel mogelijk uit te sluiten.”

Het VVD-Kamerlid is ook een voorstander van de plannen van het OM om steviger te screenen en een strikt 4-ogen principe te hanteren. Waar het kan, zal ze dit ook vanuit de Kamer stimuleren, besluit ze.

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

 

Lees ook: 

Heeft het tweede kind een grotere kans om crimineel te worden?

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer