main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2022 — 11:31

Vertrek Ploumen verrast velen: ‘Iedereen hield wel een beetje van haar’

Dat het rommelde binnen de Partij van de Arbeid was al langer duidelijk, maar het vertrek van partijleider Lilianne Ploumen kwam toch voor velen als een verrassing. Ploumen nam haar besluit omdat ze van mening is dat het leiderschap niet bij haar past en ze daarmee niet de ideale leider is van de PvdA, zo schreef ze in haar verklaring. “Prijzenswaardig”, vindt politiek commentator voor Elsevier Weekblad, Eric Vrijsen. “Het beeld is altijd het tegenovergestelde: ze zitten op iemand te drukken om op te hoepelen, maar zij gaat uit zichzelf.”

Ze laat de partij vooralsnog achter zonder opvolger en met een hoop moeilijke keuzes. De PvdA was ooit een trotse volkspartij met rond de veertig zetels, maar is inmiddels flink geslonken, zo zegt Vrijsen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze hebben er nog negen. Daar heeft Ploumen geen verbetering in gebracht, dus het is logisch dat ze zegt: ik stap op.”

Elke PvdA-leider heeft het moeilijk, zegt Vrijsen. “Want het is een hele harde partij. Alle partijen zijn hard, maar de PvdA in het bijzonder.” Hij vermoedt dat het Ploumen zeker moeilijk gemaakt is. “En nu hebben ze daar wel een beetje spijt van. Want het was toch een charmante vrouw en iedereen hield wel een beetje van haar.”

Gijs van Dijk

Volgens Vrijsen heeft de kwestie rond Kamerlid Gijs van Dijk mogelijk ook meegespeeld bij het vertrek van de partijleider. “Dat heeft ze slecht gemanaged.” De PvdA kwam niet lang geleden in opspraak nadat er meldingen waren gedaan van ongewenst seksueel gedrag van een partijlid: Van Dijk. Wel vond dat gedrag plaats in de privésfeer.

Ploumen zei dat ze als leider “soms wel en soms niet” af wist van ongewenst gedrag, omdat dat bij de functie van leider hoort. Volgens Vrijsen werd Van Dijk “direct de laan uit gestuurd”, zonder een onderzoek af te wachten. Daarop kreeg Ploumen veel kritiek. “Dat heeft ongetwijfeld meegespeeld. Het zal niet de doorslaggevende factor zijn, maar het doet er wel toe.”

En dan de gemeenteraadsverkiezingen. “Toen hebben ze victorie gekraaid, maar eigenlijk viel het ook bizar tegen”, zegt Vrijsen. “Alleen in Amsterdam waren ze net de grootste, maar met 20 procent van de stemmen was dat een aantal jaar geleden nog een gigantische nederlaag voor een partij als de PvdA in Amsterdam.”

Het handje vasthouden van GroenLinks

Maar de algehele nederlaag heeft de arbeiderspartij vooral te danken aan het “handje vasthouden van GroenLinks” de laatste tijd, denkt Vrijsen. “Het zijn totaal andere partijen, het DNA is totaal anders.” En dat ligt intern heel ingewikkeld, weet de politiek verslaggever. “In principe had ze de mogelijkheid om toe te treden tot een kabinet Rutte. Dat was voor een deel van de PvdA de redding geweest.” De partij staat er namelijk voor dat zij er concreet voor zijn om dingen te bereiken voor werkende mensen, legt hij uit. “Dan moet je in een kabinet zitten als PvdA. Met GroenLinks zijn ze willens en wetens in de oppositie terechtgekomen.”

Tot de volgende verkiezingen zit de PvdA nu zonder partijleider. Kamerleden Kati Piri en Henk Nijboer gaan de honneurs voorlopig samen waarnemen. “Er moet nu een tussenpaus komen en zij hebben dan de kans om zichzelf een beetje op de kaart te zetten”, zegt Vrijsen. “Dus als er straks weer leiderschapsverkiezingen in de PvdA zullen zijn heeft degene die de afgelopen jaren in bijvoorbeeld Kamerdebatten een bekende Nederlander kan worden, een voordeel.”

Maar om echt goed te kunnen scoren moet de partij met Frans Timmermans of de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, op de proppen komen, denkt Vrijsen. “Maar ja, die zitten niet in de dagelijkse politiek.”

LEES OOK: Het verkiezingsvragenvuur met PvdA-leider Lilianne Ploumen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer