main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Op1 - 28 juli 2022 — 00:24

Hoe staat het met de steun voor de boerenprotesten? ‘Nederland zit in een totaal vreemde spagaat’

Nu de boerenprotesten ook steeds meer de algehele Nederlandse bevolking raakt, rijst de vraag hoe het staat met de steun voor de protestacties. Nederland lijkt in een “totaal vreemde spagaat” te zitten, volgens opiniepeiler Gijs Rademaker. “61 procent van de mensen wil de uitstoot van stikstof verminderen. Tegelijkertijd is de steun voor de boeren ongeveer even groot”, aldus Rademaker bij Op1.

“Een heleboel mensen vinden dat er minder stikstof uitgestoten moet worden, maar alleen niet op deze manier”, gaat Rademaker verder. “Omdat de boeren op die manier te veel benadeeld worden. Je ziet gewoon veel steun voor de protesten, omdat de boeren in een penibele situatie zitten en dat Den Haag er op dit moment weinig aan lijkt te doen.”

Rademaker benadrukt nog wel dat het onderzoek dat hij heeft gedaan voor de protestacties van woensdag plaatsvond. Boeren belemmerde allerlei wegen met in brand gestoken hooibalen en ander afval. “Steun voor dit soort dingen gaan wij nog peilen, maar wij verwachten dat de steun niet enorm zou zijn.”

Tekst gaat verder onder tweet

Bedreigingen

Afval, asbest en in brand gestoken hooibalen werden door boeren door heel het land over snelwegen verspreid als protestactie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Rijkswaterstaat ging snel over tot opruiming en huurde daarvoor enkele bedrijven in die gespecialiseerd zijn in het opruimen van dit soort afval. Zij moesten echter hun werkzaamheden na talloze dreigingen staken.

Een aantal van dit soort bedrijven is al eerder ingezet om de rommel van de boeren tijdens protestacties op te ruimen en zijn inmiddels ook bekend bij de boeren. “Ze hebben nummers en namen genoteerd”, zegt RTV Oost-verslaggever Mark Bakker. “Er zijn dreigtelefoontjes geweest. Ze zijn met naam en toenaam in groepsapps terecht gekomen.” In die groepsapps werden de ondernemers dus door de boeren bedreigd. “Landverraders werden zij zelfs genoemd.”

Tekst gaat verder onder tweet

‘Pure intimidatie’

“Pure intimidatie”, volgens Maarten van Rossem. “De Nederlandse overheid heeft structureel op dit onderdeel besloten de confrontatie niet aan te gaan, met een relatief kleine groep mensen die bereid is geweld te gebruiken.”

Tekst gaat verder onder tweet

Van Rossem begrijpt niet dat “de Nederlandse overheid de confrontatie niet aangaat”. Een tweet van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid), die onder meer schreef dat politie in sommige gevallen zal overgaan tot opsporing, is dan niet genoeg. “Feit is dat de politie geen reet doet”, reageert Van Rossem.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Rijkswaterstaat: A1 bij Voorst waarschijnlijk ook donderdagochtend dicht

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer