main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
DEN HAAG - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert de Utrechtsebaan aan de A12 die langs de tijdelijke Tweede Kamer loopt. Met de actie eist de groep een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas. ANP BART MAAT
30 december 2022 — 15:56

OM eist werkstraf tegen actievoerders voor plannen blokkade

Vier actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdag te horen gekregen dat het OM een werkstraf van 45 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken tegen ze eist. Het viertal zou een gedeelte van de Utrechtsebaan op snelweg A12 hebben willen blokkeren en bezetten. Bij de actie op 13 oktober vorig jaar werden 21 mensen aangehouden.

“De verdachten zouden plannen hebben gemaakt om de verkeersveiligheid van veel mensen in gevaar te brengen”, zei de officier van justitie. “Door hun handelen is een grens overschreden.” De officier maakte duidelijk dat het haar niet om de boodschap van de demonstranten te doen was. “De verdachten zitten hier vandaag niet vanwege hun mening of boodschap. Ze staan terecht wegens het plegen van een strafbaar feit.”

Operatie Staar

De geplande blokkeeractie, genaamd “Operatie Staar”, maakte onderdeel uit van een actieweek van Extinction Rebellion. Het doel was om ter hoogte van de Tweede Kamer een “noodstop te veroorzaken omdat het gierend misgaat in de wereld en de overheid te weinig doet”, zei een van de verdachten. Het viertal werd klemgereden en aangehouden voordat zij als bestuurders van vier verschillende auto’s de Utrechtsebaan op wilden draaien. De dag voor de geplande blokkade was informatie bij de politie binnengekomen over de actie.

De geplande blokkade was goed voorbereid blijkt uit een draaiboek van de actievoerders. Zo zou een meegenomen tekstkar automobilisten hebben moeten waarschuwen voor langzaam rijdend verkeer, hadden actievoerders flyers bij zich met de tekst “sorry dat wij de weg blokkeren”, was er gezorgd voor een noodauto en een sanitaire voorziening in de vorm van een emmer en drie wc-rollen.

Journalisten gearresteerd

Ook AD-verslaggever Hans Nijenhuis en fotojournalist Marco de Swart, die verslag deden van de actie, werden gearresteerd. Na ongeveer een uur werden de twee vrijgelaten.

De twee advocaten vroegen de rechtbank om de vier klimaatactivisten vrij te spreken. “Mijn cliënten waren op weg om op vreedzame en zorgvuldige wijze aandacht te vragen voor het klimaat.” De ander hekelde het vermeende verschil in politieoptreden bij acties van klimaatactivisten en bij deelnemers aan boerenprotesten. “Trekkers die op weg waren naar Den Haag werden niet van de weg gehaald in tegenstelling tot cliënten.”

De rechtbank doet op 13 januari uitspraak.

LEES OOK: Klimaatactivisten Extinction Rebellion lijmen zich vast bij kantoren CDA, D66 en VVD

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer