main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 oktober 2022 — 15:00

Zorgen over promotie alcoholvrije drank: haalt het de consument wel van de alcohol af?

Gedragspsycholoog Sabine Jansen zet vraagtekens bij de vrijheid die drankmerken hebben om te adverteren met alcoholvrije producten. Het gevaar bestaat dat bij consumenten vooral de merknaam blijft hangen, bijvoorbeeld in associatie met autorijden. Dat vertelt Jansen in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Bierbrouwers stellen juist dat ze bijdragen aan minder alcoholconsumptie.

Jansen wijst op reclames voor alcoholvrij bier die laten zien dat je na het drinken van een 0.0-biertje veilig achter het stuur kunt kruipen.   “Als consument kijk je niet alle reclames van achter tot voor. Je onthoudt de boodschap dat het oké is om te drinken achter het stuur. Dat is een gevaarlijke associatie om te wekken.”

Volgens de gedragspsycholoog onthouden consumenten vooral op hoofdlijnen de boodschap een advertentie. “Als je ziet dat mensen een leuke tijd hebben, associeer je drank met gezelligheid. Op langere termijn ontstaat er ook een merkassociatie, waardoor je gezelligheid gaat koppelen aan een merk.”

Drankmerken kunnen zo profiteren van de vrijheid bij reclames voor alcoholvrije drankjes, waarschuwt ze. Voor drankreclames gelden meer restricties. “Er is dus wel wat voor te zeggen dat reclames voor alcoholvrije drank gevaarlijk zijn. De productnaam blijft hangen en het gevoel dat het met zich meebrengt.”

Bierbrouwers gaan voor alcoholvrij

Bierbrouwers hebben de afgelopen jaren volop ingezet op alcoholvrij op verzoek van de overheid en op eigen initiatief op de promotie ervan, vertelt voorzitter van branchevereniging Nederlandse Brouwers Fred Teeven. Er wordt ook geadverteerd op plekken waar het niet is toegestaan om alcoholhoudende dranken aan te bevelen zoals op sportparken en bij studentenverenigingen.

Volgens Teeven toont de omslag naar meer alcoholvrij aan dat brouwers “loyaal medewerking verlenen” aan minder alcoholgebruik in de samenleving. “En daarom promoten wij het ook. Dat blijven we doen, maar dan moet je geen kabinetsbeleid maken wat dat in de weg zit.” Hij ziet dat het drinken van een alcoholvrij biertje steeds gangbaarder is geworden. De verkoop van alcoholvrij bier steeg de afgelopen jaren met 500 procent.

Volgens Teeven gaat de verkoop van alcoholvrij bier niet ten koste van de verkoop van alcoholhoudend bier. “De totale consumptie gaat omhoog, want het aantal mensen dat bier drinkt stijgt.” Teeven gelooft dat mensen die alcoholvrij drinken anders alcoholhoudend bier zouden consumeren. “Zonder alcoholvrij was de stijging van alcoholhoudend nog groter geweest.”

‘Herintroduceren zorgelijk’

Jansen is geen voorstander van reclame-uitingen van alcoholvrije drank op plekken waar adverteren met alcohol niet is toegestaan. “Op televisie heb je alcoholreclames. Dan is het goed dat je 0.0 laat zien als alternatief. Maar op plekken waar je het aan het uitfaseren bent, is het zorgelijk dat je het gaat herintroduceren en de merkassociatie weer oproept.”

Het blijft volgens Jansen de vraag of de komst van 0.0-‘drank’ een positieve ontwikkeling is. “We weten het niet. Ik begrijp bijvoorbeeld dat het Trimbos-instituut zegt dat het een gateway is omdat je aan de smaak gewend raakt. Maar er zijn veel factoren die alcoholgebruik bij jongeren beïnvloeden.”

Van bier tot wijn en champagne: het aanbod van alcoholvrije dranken wordt snel groter en wint zeker onder jongere generaties aan populariteit. Tegenwoordig heeft Nederland zelfs slijterijen met een volledig alcoholvrij assortiment. Raquel Schilder onderzoekt deze trend.

Kijk donderdagavond om 21.04 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen terugkijken kan hier

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer