main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 november 2022 — 10:59

Moet kabinet wel IS-vrouwen naar Nederland halen? ‘Anders geen rechtszaak’

De twaalf IS-vrouwen die dinsdag zijn opgehaald vanuit Syrië worden vandaag voorgeleid. Dat gebeurt op verzoek van het kabinet, dat tot op de bodem wil uitzoeken waar deze vrouwen precies bij betrokken zijn geweest. Het weerwoord van de IS-vrouwen is vaak dat zij zelf het slachtoffer zijn. Maar is dat wel zo?

Het kabinet wilde zich er voorheen niet aan wagen om de IS-vrouwen naar Nederland te halen. Recent is daar dus verandering in gekomen. Niet omdat het kabinet een draai in beleid maakte, maar vanwege een bericht van de rechter. Die gaf namelijk aan dat als het kabinet een rechtszaak wil voeren tegen de IS-vrouwen, die ook bij hun eigen zaak aanwezig moeten zijn.

Doet het kabinet dit niet, dan stopt de rechtszaak en dan kunnen de vrouwen ook niet meer berecht worden als zij op een later moment op eigen houtje terugkeren naar Nederland. “Het is nu of nooit. Een keuze tussen twee kwaden”, zegt terrorismeverslaggever van De Telegraaf Silvan Schoonhoven bij Goedemorgen Nederland. “Anders staat justitie straks met lege handen.”

Verdenkingen

De IS-vrouwen worden ervan verdacht deel te nemen aan een terroristische organisatie. “Zij zijn daar geweest en hebben mannen gesteund in hun strijd”, zegt Schoonhoven. Maar er wordt in dit proces verder gekeken dan dat. Bijvoorbeeld of zij andere vrouwen hebben geronseld en geworven om naar het kalifaat te komen en aldaar te helpen. Of dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan wapenhandel. “Daar zit de moeilijkheid”, licht Schoonhoven toe. “Het is een soort zwart gat. Want wat die vrouwen daar hebben gedaan is bijna nooit te reconstrueren.”

De vrouwen verweren zich vaak door te zeggen dat zij van niets wisten, dat zij door hun man werden gedwongen naar het kalifaat te gaan en dat zij absoluut niet wisten van de strijd die werd gevoerd. “Iedereen voelt aan dat dit niet waarschijnlijk is. Dat als je daar bent helemaal niets meekrijgt van wat het kalifaat allemaal aan gruwelijke executies uitvoert? Als je daar woont, maak je er deel van uit”, aldus de terrorismeverslaggever.

Bewijsmiddelen

Schoonhoven vertelt dat het ontbreekt aan bewijs over de gebeurtenissen in het kalifaat. Zoals foto’s, getuigen, documenten of uitlatingen op social media. “Soms zijn het snippertjes en dan moet je op basis daarvan een reconstructie maken.” En zodoende bewijzen dat een IS-vrouw ook echt een bijdrage heeft geleverd aan de IS. Zo simpel ligt dat dus niet.

Advocaat Jeffrey Jordan stond eerder teruggekeerde IS-vrouwen bij in hun rechtszaak en erkent dat het geen eenvoudig proces is. Hij legt uit wat de twaalf vrouwen straks te wachten staat. “Deze vrouwen worden ondervraagd door het OM. Daar kunnen deskundigen bijgehaald worden om te beoordelen wat er door het hoofd gaat van de verdachte.” Daar begint het proces, met als hoofdvraag: “Wie is radicaal en zo ja in hoeverre is iemand radicaal.”

Vervolgens wordt ook in kaart gebracht “wat de problematiek is van iedere verdachte, waar het netwerk uit bestaat en welke zorgen er zijn”, vertelt Jordan. “En daar wordt meteen op geacteerd.”

LEES OOK: Onenigheid over terughalen IS-vrouwen: ‘Als je ze daar laat kunnen ze onder berechting uit komen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer