main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 juni 2022 — 12:43

Econoom over inflatie: centrale banken hebben jarenlang te veel geld bijgedrukt

Volgens econoom Edin Mujagić hebben centrale banken ruim een decennia lang “veel te veel” geld bijgedrukt. Dat heeft geleid tot “een vruchtbare bodem” voor inflatie. “Dat de prijzen nu zo hard stijgen, heeft daarmee te maken”, aldus Mujagić. Hij pleit ervoor om in de toekomst “de geldpersen toch even uit te zetten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hoewel de hoge inflatie de afgelopen maand iets is gedaald, overleggen minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) vandaag met werkgevers en vakbonden om tot een koopkrachtakkoord te komen. Een verdere verlaging van de accijns op brandstof is voor het kabinet niet bespreekbaar, meldt De Telegraaf.

Dat heeft gevolgen voor de economie, weet Mujagić.”Als je in staat bent de prijs van brandstof door te berekenen aan de klant, heb je er als bedrijf minder of geen last van. Maar dat betekent wel dat de kosten voor de klant stijgen. Dat noemen we inflatie en remt economische groei af. Als ik meer moet betalen aan mijn loodgieter, houd ik minder geld over voor andere dingen.”

Maar “als een bedrijf de kosten níét kan doorberekenen, betekent het heel simpel dat zijn winst omlaag gaat en hij minder kan investeren. Ook dat remt economische groei”.

De pijn aan de pomp toont “heel duidelijk hoe hoge inflatie linksom of rechtsom slecht is voor economische groei in een land. Je moet zien te voorkomen dat inflatie ontstaat, maar als die er eenmaal is, moet je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat die zo snel mogelijk weer daalt”, aldus de econoom.

Prijzen aan pomp niet gevolg van inflatie

Overigens zijn de prijzen in Nederland vrijwel altijd hoger dan in andere landen, zegt hij. “Het feit dat wij nu ook duurder uit zijn, heeft niet zozeer met de inflatie te maken, maar met overheidsheffingen. Het is een keuze. Als je een belastingverlaging doorvoert, doe dat dan structureel.”

Om de personeelstekorten tegen te gaan, pleiten deskundigen ervoor werk minder te belasten en inkomen juist zwaarder. Mujagić vindt dat “een goede zaak. Of je nou te maken hebt met hoge inflatie of niet: werken moet lonen. Zeker in een periode van vergrijzing, waarbij je voor je economische groei en welvaart afhankelijk bent van mensen die op dit moment nog niet werken of parttime.”

LEES OOK: Elektriciteitsnet Limburg en Brabant vol, beheerder TenneT hekelt trage besluitvorming

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer