main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 oktober 2022 — 15:00

Zorgen over promotie alcoholvrije drank: haalt het de consument wel van de alcohol af?

Gedragspsycholoog Sabine Jansen zet vraagtekens bij de vrijheid die drankmerken hebben om te adverteren met alcoholvrije producten. Het gevaar bestaat dat bij consumenten vooral de merknaam blijft hangen, bijvoorbeeld in associatie met autorijden. Dat vertelt Jansen in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Bierbrouwers stellen juist dat ze bijdragen aan minder alcoholconsumptie.

Jansen wijst op reclames voor alcoholvrij bier die laten zien dat je na het drinken van een 0.0-biertje veilig achter het stuur kunt kruipen.   “Als consument kijk je niet alle reclames van achter tot voor. Je onthoudt de boodschap dat het oké is om te drinken achter het stuur. Dat is een gevaarlijke associatie om te wekken.”

Volgens de gedragspsycholoog onthouden consumenten vooral op hoofdlijnen de boodschap een advertentie. “Als je ziet dat mensen een leuke tijd hebben, associeer je drank met gezelligheid. Op langere termijn ontstaat er ook een merkassociatie, waardoor je gezelligheid gaat koppelen aan een merk.”

Drankmerken kunnen zo profiteren van de vrijheid bij reclames voor alcoholvrije drankjes, waarschuwt ze. Voor drankreclames gelden meer restricties. “Er is dus wel wat voor te zeggen dat reclames voor alcoholvrije drank gevaarlijk zijn. De productnaam blijft hangen en het gevoel dat het met zich meebrengt.”

Bierbrouwers gaan voor alcoholvrij

Bierbrouwers hebben de afgelopen jaren volop ingezet op alcoholvrij op verzoek van de overheid en op eigen initiatief op de promotie ervan, vertelt voorzitter van branchevereniging Nederlandse Brouwers Fred Teeven. Er wordt ook geadverteerd op plekken waar het niet is toegestaan om alcoholhoudende dranken aan te bevelen zoals op sportparken en bij studentenverenigingen.

Volgens Teeven toont de omslag naar meer alcoholvrij aan dat brouwers “loyaal medewerking verlenen” aan minder alcoholgebruik in de samenleving. “En daarom promoten wij het ook. Dat blijven we doen, maar dan moet je geen kabinetsbeleid maken wat dat in de weg zit.” Hij ziet dat het drinken van een alcoholvrij biertje steeds gangbaarder is geworden. De verkoop van alcoholvrij bier steeg de afgelopen jaren met 500 procent.

Volgens Teeven gaat de verkoop van alcoholvrij bier niet ten koste van de verkoop van alcoholhoudend bier. “De totale consumptie gaat omhoog, want het aantal mensen dat bier drinkt stijgt.” Teeven gelooft dat mensen die alcoholvrij drinken anders alcoholhoudend bier zouden consumeren. “Zonder alcoholvrij was de stijging van alcoholhoudend nog groter geweest.”

‘Herintroduceren zorgelijk’

Jansen is geen voorstander van reclame-uitingen van alcoholvrije drank op plekken waar adverteren met alcohol niet is toegestaan. “Op televisie heb je alcoholreclames. Dan is het goed dat je 0.0 laat zien als alternatief. Maar op plekken waar je het aan het uitfaseren bent, is het zorgelijk dat je het gaat herintroduceren en de merkassociatie weer oproept.”

Het blijft volgens Jansen de vraag of de komst van 0.0-‘drank’ een positieve ontwikkeling is. “We weten het niet. Ik begrijp bijvoorbeeld dat het Trimbos-instituut zegt dat het een gateway is omdat je aan de smaak gewend raakt. Maar er zijn veel factoren die alcoholgebruik bij jongeren beïnvloeden.”

Van bier tot wijn en champagne: het aanbod van alcoholvrije dranken wordt snel groter en wint zeker onder jongere generaties aan populariteit. Tegenwoordig heeft Nederland zelfs slijterijen met een volledig alcoholvrij assortiment. Raquel Schilder onderzoekt deze trend.

Kijk donderdagavond om 21.04 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen terugkijken kan hier

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer