Moet kabinet wel IS-vrouwen naar Nederland halen? ‘Anders geen rechtszaak’
De twaalf IS-vrouwen die dinsdag zijn opgehaald vanuit Syrië worden vandaag voorgeleid. Dat gebeurt op verzoek van het kabinet, dat tot op de bodem wil uitzoeken waar deze vrouwen precies bij betrokken zijn geweest. Het weerwoord van de IS-vrouwen is vaak dat zij zelf het slachtoffer zijn. Maar is dat wel zo?
Het kabinet wilde zich er voorheen niet aan wagen om de IS-vrouwen naar Nederland te halen. Recent is daar dus verandering in gekomen. Niet omdat het kabinet een draai in beleid maakte, maar vanwege een bericht van de rechter. Die gaf namelijk aan dat als het kabinet een rechtszaak wil voeren tegen de IS-vrouwen, die ook bij hun eigen zaak aanwezig moeten zijn.
Doet het kabinet dit niet, dan stopt de rechtszaak en dan kunnen de vrouwen ook niet meer berecht worden als zij op een later moment op eigen houtje terugkeren naar Nederland. “Het is nu of nooit. Een keuze tussen twee kwaden”, zegt terrorismeverslaggever van De Telegraaf Silvan Schoonhoven bij Goedemorgen Nederland. “Anders staat justitie straks met lege handen.”
Verdenkingen
De IS-vrouwen worden ervan verdacht deel te nemen aan een terroristische organisatie. “Zij zijn daar geweest en hebben mannen gesteund in hun strijd”, zegt Schoonhoven. Maar er wordt in dit proces verder gekeken dan dat. Bijvoorbeeld of zij andere vrouwen hebben geronseld en geworven om naar het kalifaat te komen en aldaar te helpen. Of dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan wapenhandel. “Daar zit de moeilijkheid”, licht Schoonhoven toe. “Het is een soort zwart gat. Want wat die vrouwen daar hebben gedaan is bijna nooit te reconstrueren.”
De vrouwen verweren zich vaak door te zeggen dat zij van niets wisten, dat zij door hun man werden gedwongen naar het kalifaat te gaan en dat zij absoluut niet wisten van de strijd die werd gevoerd. “Iedereen voelt aan dat dit niet waarschijnlijk is. Dat als je daar bent helemaal niets meekrijgt van wat het kalifaat allemaal aan gruwelijke executies uitvoert? Als je daar woont, maak je er deel van uit”, aldus de terrorismeverslaggever.
Bewijsmiddelen
Schoonhoven vertelt dat het ontbreekt aan bewijs over de gebeurtenissen in het kalifaat. Zoals foto’s, getuigen, documenten of uitlatingen op social media. “Soms zijn het snippertjes en dan moet je op basis daarvan een reconstructie maken.” En zodoende bewijzen dat een IS-vrouw ook echt een bijdrage heeft geleverd aan de IS. Zo simpel ligt dat dus niet.
Advocaat Jeffrey Jordan stond eerder teruggekeerde IS-vrouwen bij in hun rechtszaak en erkent dat het geen eenvoudig proces is. Hij legt uit wat de twaalf vrouwen straks te wachten staat. “Deze vrouwen worden ondervraagd door het OM. Daar kunnen deskundigen bijgehaald worden om te beoordelen wat er door het hoofd gaat van de verdachte.” Daar begint het proces, met als hoofdvraag: “Wie is radicaal en zo ja in hoeverre is iemand radicaal.”
Vervolgens wordt ook in kaart gebracht “wat de problematiek is van iedere verdachte, waar het netwerk uit bestaat en welke zorgen er zijn”, vertelt Jordan. “En daar wordt meteen op geacteerd.”
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Hoe kon het dat er tien jaar geleden zo weinig aandacht was voor de genocide op de Jezidi’s? En hoe kan het dat deze groep,…
Lees meerAlex Pastoor stopte een halfjaar geleden bij Almere City als trainer. Hij sloot een succesvol seizoen af, maar de druk op zijn schouders was enorm….
Lees meerHet bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…
Lees meerSpanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…
Lees meerMuseumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…
Lees meerDe politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…
Lees meerEen verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….
Lees meerEr wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…
Lees meerDe BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meer