main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 december 2022 — 11:38

Druk op ic-afdeling voor kinderen: ‘Maar er is geen paniek’

Intesivecareafdelingen voor kinderen hebben het druk, maar er is geen sprake van paniek, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy. De situatie is niet nijpender dan een aantal winters geleden, stelt hij.

Maandag meldde de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) dat alle ic’s voor kinderen helemaal vol liggen en dat zich een “dramatisch scenario” ontvouwt. Dat komt volgens de organisatie door een combinatie van de griepgolf en andere luchtweginfecties, zoals het RS-virus. Buurlanden hebben bovendien momenteel geen plek om kinderen uit Nederland over te nemen, aldus V&VN.

Situatie niet ongewoon

Volgens Illy is er echter nog geen enkele ic die “na heeft hoeven denken over overplaatsing naar het buitenland”. De situatie is volgens de kinderarts niet ongewoon voor het RS-seizoen. De drukte op de kinderic’s is op dit moment vergelijkbaar met die in 2018 en 2019. Het enige bijzondere is dat de piek zich normaal in januari afspeelt, nu al in december. “Maar er zijn tot nu toe voldoende bedden. We kunnen het aan.”

Dinsdagmiddag overleggen de universitaire ziekenhuizen met onder meer Illy over de situatie. Dit gaat volgens de kinderarts om een regulier overleg, dat ook vorige week is gehouden. “Zo’n overleg hebben we wekelijks als het druk is op de kinderic’s”, legt hij uit. “We moeten dan altijd goed opletten dat er voldoende bedden beschikbaar blijven. We bespreken eventuele aanvullende maatregelen.”

‘Geen paniek’

Het UMC Utrecht herkent het beeld dat Illy schetst, zegt een woordvoerster. “Op onze kinderic’s is gewoon nog plek.” Het is zeker druk, vooral vanwege het RS-virus, “maar er is geen paniek”. In het UMC Groningen is de situatie wel ernstiger dan andere jaren, vertelt een woordvoerder daar. Het aantal ic-bedden voor kinderen moest al worden uitgebreid en “als er een bedje leeg is, dan is het ook snel weer gevuld”. Tot nu toe “lukt het allemaal nog net”, maar het ziekenhuis bekijkt wel of aanvullende maatregelen nodig zijn. Zo kunnen jongeren van 16 en 17 mogelijk worden behandeld op de ic voor volwassenen, zodat er plek vrijkomt op de kinderafdeling.

Ook in Groningen is het RS-virus een “grote factor” in de drukte op dit moment. Bij volwassenen kan het RS-virus een stevige verkoudheid veroorzaken. Bij baby’s jonger dan zes maanden kan het leiden tot grote benauwdheid. Het virus gaat elk jaar in de koude maanden rond.

‘Kalmte zal u redden’

Hoewel er nog geen alarm wordt geslagen, ervaren zorgmedewerkers veel druk. Grotendeels vanwege personeelstekorten in die sector. Daar vertelde Malika el Mezziani, ic-verpleegkundige bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, zaterdag over bij WNL In de Kantine. “Ik heb af en toe diensten dat je niet zit. Het gaat maar door en dendert maar door.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Het kan voor veel stress zorgen, als je veel overuren maakt en weinig tot rust komt. Zeker als je een mensenleven (in dit geval een kinderleven) in je handen hebt. “Kalmte zal u redden”, zei de ic-verpleegkundige. “Als je ziet dat collega’s in een bepaalde flow terechtkomen, is het de kunst om te zeggen even time-out.”

Soms worden zelfs andere zorgmedewerkers geappt om een handje te komen helpen. Daar kan echter niet altijd gehoor aan gegeven worden, vanwege het nijpende personeelstekort in de zorg. El Mezziani riep om die reden mensen op een dagje mee te lopen. “Het is heel divers en leuk.”

LEES OOK: Een jaar vol agressie tegen zorgmedewerkers: ‘Het is vooral onmacht’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer