main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 juli 2022 — 10:41

Zaak tegen Jos B. moet volgens advocaat opnieuw door fouten beëdiging

Recent bekendgemaakte fouten bij de beëdiging van raadsheren heeft gevolgen voor de rechtszaak tegen Jos B., zo zegt zijn advocaat Gerald Roethof donderdagavond in het tv-programma Op1. Volgens hem moet de zaak tegen zijn cliënt opnieuw behandeld worden door andere rechters.

Het hof in Den Bosch oordeelde afgelopen januari dat B. de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 heeft gedood, misbruikt en ontvoerd. B. ontkent dit en besloot destijds in cassatie te gaan tegen een veroordeling tot zestien jaar cel. De Hoge Raad moet zich nu buigen over de vraag of de procedure juist is verlopen.

‘Zaak moet opnieuw gedaan’

Roethof zegt op basis van “een bron” te weten dat raadsheren die betrokken waren bij de veroordeling van B. niet op de juiste manier beëdigd zijn. Hij vindt dat de zaak opnieuw gedaan moet worden en dat “door bevoegde rechters een oordeel moet worden geveld”.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Dinsdag meldde het gerechtshof in Den Bosch dat in het verleden bij dertig raadsheren de verkeerde tekst is gebruikt bij de beëdiging en dat dit mogelijk gevolgen kan hebben voor zaken waarin bij de Hoge Raad cassatie is ingesteld. Zij waren betrokken bij 1100 zaken, die mogelijk opnieuw moeten worden bekeken.

Geen inhoudelijke informatie

Een woordvoerster van het gerechtshof zegt donderdag dat partijen die het aangaat zo spoedig mogelijk persoonlijk op de hoogte worden gesteld. Dat gebeurt nu al. Het is de bedoeling dat eind volgende week iedereen een brief heeft ontvangen over de situatie en welke mogelijke gevolgen dat kan hebben.

De woordvoerster zei dat het aan de Hoge Raad is om te bepalen wat die gevolgen zijn. De Hoge Raad liet donderdag weten dit uit te zoeken en daar halverwege september meer over te kunnen zeggen. Volgens de woordvoerster van het gerechtshof kan op dit moment niets inhoudelijks gezegd worden over individuele zaken, zoals die tegen Jos B.

Royce de Vries verwacht niet dat fout ‘veel gevolgen heeft’

Royce de Vries, woordvoerder van de familie Verstappen, zegt in een reactie niet te verwachten dat de “hele kleine vormfout” veel gevolgen heeft in de zaak tegen Jos B. “Hij is niet in zijn verdediging geschaad.”

Dinsdag bood Gerard Tangenberg, de president van het gerechtshof in Den Bosch, zijn excuses aan aan “alle betrokkenen”. Dit omdat er “tijdelijk onzekerheid kan ontstaan over de geldigheid” van uitspraken.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: 16 jaar cel voor Jos B. in zaak Nicky Verstappen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer