main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 september 2022 — 11:13

Is drinkwater in Nederland te goedkoop? ‘De prijs moet omhoog, zeker bij verspilling’

Voor drinkwater betaalt een gemiddeld huishouden in Nederland ongeveer 200 euro, inclusief belasting. Dat is volgens hydroloog Niko Wanders veel te weinig en dat brengt ook de nodige nadelen met zich mee.

“Je hoeft een kraan maar open te draaien en het komt er altijd tegelijk met liters uit. En het kost ook niet zo veel”, zegt Wanders bij Stand van Nederland: Generatie Next. “De prijs voor drinkwater zou hoger moeten, zeker bij verspilling. Het is nu echt te goedkoop.”

Waterverspilling houdt innovatie tegen

Waterverspilling houdt mogelijk ook nieuwe innovaties tegen. Elke dag je zwembad opzetten, uitgebreid douchen, de tuin water geven of elke dag je auto wassen: dat valt volgens Wanders onder waterverspilling.

Het plan van Wanders klinkt als volgt: “Door Europa is 100, 120 liter per persoon per dag het gemiddelde. Als je daar zwaar boven zit, dan zou je daar een luxetarief op kunnen zetten. Om de verspilling te voorkomen.”

Huishoudens stimuleren

Door de prijs omhoog te gooien hoopt Wanders dat mensen het uiteindelijk ook als stimulans gaan zien om minder water te gebruiken. Het kost huishoudens dan weliswaar meer geld, maar juist dat extra geld dat dan in het laatje komt, kan geherinvesteerd worden. “Om ervoor te zorgen dat wij in de toekomst ook nog drinkwater hebben”, waarschuwt Wanders.

Mocht er een watertekort dreigen, door bijvoorbeeld aanhoudende droogte, is het noodzakelijk dat er zorgvuldig met drinkwater wordt omgegaan. In plaats van alles laten weglopen door de gootsteen, kan extra investeren in het “hergebruiken van water in het huishouden” ook een oplossing bieden, denkt Wanders. “Of dat wij water halen uit alternatieve bronnen.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken. 

Je ziet deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next donderdag 22 oktober om 21:05 op NPO 2. Oude afleveringen zie je hier.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer