main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juni 2022 — 12:43

Econoom over inflatie: centrale banken hebben jarenlang te veel geld bijgedrukt

Volgens econoom Edin Mujagić hebben centrale banken ruim een decennia lang “veel te veel” geld bijgedrukt. Dat heeft geleid tot “een vruchtbare bodem” voor inflatie. “Dat de prijzen nu zo hard stijgen, heeft daarmee te maken”, aldus Mujagić. Hij pleit ervoor om in de toekomst “de geldpersen toch even uit te zetten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hoewel de hoge inflatie de afgelopen maand iets is gedaald, overleggen minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) vandaag met werkgevers en vakbonden om tot een koopkrachtakkoord te komen. Een verdere verlaging van de accijns op brandstof is voor het kabinet niet bespreekbaar, meldt De Telegraaf.

Dat heeft gevolgen voor de economie, weet Mujagić.”Als je in staat bent de prijs van brandstof door te berekenen aan de klant, heb je er als bedrijf minder of geen last van. Maar dat betekent wel dat de kosten voor de klant stijgen. Dat noemen we inflatie en remt economische groei af. Als ik meer moet betalen aan mijn loodgieter, houd ik minder geld over voor andere dingen.”

Maar “als een bedrijf de kosten níét kan doorberekenen, betekent het heel simpel dat zijn winst omlaag gaat en hij minder kan investeren. Ook dat remt economische groei”.

De pijn aan de pomp toont “heel duidelijk hoe hoge inflatie linksom of rechtsom slecht is voor economische groei in een land. Je moet zien te voorkomen dat inflatie ontstaat, maar als die er eenmaal is, moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat die zo snel mogelijk weer daalt”, aldus de econoom.

Prijzen aan pomp niet gevolg van inflatie

Overigens zijn de prijzen in Nederland vrijwel altijd hoger dan in andere landen, zegt hij. “Het feit dat wij nu ook duurder uit zijn, heeft niet zozeer met de inflatie te maken, maar met overheidsheffingen. Het is een keuze. Als je een belastingverlaging doorvoert, doe dat dan structureel.”

Om de personeelstekorten tegen te gaan, pleiten deskundigen ervoor werk minder te belasten en inkomen juist zwaarder. Mujagić vindt dat “een goede zaak. Of je nou te maken hebt met hoge inflatie of niet: werken moet lonen. Zeker in een periode van vergrijzing, waarbij je voor je economische groei en welvaart afhankelijk bent van mensen die op dit moment nog niet werken of parttime.”

LEES OOK: Elektriciteitsnet Limburg en Brabant vol, beheerder TenneT hekelt trage besluitvorming

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer