main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 30 oktober 2022 — 13:10

Stelt Donald Trump zich opnieuw verkiesbaar? ‘Gaat het doen als hij de kans krijgt’

Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer denkt dat er een serieuze kans is dat voormalig president Donald Trump in 2024 een nieuwe gooi doet naar het presidentschap in de Verenigde Staten. “Als hij de kans krijgt, zal hij het zeker doen”, aldus Emmer in WNL Op Zondag op NPO 1.

Hoewel Trump zich officieel nog altijd niet kandidaat heeft gesteld, spreekt hij regelmatig tijdens grote bijeenkomsten, zogenaamde rally’s, van de Republikeinse partij. “Als de peilingen gaan uitwijzen dat Trump een kans maakt, zal hij zeker in de ring stappen”, zegt Emmer. Maar “dan moet hij daartoe wel de kans krijgen en niet worden vervolgd”.

Emmer doelt daarmee op het onderzoek van de politieke onderzoekscommissie naar de rol van Trump tijdens de bestorming van Het Capitool begin 2021. Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek tegen de oud-president voor het mogelijk bewaren van staatsgeheimen in zijn woning in Mar-a-Lago in Florida.

Onderzoeken

Voor Trump zijn de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten van 8 november daarom van groot belang. Mochten de Republikeinen de meerderheid winnen in Congres, zal het Huis van Afgevaardigden een punt zetten achter het onderzoek naar de rol van Trump bij de Capitoolbestorming, zegt de Amerikakenner.

Het onderzoek naar het bewaren van staatsgeheimen gaat hoe dan ook wel door. Emmer: “Dat is een onderzoek dat het ministerie van Justitie doet. De minister op dat departement is van de Democratische partij.” Vooral dat onderzoek is daarom “gevaarlijk” voor Trump, zegt Emmer. “Rommelen met staatsgeheimen is heel strafbaar in de Verenigde Staten.”

Biden

Ondertussen is ook onduidelijk of Joe Biden zich opnieuw verkiesbaar stelt. Vooral zijn leeftijd begint de zittende president parten te spelen, zegt Emmer. “Biden is 79 jaar oud en soms wat gedesoriënteerd. Ik heb hem voor zijn verkiezing in real life gezien en dacht: moet dit de president van de Verenigde Staten worden?”

Maar aankondigen dat hij ermee stopt kan Biden niet, zegt Emmer. “Op het moment dat hij nu zegt dat hij bezig is aan zijn laatste termijn, is hij een lame duck. Dan houdt iedereen de kaarten op de borst en wachten ze af tot de volgende president. Hij moet dus boven de markt blijven hangen.”

Wat in het voordeel van Biden pleit is dat hij “een goed team om zich heen heeft verzameld”, zegt Emmer. “Met een goede minister van Justitie, Merrick Garlan, en een goede minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. Het zijn kundige mensen, er is geen drama. Er wordt politiek bedreven op een hele stabiele manier.”

Oekraïne

De midterms in de Verenigde Staten hebben mogelijk grote gevolgen voor Oekraïne. Emmer: De Amerikanen steunen Oekraïne op dit moment bijna grenzeloos. Kiev kan alles krijgen wat ze nodig hebben. Maar de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, heeft gezegd dat het over is met die blanco cheque als zij de meerderheid in het huis krijgen.”

Voor Poetin zou dat goed nieuws betekenen, zegt Emmer. “Verdeeldheid in de Westerse wereld is precies waar Poetin op wacht. En op het moment dat de Amerikanen terughoudender worden, zullen ook in Europa stemmen opgaan om terughoudender te worden. Dat maakt de kansen voor Rusland groter.”

Een deel van de Republikeinen wil Oekraïne overigens wel grenzeloos blijven steunen, aldus Emmer. “Maar de Trumpianen zeggen: America first.”

LEES OOK: Onderzoekscommissie dagvaardt Trump om aanval Capitool

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer