main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 13 januari 2023 — 20:07

Drie vragen aan Het Misdaadbureau-presentator Maaike Timmerman

Hoe groot is de behoefte aan misdaadnieuws? Wat heeft Maaike Timmerman met het thema misdaad en waarom richt het nieuwe Omroep WNL programma Het Misdaadbureau zich met name op de regio? Drie vragen beantwoord.

1. Hoe groot is de behoefte aan misdaadnieuws?

Ik denk (en hoop!) dat er vooral behoefte is aan verdieping, dus de verhalen en achtergronden achter het misdaadnieuws. We kunnen allemaal last krijgen van criminelen die (drugs)oorlogen met elkaar voeren. Denk aan gevaarlijke wietplantages in een woonwijk, drugsafval dat gedumpt wordt of een ontplofte geldautomaat: je zal er maar naast wonen. Hoe is het zover gekomen? En wat doen we eraan? Het Misdaadbureau brengt true crime-verhalen en gedegen onderzoeksjournalistiek. En dat hoeft echt niet altijd over de georganiseerde misdaad te gaan! We duiken ook in de wereld achter fietsendiefstallen of straatintimidatie bijvoorbeeld. Alles wat met onze veiligheid te maken heeft.

2. Wat heb jij zelf met het thema misdaad?

Een aantal jaar geleden bedacht en maakte ik de WNL-serie De Zaak van je Leven, waarin rechercheurs voor het eerst terugblikken op geruchtmakende moordzaken. Het fascinerende is dat misdaad over heel essentiële vraagstukken gaat. Iets wat de mensheid al duizenden jaar bezighoudt: goed en kwaad. In Het Misdaadbureau proberen we te doorgronden wat daders bezielt, maar is er juist ook veel aandacht voor slachtoffers en mensen die in de frontlinie van onze veiligheid staan: de politieagent, de officier van justitie, de advocaat, de rechter, de onderzoeker.

3. Het Misdaadbureau richt zich met name op de regio? Waarom?

De focus ligt vaak op de randstad, maar Nederland is zoveel groter. Wat zich in landelijke gebieden afspeelt, bijvoorbeeld het dumpen van drugsafval op de grond van onschuldige boeren, verdient meer aandacht. Bovendien, veel ontwikkelingen die regionaal lijken zijn goed te vertalen naar een breder publiek. Ook leggen we een netwerk aan van regionale journalisten die ook vaak te horen zullen zijn in Het Misdaadbureau.

Je hoort Het Misdaadbureau, gepresenteerd door Maaike Timmerman iedere vrijdagavond van 19:00 – 20:00 uur op NPO Radio 1. Onderdeel van Het Misdaadbureau is de misdaadlijn waarin de onderzoeksredactie elke week een vraag beantwoordt. (Audio)berichten met jouw vraag (of vragen) kunnen gestuurd worden naar 06 57 83 28 94

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Diefstal op de werkvloer een taboe

Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.

Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Bedrijfsleven zamelt dit jaar te weinig statiegeldverpakkingen in

Het bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…

Lees meer

Spanje stuurt duizenden agenten naar rampgebied

Spanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…

Lees meer

Museumnacht in Amsterdam definitief zonder Rijksmuseum

Museumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…

Lees meer

Man (50) aangehouden voor brandstichting na flatbrand Groningen

De politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…

Lees meer

Ggz-verpleegkundige mag niet meer werken om relatie met patiënte

Een verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….

Lees meer

Frauderen met doktersrecepten kost hele samenleving geld

Er wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…

Lees meer

Faissal Taghi spreekt voor het eerst voor de rechter: ‘Ik word levend begraven’

Faissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…

Lees meer

Arbeidsinspectie legt politie dwangsom op om problemen met C2000

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…

Lees meer

NSC-staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) stapt op

Staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…

Lees meer

Diefstal op werk is grijs gebied: ‘Morgen kan het honderd euro zijn’

Diefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…

Lees meer