main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 september 2022 — 09:59

CU-leider Segers pleit voor belastingteruggave op energierekening: ‘Laten u niet vallen’

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers pleit voor een vaste belastingteruggave op de energierekening, voor iedereen en nog dit jaar. Dat zegt hij vrijdag in een interview met De Volkskrant. Volgens de leider van de coalitiepartij “bestaat het risico dat dit een kabinet voor tevreden mensen wordt”.

Segers hekelt de onzekerheid door armoede waar veel Nederlanders mee te kampen hebben. De nieuwe koopkrachtmaatregelen worden volgende week dinsdag op Prinsjesdag bekendgemaakt, maar “als je een oplossing hebt, hoef je niet te wachten tot Prinsjesdag”, vindt Segers.

Hij hoopt dat het kabinet op korte termijn plannen voor een energiefonds presenteert. Aangekondigde maatregelen gaan in vanaf begin 2023. “Mensen mogen niet van het gas worden afgesloten, zegt ook het kabinet. En ik sluit niet uit dat we dit jaar nog extra stappen kunnen zetten”.

‘We laten u niet vallen’

Segers hekelt de uitspraak van D66-leider en minister Sigrid Kaag (Financiën) dat we vanwege de stijgende energieprijzen ‘allemaal een stukje armer zullen gaan worden’. “Zo’n uitspraak klinkt alsof je vanaf de maan toekijkt naar Nederland. Ze mag dat doen. Maar het is een academische waarheid en dat is niet genoeg in tijden van nood.”

Hij gaat verder: “De onderkant heeft geen marge meer. Dan kun je niet zeggen dat we allemaal een beetje armer worden. Er is ook een sociaal antwoord nodig, namelijk: ‘Wij gaan u helpen. Wij hebben diepe zakken en we zullen doen wat nodig is om u niet te laten vallen.”

Segers wijst erop dat het kabinet tijdens de coronacrisis alles uit de kast heeft getrokken om bedrijven overeind te houden. “Die geruststelling moet er richting de bevolking komen. Maar als het kabinet het niet zegt, zeg ik het: we laten u niet vallen.”

‘Laatste mogelijkheid

Het voorstel van Segers voor een belastingteruggave “is de laatste mogelijkheid” om iets aan de energiearmoede te doen, denkt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De coalitie heeft de laatste tijd heel nadrukkelijk met elkaar overlegt of ze heel gericht mensen konden ondersteunen, en dan vooral de lagere- en middeninkomens. Dat blijkt schier onmogelijk, zeker op korte termijn.”

“Wat je wel kunt doen is een generieke maatregel treffen: iets voor iedereen. Kennelijk zijn we daar nu beland en zo’n voorstel van Segers komt niet uit de lucht vallen”, vervolgt De Winther. “Men weet in de coalitie ook wel dat er zo langzamerhand weinig andere dingen meer opzitten.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Drempel voedselbank mogelijk snel omlaag: ‘Verwachten steeds meer werkende mensen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer