main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 september 2022 — 11:13

Is drinkwater in Nederland te goedkoop? ‘De prijs moet omhoog, zeker bij verspilling’

Voor drinkwater betaalt een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 200 euro, inclusief belasting. Dat is volgens hydroloog Niko Wanders veel te weinig en dat brengt ook de nodige nadelen met zich mee.

“Je hoeft een kraan maar open te draaien en het komt er altijd tegelijk met liters uit. En het kost ook niet zo veel”, zegt Wanders bij Stand van Nederland: Generatie Next. “De prijs voor drinkwater zou hoger moeten, zeker bij verspilling. Het is nu echt te goedkoop.”

Waterverspilling houdt innovatie tegen

Waterverspilling houdt mogelijk ook nieuwe innovaties tegen. Elke dag je zwembad opzetten, uitgebreid douchen, de tuin water geven of elke dag je auto wassen: dat valt volgens Wanders onder waterverspilling.

Het plan van Wanders klinkt als volgt: “Door Europa is 100, 120 liter per persoon per dag het gemiddelde. Als je daar zwaar boven zit, dan zou je daar een luxetarief op kunnen zetten. Om de verspilling te voorkomen.”

Huishoudens stimuleren

Door de prijs omhoog te gooien hoopt Wanders dat mensen het uiteindelijk ook als stimulans gaan zien om minder water te gebruiken. Het kost huishoudens dan weliswaar meer geld, maar juist dat extra geld dat dan in het laatje komt, kan geherinvesteerd worden. “Om ervoor te zorgen dat wij in de toekomst ook nog drinkwater hebben”, waarschuwt Wanders.

Mocht er een watertekort dreigen, door bijvoorbeeld aanhoudende droogte, is het noodzakelijk dat er zorgvuldig met drinkwater wordt omgegaan. In plaats van alles laten weglopen door de gootsteen, kan extra investeren in het “hergebruiken van water in het huishouden” ook een oplossing bieden, denkt Wanders. “Of dat wij water halen uit alternatieve bronnen.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken. 

Je ziet deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next donderdag 22 oktober om 21:05 op NPO 2. Oude afleveringen zie je hier.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer