main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 januari 2023 — 12:10

Zwaardere medicatie in de supermarktschappen, is dat verstandig?

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de mogelijkheid om voorlichting over bepaalde medicijnen ook digitaal te mogen aanbieden. Dat houdt in dat zwaardere medicatie die nu alleen via een apotheek of drogist voorgeschreven kan worden, ook beschikbaar zou kunnen worden in bijvoorbeeld een tankstation of supermarkt. Apothekers noemen dit idee gevaarlijk, maar supermarkten zijn wel enthousiast.

Het makkelijker beschikbaar maken van bijvoorbeeld die maagzuurremmers en laxeermiddelen is niet zonder gevaren, stelt KNMP. Zo kunnen de genoemde maagzuurremmers de werking van bloedverdunners versterken. Dat vergroot het risico op bloedingen. Laxeermiddelen worden soms misbruikt door mensen met eetstoornissen. Neusspray werkt bij verkeerd gebruik verslavend en wie de anti-allergiemiddelen tegen reisziekte slikt, mag eigenlijk 24 uur niet autorijden.

In een brief aan Kamerleden stellen de apothekers daarom dat de grens tussen de verkoop van Algemeen Verkoop-geneesmiddelen (zoals paracetamol) en de UAD-geneesmiddelen vervaagt. Dat gaat bij veel mensen tot verwarring leiden, denkt de KNMP. “Door verkeerd medicijngebruik worden naar schatting 41.000 mensen per jaar in Nederland in een ziekenhuis opgenomen.”

Supermarkten zijn wél enthousiast

Supermarkten zien de wetsverandering wel zitten en hebben daar eerder ook om gevraagd bij het kabinet. Dat kwam omdat een aantal supermarkten in Drenthe en Groningen een paar jaar terug al begonnen was met een ‘drogist op afstand’. De drogisterijbranche trok daarover aan de bel en een procedure bij de Raad van State eindigde in een nederlaag voor de supers. Daarop wilde supermarktkoepel CBL gaan praten met het kabinet over oplossingen. Zeker in krimpregio’s zouden consumenten baat hebben bij een brede verkrijgbaarheid van zelfzorggeneesmiddelen.

Twijfels

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet geeft in Goedemorgen Nederland desgevraagd aan dat ze zich ook zorgen maakt over het breder beschikbaar maken van zware medicijnen. “De toegankelijkheid is zeker belangrijk, maar om ze nu ook bij tankstations en supermarkten neer te leggen, heb ik toch mijn twijfels.”

Het kabinet vindt op haar beurt dat de wet verouderd is. Digitale communicatie wordt overal in de zorg gebruikt. Bovendien bieden drogisten ook in webwinkels medicatie aan en ook dan krijgt de consument digitaal advies. Altijd fysiek een kenner in de buurt hebben is dus niet nodig, zo luidt de redenatie. Directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, Han ten Broeke, ziet de voordelen hier ook wel van in. “Voor mensen die onderweg ineens aan pijnbestrijding moeten doen, kan dit goed zijn. Dus er zijn ook argumenten om het wel te overwegen.”

Lees meer: 

Minister Kuipers houdt ook volgend jaar rekening met tekorten aan medicijnen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

NOC*NSF wil dat journalisten binnen mondkapjes dragen op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF roept Nederlandse journalisten op mondkapjes te dragen als ze in een besloten en drukke ruimte na wedstrijden met sporters praten tijdens de Olympische…

Lees meer

Belasting voor superrijken een stapje dichterbij

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de…

Lees meer

Extinction Rebellion protesteert op Schiphol en Maastricht Aachen Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren zaterdag op Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Ook op luchthavens elders in Europa voeren klimaatactivisten actie, net als in…

Lees meer

Rotterdams Zomercarnaval voor de veertigste keer van start

Een kleurrijke stoet van dansers en praalwagens trekt zaterdag vanaf het middaguur door de binnenstad van Rotterdam. Het is de veertigste keer dat de straatparade…

Lees meer

Faissal Taghi uitgeleverd vanuit Dubai aan Nederland: ‘Criminelen zijn niet onaantastbaar’

De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar…

Lees meer

Soundmixshowlegende Jacques d’Ancona (86) overleden

Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk…

Lees meer

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer