main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 maart 2022 — 17:05

‘Poetin manipuleerde onze gasvoorraad’

Analisten en toezichthouders vermoeden dat het Russische staatsbedrijf Gazprom al vorig jaar begonnen is met het terugschroeven van de aardgasvoorraden in West- Europa. Dit heeft bijgedragen aan de enorme stijging van de gasprijs die burgers en bedrijven te verwerken krijgen, terwijl ze ongewild bijdragen en de oorlogskas van president Poetin.

Rusland ontvangt nog altijd dagelijks tientallen miljoenen euro’s uit West-Europa, omdat energieleveranties vooralsnog uitgezonderd  zijn van de economische boycot. Energie-analist en hoogleraar in Groningen Machiel Mulder: “Poetin heeft ons zonder meer in het pak genaaid. Met een extra opbrengst van 60 cent per kubieke meter heeft hij gemakkelijk 120 miljard euro extra inkomsten verdiend”, zegt hij bij Stand van Nederland: Generatie Next.

Lege aardgasvoorraden

In Nederland zijn drie grote oude gasvelden die dienen als opslagplaatsen van aardgas. Ze zijn bedoeld om pieken in de vraag naar gas op te vangen. Eén van de grotere Nederlandse opslagplaatsen heet Bergermeer en ligt bij Alkmaar.

Het veld wordt gehuurd door het Russische energiebedrijf Gazprom. Hier is gedurende heel 2021 bijna geen nieuw gas opgeslagen. Terwijl dit veld doorgaans aan het begin van de winter voor meer dan 90 procent vol zit. En datzelfde gebeurde in Duitsland. De door de Russen geleide opslagplaatsen waren aan het begin van de winter bijna volledig leeg.

Oorlogskas

“Je kunt je afvragen: waarom heeft Gazprom die gasopslagen niet  gevuld? Anderen doen dat wel. Je zou kunnen zeggen dat was vanwege strategische overwegingen om minder gas in Europa te hebben. De gestegen gasprijs levert Rusland extra zomaar 120 miljard euro extra op. Een behoorlijke oorlogskas”, vertelt de hoogleraar.

Nieuwe afzetmarkten

Op vragen van toezichthouders heeft Gazprom aan het begin van de winter verklaard ongewoon veel gas in eigen land nodig te hebben en “nieuwe afzetmarkten te hebben aangeboord”. Mulder vindt deze verklaringen “ongeloofwaardig”. Volgens een woordvoerder van minister Rob Jetten van Klimaat en Energie was Gazprom niet verplicht de reserves aan te vullen.

Europa koopt elke dag voor 600 miljoen euro aan Russisch gas. Dat is iedere dag ruim 5 keer zoveel als de voorlopige opbrengst van de Giro555-actie voor Oekraïne.

Millennial Jill Bleiksloot is in verwarring. Europa is in oorlog. Voor het eerst in haar leven kunnen er dingen echt gaan veranderen. Door inflatie en de oorlog wordt alles duurder, van boodschappen tot gas en bouwmaterialen. Een eigen huis lijkt verder dan ooit. Gaat deze generatie te maken krijgen met minder welvaart? Dat is donderdag te zien in Stand van Nederland: Generatie, om 21.05 uur op NPO 2. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer