main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
DEN HAAG - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert de Utrechtsebaan aan de A12 die langs de tijdelijke Tweede Kamer loopt. Met de actie eist de groep een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas. ANP BART MAAT
30 december 2022 — 15:56

OM eist werkstraf tegen actievoerders voor plannen blokkade

Vier actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdag te horen gekregen dat het OM een werkstraf van 45 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken tegen ze eist. Het viertal zou een gedeelte van de Utrechtsebaan op snelweg A12 hebben willen blokkeren en bezetten. Bij de actie op 13 oktober vorig jaar werden 21 mensen aangehouden.

“De verdachten zouden plannen hebben gemaakt om de verkeersveiligheid van veel mensen in gevaar te brengen”, zei de officier van justitie. “Door hun handelen is een grens overschreden.” De officier maakte duidelijk dat het haar niet om de boodschap van de demonstranten te doen was. “De verdachten zitten hier vandaag niet vanwege hun mening of boodschap. Ze staan terecht wegens het plegen van een strafbaar feit.”

Operatie Staar

De geplande blokkeeractie, genaamd “Operatie Staar”, maakte onderdeel uit van een actieweek van Extinction Rebellion. Het doel was om ter hoogte van de Tweede Kamer een “noodstop te veroorzaken omdat het gierend misgaat in de wereld en de overheid te weinig doet”, zei een van de verdachten. Het viertal werd klemgereden en aangehouden voordat zij als bestuurders van vier verschillende auto’s de Utrechtsebaan op wilden draaien. De dag voor de geplande blokkade was informatie bij de politie binnengekomen over de actie.

De geplande blokkade was goed voorbereid blijkt uit een draaiboek van de actievoerders. Zo zou een meegenomen tekstkar automobilisten hebben moeten waarschuwen voor langzaam rijdend verkeer, hadden actievoerders flyers bij zich met de tekst “sorry dat wij de weg blokkeren”, was er gezorgd voor een noodauto en een sanitaire voorziening in de vorm van een emmer en drie wc-rollen.

Journalisten gearresteerd

Ook AD-verslaggever Hans Nijenhuis en fotojournalist Marco de Swart, die verslag deden van de actie, werden gearresteerd. Na ongeveer een uur werden de twee vrijgelaten.

De twee advocaten vroegen de rechtbank om de vier klimaatactivisten vrij te spreken. “Mijn cliënten waren op weg om op vreedzame en zorgvuldige wijze aandacht te vragen voor het klimaat.” De ander hekelde het vermeende verschil in politieoptreden bij acties van klimaatactivisten en bij deelnemers aan boerenprotesten. “Trekkers die op weg waren naar Den Haag werden niet van de weg gehaald in tegenstelling tot cliënten.”

De rechtbank doet op 13 januari uitspraak.

LEES OOK: Klimaatactivisten Extinction Rebellion lijmen zich vast bij kantoren CDA, D66 en VVD

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer