main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2022 — 11:31

Vertrek Ploumen verrast velen: ‘Iedereen hield wel een beetje van haar’

Dat het rommelde binnen de Partij van de Arbeid was al langer duidelijk, maar het vertrek van partijleider Lilianne Ploumen kwam toch voor velen als een verrassing. Ploumen nam haar besluit omdat ze van mening is dat het leiderschap niet bij haar past en ze daarmee niet de ideale leider is van de PvdA, zo schreef ze in haar verklaring. “Prijzenswaardig”, vindt politiek commentator voor Elsevier Weekblad, Eric Vrijsen. “Het beeld is altijd het tegenovergestelde: ze zitten op iemand te drukken om op te hoepelen, maar zij gaat uit zichzelf.”

Ze laat de partij vooralsnog achter zonder opvolger en met een hoop moeilijke keuzes. De PvdA was ooit een trotse volkspartij met rond de veertig zetels, maar is inmiddels flink geslonken, zo zegt Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze hebben er nog negen. Daar heeft Ploumen geen verbetering in gebracht, dus het is logisch dat ze zegt: ik stap op.”

Elke PvdA-leider heeft het moeilijk, zegt Vrijsen. “Want het is een hele harde partij. Alle partijen zijn hard, maar de PvdA in het bijzonder.” Hij vermoedt dat het Ploumen zeker moeilijk gemaakt is. “En nu hebben ze daar wel een beetje spijt van. Want het was toch een charmante vrouw en iedereen hield wel een beetje van haar.”

Gijs van Dijk

Volgens Vrijsen heeft de kwestie rond Kamerlid Gijs van Dijk mogelijk ook meegespeeld bij het vertrek van de partijleider. “Dat heeft ze slecht gemanaged.” De PvdA kwam niet lang geleden in opspraak nadat er meldingen waren gedaan van ongewenst seksueel gedrag van een partijlid: Van Dijk. Wel vond dat gedrag plaats in de privésfeer.

Ploumen zei dat ze als leider “soms wel en soms niet” af wist van ongewenst gedrag, omdat dat bij de functie van leider hoort. Volgens Vrijsen werd Van Dijk “direct de laan uit gestuurd”, zonder een onderzoek af te wachten. Daarop kreeg Ploumen veel kritiek. “Dat heeft ongetwijfeld meegespeeld. Het zal niet de doorslaggevende factor zijn, maar het doet er wel toe.”

En dan de gemeenteraadsverkiezingen. “Toen hebben ze victorie gekraaid, maar eigenlijk viel het ook bizar tegen”, zegt Vrijsen. “Alleen in Amsterdam waren ze net de grootste, maar met 20 procent van de stemmen was dat een aantal jaar geleden nog een gigantische nederlaag voor een partij als de PvdA in Amsterdam.”

Het handje vasthouden van GroenLinks

Maar de algehele nederlaag heeft de arbeiderspartij vooral te danken aan het “handje vasthouden van GroenLinks” de laatste tijd, denkt Vrijsen. “Het zijn totaal andere partijen, het DNA is totaal anders.” En dat ligt intern heel ingewikkeld, weet de politiek verslaggever. “In principe had ze de mogelijkheid om toe te treden tot een kabinet Rutte. Dat was voor een deel van de PvdA de redding geweest.” De partij staat er namelijk voor dat zij er concreet voor zijn om dingen te bereiken voor werkende mensen, legt hij uit. “Dan moet je in een kabinet zitten als PvdA. Met GroenLinks zijn ze willens en wetens in de oppositie terechtgekomen.”

Tot de volgende verkiezingen zit de PvdA nu zonder partijleider. Kamerleden Kati Piri en Henk Nijboer gaan de honneurs voorlopig samen waarnemen. “Er moet nu een tussenpaus komen en zij hebben dan de kans om zichzelf een beetje op de kaart te zetten”, zegt Vrijsen. “Dus als er straks weer leiderschapsverkiezingen in de PvdA zullen zijn heeft degene die de afgelopen jaren in bijvoorbeeld Kamerdebatten een bekende Nederlander kan worden, een voordeel.”

Maar om echt goed te kunnen scoren moet de partij met Frans Timmermans of de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, op de proppen komen, denkt Vrijsen. “Maar ja, die zitten niet in de dagelijkse politiek.”

LEES OOK: Het verkiezingsvragenvuur met PvdA-leider Lilianne Ploumen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?

Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
  • Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
  • en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Vanavond, 20.30 uur
Blokkade universiteitsgebouw Utrecht over, pand blijft nog dicht

Het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…

Lees meer

Heinen vindt financiële steun Oekraïne ‘ongelooflijk belangrijk’

Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…

Lees meer

Omroep WNL maakt nieuwe serie voor NPO 1: In ‘Op de Barricade’ bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers in actie komen

In het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…

Lees meer

Wilders zegt ‘no way’ maar defensieminister Brekelmans houdt voet bij stuk: ‘Oekraïne mag in toekomst bij NAVO’

PVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…

Lees meer

Hoogte uitkeringen per gemeente verschilt tot 900 euro, zegt FNV

Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…

Lees meer

Duitse grenscontroles zijn slechts ‘middel op korte termijn’

De Duitse grenscontroles om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren, zijn een middel om op korte termijn grip te krijgen, zegt hoogleraar sociologie…

Lees meer

KLM-topvrouw hekelt ‘oneerlijke’ concurrentie China: ‘Moeten oneerlijk speelveld voorkomen’

Brussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op…

Lees meer