main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 juli 2022 — 15:17

Econoom: consument wil dat overheid andere afwegingen maakt dan hijzelf

Nederlanders vinden dat de overheid meer geld moet uitgeven om een mensenleven te redden dan wanneer zij het zelf voor het zeggen hebben. Dat zegt econoom Niek Mouter van de Technische Universiteit Delft, die nauwkeurig probeert te meten wat mensen willen betalen om een leven te redden, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Volgens Mouter dachten economen lange tijd onterecht dat consumenten willen dat de overheid dezelfde keuzes maakt als zij in een privésituatie zouden doen. “We vroegen consumenten bijvoorbeeld: hoeveel ben je bereid zelf te betalen om een veiligere route te nemen?”, vertelt Mouter.

Nu blijkt dat het antwoord op die vraag niet overeenkomt met het antwoord wanneer diezelfde consument wordt gevraagd wat hij als overheid zou doen. “Het probleem van de methode is dat je aanneemt dat mensen willen dat de overheid de keuze die jij als privépersoon maakt kopieert. Wij weten nu dat dat helemaal niet klopt.”

Mensen willen dat de overheid “andere afwegingen maakt als ze het belastinggeld moeten verdelen”, vervolgt de econoom. “Ze vinden dat de overheid meer aan een mensenleven moet uitgeven dan dat zij bereid zijn te doen.”

Snelle of veilige weg?

Zo kiest een consument over het algemeen eerder voor een snellere maar onveiligere route, met meer doden als gevolg, dan een route waarover je langer rijdt met minder doden per jaar als gevolg. Mogen zij de keuze zogenaamd maken namens de overheid, valt de beslissing vaak de andere kant op, stelt Mouter.

Om een mensenleven in het verkeer te redden is de overheid bereid 2.6 miljoen euro uit te geven. Mouter: “Consumenten willen dat de overheid 16 miljoen euro investeert om een fataal verkeersongeluk te voorkomen.”

Dat komt mede omdat mensen meer vertrouwen in zichzelf hebben dan in vreemden, legt Mouter uit. “Vooral mannen zeggen bijvoorbeeld: ik veroorzaak toch nooit een verkeersongeluk. Daarom kiezen ze de snelste route. Maar als ze de overheid moeten adviseren, is veiligheid vaak belangrijker.”

De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Lisette Wellens zocht het uit. Deze aflevering zie je donderdag om 21.05 op NPO 2.

Oude afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next zie je hier, op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

Ajax-Lazio zonder uitpubliek, vrees voor antisemitische uitingen

De voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…

Lees meer

Brief van 46 gemeenten aan Faber met zorgen over grenscontroles

In een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…

Lees meer

Weeronline: grote kans op storm Conall woensdag

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…

Lees meer

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Lotte werd slachtoffer van psychisch geweld door ex-vriend: ‘Ik was niets meer’

Lotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…

Lees meer