‘Poetin manipuleerde onze gasvoorraad’
Analisten en toezichthouders vermoeden dat het Russische staatsbedrijf Gazprom al vorig jaar begonnen is met het terugschroeven van de aardgasvoorraden in West- Europa. Dit heeft bijgedragen aan de enorme stijging van de gasprijs die burgers en bedrijven te verwerken krijgen, terwijl ze ongewild bijdragen en de oorlogskas van president Poetin.
Rusland ontvangt nog altijd dagelijks tientallen miljoenen euro’s uit West-Europa, omdat energieleveranties vooralsnog uitgezonderd zijn van de economische boycot. Energie-analist en hoogleraar in Groningen Machiel Mulder: “Poetin heeft ons zonder meer in het pak genaaid. Met een extra opbrengst van 60 cent per kubieke meter heeft hij gemakkelijk 120 miljard euro extra inkomsten verdiend”, zegt hij bij Stand van Nederland: Generatie Next.
Lege aardgasvoorraden
In Nederland zijn drie grote oude gasvelden die dienen als opslagplaatsen van aardgas. Ze zijn bedoeld om pieken in de vraag naar gas op te vangen. Eén van de grotere Nederlandse opslagplaatsen heet Bergermeer en ligt bij Alkmaar.
Het veld wordt gehuurd door het Russische energiebedrijf Gazprom. Hier is gedurende heel 2021 bijna geen nieuw gas opgeslagen. Terwijl dit veld doorgaans aan het begin van de winter voor meer dan 90 procent vol zit. En datzelfde gebeurde in Duitsland. De door de Russen geleide opslagplaatsen waren aan het begin van de winter bijna volledig leeg.
Oorlogskas
“Je kunt je afvragen: waarom heeft Gazprom die gasopslagen niet gevuld? Anderen doen dat wel. Je zou kunnen zeggen dat was vanwege strategische overwegingen om minder gas in Europa te hebben. De gestegen gasprijs levert Rusland extra zomaar 120 miljard euro extra op. Een behoorlijke oorlogskas”, vertelt de hoogleraar.
Nieuwe afzetmarkten
Op vragen van toezichthouders heeft Gazprom aan het begin van de winter verklaard ongewoon veel gas in eigen land nodig te hebben en “nieuwe afzetmarkten te hebben aangeboord”. Mulder vindt deze verklaringen “ongeloofwaardig”. Volgens een woordvoerder van minister Rob Jetten van Klimaat en Energie was Gazprom niet verplicht de reserves aan te vullen.
Europa koopt elke dag voor 600 miljoen euro aan Russisch gas. Dat is iedere dag ruim 5 keer zoveel als de voorlopige opbrengst van de Giro555-actie voor Oekraïne.
Millennial Jill Bleiksloot is in verwarring. Europa is in oorlog. Voor het eerst in haar leven kunnen er dingen echt gaan veranderen. Door inflatie en de oorlog wordt alles duurder, van boodschappen tot gas en bouwmaterialen. Een eigen huis lijkt verder dan ooit. Gaat deze generatie te maken krijgen met minder welvaart? Dat is donderdag te zien in Stand van Nederland: Generatie, om 21.05 uur op NPO 2.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
De cocaïne-economie in Nederland
Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.
Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
Dit jaar is de 25e editie van de Top 2000, het jaarlijkse muzikale radiofestijn waarin miljoenen stemmers hun muzieksmaak laten blijken. De stembus voor de…
Lees meerDe PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…
Lees meerHet gedumpte drugsafval in Noord-Brabant die deze week wordt afgegraven loopt flink op in de kosten, meldt De Telegraaf. Het kostenplaatje voor deze ene klus…
Lees meerWel of niet overstappen van zorgverzekeraar? Een breinbreker die zich altijd opdoet tegen het eind van het jaar, zeker nu vanaf 1 januari 2024 de…
Lees meerEen meerderheidskabinet of toch een minderheidskabinet? Een kabinet over links, over rechts of dwars door het midden? Moeilijke vragen waar verkenner Ronald Plasterk antwoorden op…
Lees meerDe politie staat onder druk door de aanhoudende capaciteitsproblemen. Een langdurende formatie zal volgens de nieuwe voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman funest kunnen zijn….
Lees meerHet staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is voorbij. Het Israëlische leger meldt dat ze vannacht een raket uit Gaza hebben onderschept, waardoor Hamas het staakt-het-vuren…
Lees meerSteeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…
Lees meerWoensdag vond een NAVO-top plaats waar onder andere demissionair minister voor Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot aanwezig was. Een van de zaken die ter sprake…
Lees meerOfir Engel (18) werd met spoed tot Nederlander genaturaliseerd en werd na bijna twee maanden gegijzeld te zijn door Hamas in de Gazastrook vrijgelaten. Demissionair…
Lees meerDe voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…
Lees meerDemissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…
Lees meerZo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…
Lees meerEen groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….
Lees meerHet plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…
Lees meer