main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2023 — 07:57

CIDI: Holocaustontkenning is schrikbarend, benadrukt noodzaak goede educatie

Dat bijna een kwart (23 procent) van de Nederlandse jongeren twijfelt aan het bestaan van de Holocaust of aan de details ervan, is volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) schrikbarend. “We moeten bewust zijn over ons verleden, en we moeten de jongere generatie hier ook over informeren. Juist omdat we zien dat die ontkenning en bagatellisering vaak ook doorgaat in het omarmen van complottheorieën”, reageert CIDI-directeur Naomi Mestrum in Goedemorgen Nederland. 

De resultaten komen naar voren uit een onderzoek dat The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, kortweg de Claims Conference, in december vorig jaar onder 2000 Nederlanders heeft gehouden. Voor het onderzoek zijn millennials vanaf 1980 en leden van de generatie Z tot 2012 telefonisch ondervraagd, naast een vrijwel gelijk aantal oudere Nederlanders.

Het aantal jongeren dat de Holocaust ontkent, of bijvoorbeeld denkt dat het aantal Joden dat werd gedood “zwaar overdreven” is, is volgens het onderzoek hoger dan in andere landen. “Schrikbarende resultaten die opnieuw de noodzaak laten zien van goede en gerichte educatie”, zegt Mestrum. Van de generaties die sinds 1980 zijn geboren weet een derde tot meer dan de helft opvallend weinig van de Jodenvervolging en genocide in de Tweede Wereldoorlog.

“Uiteindelijk is de Holocaust het dieptepunt waar racisme en uitsluiting toe kunnen leiden”, zegt CIDI-directeur Mestrum. “En het is een geschiedenis die nog geen honderd jaar geleden hier heeft plaatsgevonden.”

Resultaten

Dat er in de oorlog 6 miljoen Joden zijn omgekomen weet 54 procent van alle ondervraagden niet (onder jongere mensen 59 procent). Van de jongeren denkt 37 procent dat er 2 miljoen of minder Joden zijn omgebracht. Een meerderheid van de Nederlanders (53 procent) noemt Nederland ook niet als een land waar de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgehad. Velen kunnen geen enkel Nederlands doorgangskamp zoals Westerbork, Vught of Amersfoort noemen.

Anne Frank

Bijna iedereen kent de naam van Anne Frank wel, maar 27 procent van de Nederlanders weet niet dat zij in een concentratiekamp is gestorven. De Claims Conference noemt die cijfers “alarmerend”, ook al omdat 22 procent van de ondervraagden onder de 42 jaar het individueel bekijken van neonazistische uitingen acceptabel noemt. Tegelijkertijd denken de ondervraagden dat neonazisme in de Verenigde Staten veel vaker voorkomt dan in Nederland.

Ruim driekwart van alle ondervraagden vindt onderwijs over de Holocaust op scholen belangrijk. In de andere onderzochte landen is dat aantal hoger.

‘Iedereen heeft een geschiedenis nodig’

Ook Ellen Nauta, burgemeester van het hof van Twente en van huis uit historicus, reageert geschokt in Goedemorgen Nederland, waar zij te gast is. “We hebben blijkbaar met zijn allen iets verkeerd gedaan, en er is veel werk aan de winkel.”

Als historicus benadrukt Nauta dat “iedereen een geschiedenis nodig heeft”. “Vanuit die geschiedenis handel je in de tegenwoordige tijd. En als jij niet beseft wat er in die geschiedenis is gebeurd, en hoe gevaarlijk het is dat een Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgehad, zou er zo weer een oorlog kunnen komen.”

Lees meer:

Thierry Baudet verschijnt voor de rechter na Holocaust-uitingen: ‘Ik hoop dat de rechter inziet dat hij van het padje is’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

NOC*NSF wil dat journalisten binnen mondkapjes dragen op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF roept Nederlandse journalisten op mondkapjes te dragen als ze in een besloten en drukke ruimte na wedstrijden met sporters praten tijdens de Olympische…

Lees meer

Belasting voor superrijken een stapje dichterbij

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de…

Lees meer

Extinction Rebellion protesteert op Schiphol en Maastricht Aachen Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren zaterdag op Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Ook op luchthavens elders in Europa voeren klimaatactivisten actie, net als in…

Lees meer

Rotterdams Zomercarnaval voor de veertigste keer van start

Een kleurrijke stoet van dansers en praalwagens trekt zaterdag vanaf het middaguur door de binnenstad van Rotterdam. Het is de veertigste keer dat de straatparade…

Lees meer

Faissal Taghi uitgeleverd vanuit Dubai aan Nederland: ‘Criminelen zijn niet onaantastbaar’

De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar…

Lees meer

Soundmixshowlegende Jacques d’Ancona (86) overleden

Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk…

Lees meer

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer