main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 januari 2023 — 10:46

MKB-voorman Jacco Vonhof: kabinet, laat ondernemers voorlopig met rust

Laat het midden- en kleinbedrijf met rust om zo ondernemingsdrang te stimuleren. Dat zegt voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij roept het kabinet op voorlopig geen lastenverhogingen door te voeren voor ondernemers.

Volgens Vonhof zijn mkb’ers positief gestemd over het jaar dat voor ons ligt. “Ik ben de afgelopen dagen bij een aantal nieuwjaarsbijeenkomsten geweest, bijvoorbeeld van de horeca en de slagers. Zij zeggen: de boeken van 2022 zijn dicht, 2023 biedt grote kansen.”

“Maar daar hebben ze wel wat hulp bij nodig. Het zou heel goed zijn als de overheid ze even een tijdje met rust laat”, zegt Vonhof. “Help ze niet (met steunpakketten, red.), maar verhoog ook de lasten niet.”

Hoge kosten

De mkb-voorman wijst erop dat ondernemers momenteel worden geconfronteerd met hoge kosten. “Veel ondernemers ervaren nu krapte op de arbeidsmarkt. Het minimumloon gaat omhoog, ziekteverzuim is erg hoog. Huurprijzen, grondstofprijzen en energieprijzen stijgen. Op één of andere manier moeten ondernemers dat in hun kosten zien door te berekenen.”

En dat is knap lastig, zegt Vonhof. “Je prijzen mogen niet te hard stijgen, want dan gaan consumenten op hun handen zitten. Het is een evenwichtsoefening voor veel ondernemers. Als we dat in balans kunnen houden en ondernemers geld kunnen verdienen, zodat ze kunnen investeren, heb ik goede hoop dat we de coronajaren en de eerste klappen van de energiecrisis achter ons kunnen laten.”

“Maar als we nu het ondernemerschap te veel gaan belasten, wordt het beginnende optimisme in de knop gebroken”, waarschuwt hij.

‘Grote verschillen bij mkb’ers’

Vonhof vreest dat de rekening voor de stijgende uitgaven van het kabinet op het bordje komt van ondernemers. “We willen mensen helpen met energiearmoede, maar omdat we geen maatwerk kunnen leveren, doen we het voor iedereen. Dat kost heel veel geld. De overheid geeft op dit moment veel meer geld uit dan ze hadden bedacht. Financiën zegt: dat geld moeten we op één of andere manier terughalen.”

MKB Nederland vindt dat de overheid moet bezuinigen. “Maar de overheid wil de kosten in rekening brengen aan de inkomstenkant, bij burgers of bedrijven. Burgers willen ze niet raken. Dat snap ik, want zij hebben het lastig. Dus gaat de rekening naar bedrijven. Dat is wat wij liever niet willen.”

Ondanks de corona- en de energiecrisis gaat het goed met tal van bedrijven, erkent Vonhof. Maar dat zijn in veel gevallen de grotere bedrijven, zegt hij. “Bij die grote groep mkb’ers zijn de verschillen groot. Er zijn mkb’ers die het hartstikke prima doen, maar er zijn ook heel veel ondernemers die nog veel last hebben van corona en van al die gestegen kosten.”

Mkb ‘basis van economie’

“Maar met name het mkb is de basis van onze economie”, zegt Vonhof. “Het gaat bij mkb-bedrijven lang niet zo goed als je bij de beursgenoteerde bedrijven met miljardenwinsten ziet. Het zijn ondernemers die heel hard moeten werken om een inkomen uit hun bedrijf te halen.”

Lees ook: 

Nibud-directeur trekt aan de bel: rondkomcrisis kan dit jaar schuldencrisis worden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.
Maandag, 20.30 uur
Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt hij…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als verduurzamingsdoel gesteld dat het land in 2050 volledig gasloos moet zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier…

Lees meer