main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 november 2022 — 12:43

Nederlanders zien huisdier steeds vaker als ‘kindje’: niet goed voor het dier, zegt gedragsbioloog

Huisdieren worden steeds vaker gehumaniseerd door hun eigenaar, zegt gedragsbioloog Saskia Arndt. Ze maakt zich zorgen over die ontwikkeling. “We verwachten heel veel van onze dieren en denken dat zij dezelfde verwachtingen hebben als wij. Daar kun je behoorlijk naast zitten”, zegt Arndt in Stand van Nederland: Generatie Next.

Nederlanders geven jaarlijks twee miljard euro uit aan de verzorging en genezing van huisdieren, een bedrag dat bijna gelijk is aan de persoonsgebonden budgetten in de gehandicaptenzorg. Volgens Arndt gaan huisdiereigenaren regelmatig te ver in het vertroetelen van hun dier.

“In Utrecht zag ik recent een vrouw met in een doorzichtige rugzak haar kat, zodat hij de buitenwereld kon zien. Dat dier had ontzettend veel stress. Ik heb de vrouw aangesproken en uitgelegd dat wat zij deed niet voldoet aan de behoeften van het dier. Ze was ervan overtuigd dat wat zij deed wel goed was voor haar kat.”

Tuigje met Swarovskistenen

Voor sommige huisdiereigenaren is niets te gek. “Het zijn mijn kinderen, ik doe alles voor ze. Ik zou zelf nog liever droog brood eten dan dat ik hun iets tekort moet doen”, zegt een hondeneigenaar tegen presentatrice Elif Isitman. Haar hond draagt een tuigje met Swarovskistenen. “Die kost zo’n tweehonderd euro”, vertelt ze. “En haar jasje komt uit Milaan.”

Een andere hondeneigenaar neemt haar viervoeter mee naar een high tea voor honden. “Je kunt je hond op die manier verwennen”, vertelt ze. Haar hond wordt gedroogde runderlong, pens, kippenpootjes en muffins van gedroogd vlees en hondenkoekjes geserveerd. “Er zijn zelfs hondenpatatjes.”

‘Ik fluister: Dirk, ga niet dood’

Ook Lize Korpershoek, kattengedragsdeskundige in opleiding, heeft voor haar dieren vrijwel alles over. Zij heeft twee katten, Dirk en Dennie. “Ik geef veel geld uit aan voer en voedingssupplementen. Voor mij gaat dat best wel ver. Mocht Dirk ooit een operatie nodig hebben, zeg ik zonder twijfel: hier heb je mijn geld, laten we het doen.”

Ze ‘spreekt’ ook met haar katten. “Ik fluister elke dag wel in Dirk zijn oor: ga niet dood. Als ik dit zeg tegen andere huisdiereigenaren zeggen zij vaak: ja, dat doe ik ook.”

‘Dier kan ziek worden’

Gedragsbioloog Arndt maakt zich ondertussen zorgen over de ogenschijnlijke eenvoud waarmee Nederlanders huisdieren aanschaffen. “Voordat mensen een dier in huis nemen moeten ze er bijvoorbeeld heel goed bij stilstaan dat een dier ook een keer ziek kan worden. Een dierenarts kan veel geld vragen voor een behandeling.”

Ze vreest ook dat door de inflatie mensen vaker moeite hebben met het betalen van behandelingen en zelfs het voer. “Dat baart mij zorgen.”

Millennials behandelen hun huisdieren steeds meer als onderdeel van het gezin. Of het nou gaat om hun kind, hond, kat of konijn, de millennial heeft er alles voor over. En daar speelt de markt handig op in, want er kán ook steeds meer.

Je kunt deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next donderdagavond 24 november zien, om 21.05 op NPO 2. Gemist? Dan kun je hem hier terugkijken op NPO Start. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer