main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2023 — 09:40

Europees Parlement wil Poetin berechten via een Oekraïne-tribunaal: dit zijn de haken en ogen

Het Europees Parlement praat vandaag over de mogelijkheid om onder andere de Russische president Vladimir Poetin te berechten voor oorlogsmisdaden middels een heus Oekraïne-tribunaal. Of het berechten ook daadwerkelijk gaat lukken is nog maar de vraag, want nodige wetten en rechten zitten het proces mogelijk dwars.

Het is nogal een ingewikkelde zaak om iemand als Poetin te berechten via bijvoorbeeld het internationale (straf)recht. Dat heeft te maken met staatshoofdimmuniteit. Tevens is in het internationaal recht vastgelegd dat staten gelijk zijn aan elkaar en niet over elkaar mogen oordelen.

Om toch een staat of een persoon te berechten is een internationaal tribunaal nodig, die normaal gesproken wordt opgericht door de VN-Veiligheidsraad. Die instantie kan besluiten nemen die boven het immuniteitsrecht staan. “Maar daar zit Rusland ook bij en die gaan dit veto’en”, zegt Marieke de Hoon, universitair docent Internationaal Strafrecht, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Internationaal Strafhof

Dat is dus eigenlijk een onbegonnen zaak. Het alternatief is berechten via het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat zou volgens De Hoon een logische oplossing zijn, want het Internationaal Strafhof heeft “ook rechtsmacht over de misdaden die in Oekraïne worden gepleegd”.

Het probleem hier is echter dat Oekraïne en Rusland bij dit soort agressie een ander regime hebben afgesproken. “Namelijk dat het Internationaal Strafhof alleen maar rechtsmacht heeft als allebei de staten waar het om gaat lidstaat zijn bij het Internationaal Strafhof. En ook een amendement hebben geratificeerd.” Dat is niet het geval, dus lijkt de optie om te berechten via het Internationaal Strafhof ook geen mogelijkheid.

Volgens De Hoon willen landen met militaire macht deze manier van berechten ook niet steunen, omdat zij bang zijn dat het Internationaal Strafhof hen dan ook gaat berechten als zij ergens in de wereld geweld gebruiken. “Dan gaat het om het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.” Beide lidstaat van het Internationaal Strafhof. “Die hebben er samen met de Verenigde Staten voor gezorgd dat de mogelijkheden van het Internationaal Strafhof heel beperkt zijn.”

Nieuw internationaal tribunaal

Om de hierboven genoemde redenen wil het Europees Parlement dus een internationaal tribunaal oprichten om alsnog Poetin en zijn kompanen te berechten. Om dit te verwezenlijken is nog wel het een en ander nodig.

Om te beginnen met het een “truly international court zijn”, weet De Hoon. Daarmee bedoelt zij dat er heel veel landen moeten instemmen met het opzetten van het tribunaal en daar komt het volgende probleem om de hoek kijken. Deze zaak moet dan – ook vanwege het omzeilen van de immuniteit – via de Algemene Vergadering van de VN lopen. “Dan heb je ook Afrikaanse en Aziatische staten nodig, maar zij zeggen dat dit niet hun oorlog is. En dat als zij het tribunaal wel gaan steunen, zij ook last krijgen van de sancties tegen Rusland of van energieproblemen.”

Daarbij komt ook kijken, dat als er een agressie-tribunaal komt en het dus steun nodig heeft van heel veel staten, of die staten hier wel op zitten te wachten. Want ook in dit geval heerst er volgens De Hoon de angst dat het nieuwe tribunaal over alle agressies in de toekomst gaat oordelen.

Vladimir Poetin

Als er uiteindelijk wel een tribunaal wordt opgezet is de kans niet groot dat Poetin aanwezig zal zijn in de rechtszaal. “En dat is echt een probleem, omdat alles uitonderhandeld moet worden”, zegt De Hoon.

In een land als Nederland kan iemand die verstek laat gaan alsnog berecht worden. “Dan kun je ook gewoon zeggen dat de immuniteit niet geldt, want bewijs voor agressie is extreem duidelijk”, vertelt de universitair docent. De Hoon verwacht echter dat veel andere staten zich daar niet achter scharen, omdat er dan een gevoel van selectieve berechting leeft.

Met andere woorden: er zal veel onderhandeld moeten worden met andere staten alvorens iets – ten eerste – als ‘truly international court’ bestempeld kan worden en ten tweede zodat landen zich ook goed voelen bij het opzetten van het tribunaal. Een compromis dus. Die hoogstwaarschijnlijk niet zal leiden tot daadwerkelijke berechting en vervolging van Poetin. “Dan krijg je een onderzoek en een arrestatiebevel, maar dan moeten we erna jarenlang wachten totdat die personen ooit of nooit in de rechtbank zullen verschijnen.”

Lees ook: 

Defensie-expert: Rusland trommelt 700.000 nieuwe troepen op, groot offensief lijkt aanstaande

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer