main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2023 — 08:49

Defensieleiders overleggen over wapenleveranties aan Oekraïne: ‘Belangrijkste dossier is die van de tanks’

Er is vandaag internationaal topoverleg over wapenlevering aan Oekraïne. De NAVO is er namelijk bang voor dat de Russen een nieuw offensief aan het voorbereiden zijn. Wereldleiders willen dus nieuwe wapens leveren aan Oekraïne en daar doet Nederland ook aan mee.

Defensieleiders uit 50 landen komen vandaag samen in Duitsland om verder te overleggen over wapenleveranties. Volgens defensie-expert bij The Hague Centre for Strategic Studies Peter Wijninga zal vooral het gesprek over tanks de boventoon voeren. “Het dossier van de tanks is toch wel een belangrijk dossier”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland.

Tankdossier

Het leveren van tanks aan Oekraïne was al langer onderwerp van gesprek, maar kwam recent in een stroomversnelling omdat “Engeland heeft gezegd dat het veertien Challengertanks willen leveren”. Dit bewoog Finland en Polen ertoe hun Leopardtanks aan te bieden. Maar Duitsland is “het grote struikelblok”, zegt Wijninga.

De Duitsers moeten namelijk toestemming geven voor het leveren van die Leopardtanks omdat deze in Duitsland zijn gemaakt. “En zij hikken zelf nog aan tegen een besluit om ook tanks te leveren.” Duitsland heeft namelijk gezegd dat toestemming en zelf leveren afhankelijk is van het Amerikaanse aanbod van het leveren van M1 Abramtanks. Het ligt allemaal dus “ingewikkeld”, zegt de defensie-expert.

Dat Oekraïne een nieuwe karrevracht aan tanks krijgt is van belang om het land “een capaciteit te geven om een stevig offensief op te zetten”, stelt Wijninga. “Daar kan een tank een hele belangrijke rol in spelen. Je kunt als het ware zeggen dat een tank de deur van de vijand kan insluiten, waarna een doorbraak kan plaatsvinden.”

Levering door Nederland

In het geval van Nederland kijkt het kabinet naar het leveren van F16’s, mocht de Oekraïense president Volodimir Zelenski hiernaar vragen. Het kabinet wil ook meebetalen aan de moderne Duitse Leopard 2-tank. Premier Mark Rutte beloofde eerder ook al Patriots naar Oekraïne te sturen.

Volgens CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch moet de levering van wapens worden gezien “vanuit de NAVO-landen”, doelt hij op artikel 5 van het NAVO-handvest: een aanval op een is een aanval op allen.

Lees ook: 

Zorgen om nieuwe wapenleveranties aan Oekraïne: ‘Gaat ten koste van je eigen defensie’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer