main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 13 januari 2023 — 20:07

Drie vragen aan Het Misdaadbureau-presentator Maaike Timmerman

Hoe groot is de behoefte aan misdaadnieuws? Wat heeft Maaike Timmerman met het thema misdaad en waarom richt het nieuwe Omroep WNL programma Het Misdaadbureau zich met name op de regio? Drie vragen beantwoord.

1. Hoe groot is de behoefte aan misdaadnieuws?

Ik denk (en hoop!) dat er vooral behoefte is aan verdieping, dus de verhalen en achtergronden achter het misdaadnieuws. We kunnen allemaal last krijgen van criminelen die (drugs)oorlogen met elkaar voeren. Denk aan gevaarlijke wietplantages in een woonwijk, drugsafval dat gedumpt wordt of een ontplofte geldautomaat: je zal er maar naast wonen. Hoe is het zover gekomen? En wat doen we eraan? Het Misdaadbureau brengt true crime-verhalen en gedegen onderzoeksjournalistiek. En dat hoeft echt niet altijd over de georganiseerde misdaad te gaan! We duiken ook in de wereld achter fietsendiefstallen of straatintimidatie bijvoorbeeld. Alles wat met onze veiligheid te maken heeft.

2. Wat heb jij zelf met het thema misdaad?

Een aantal jaar geleden bedacht en maakte ik de WNL-serie De Zaak van je Leven, waarin rechercheurs voor het eerst terugblikken op geruchtmakende moordzaken. Het fascinerende is dat misdaad over heel essentiële vraagstukken gaat. Iets wat de mensheid al duizenden jaar bezighoudt: goed en kwaad. In Het Misdaadbureau proberen we te doorgronden wat daders bezielt, maar is er juist ook veel aandacht voor slachtoffers en mensen die in de frontlinie van onze veiligheid staan: de politieagent, de officier van justitie, de advocaat, de rechter, de onderzoeker.

3. Het Misdaadbureau richt zich met name op de regio? Waarom?

De focus ligt vaak op de randstad, maar Nederland is zoveel groter. Wat zich in landelijke gebieden afspeelt, bijvoorbeeld het dumpen van drugsafval op de grond van onschuldige boeren, verdient meer aandacht. Bovendien, veel ontwikkelingen die regionaal lijken zijn goed te vertalen naar een breder publiek. Ook leggen we een netwerk aan van regionale journalisten die ook vaak te horen zullen zijn in Het Misdaadbureau.

Je hoort Het Misdaadbureau, gepresenteerd door Maaike Timmerman iedere vrijdagavond van 19:00 – 20:00 uur op NPO Radio 1. Onderdeel van Het Misdaadbureau is de misdaadlijn waarin de onderzoeksredactie elke week een vraag beantwoordt. (Audio)berichten met jouw vraag (of vragen) kunnen gestuurd worden naar 06 57 83 28 94

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer