main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 maart 2022 — 17:05

‘Poetin manipuleerde onze gasvoorraad’

Analisten en toezichthouders vermoeden dat het Russische staatsbedrijf Gazprom al vorig jaar begonnen is met het terugschroeven van de aardgasvoorraden in West- Europa. Dit heeft bijgedragen aan de enorme stijging van de gasprijs die burgers en bedrijven te verwerken krijgen, terwijl ze ongewild bijdragen en de oorlogskas van president Poetin.

Rusland ontvangt nog altijd dagelijks tientallen miljoenen euro’s uit West-Europa, omdat energieleveranties vooralsnog uitgezonderd  zijn van de economische boycot. Energie-analist en hoogleraar in Groningen Machiel Mulder: “Poetin heeft ons zonder meer in het pak genaaid. Met een extra opbrengst van 60 cent per kubieke meter heeft hij gemakkelijk 120 miljard euro extra inkomsten verdiend”, zegt hij bij Stand van Nederland: Generatie Next.

Lege aardgasvoorraden

In Nederland zijn drie grote oude gasvelden die dienen als opslagplaatsen van aardgas. Ze zijn bedoeld om pieken in de vraag naar gas op te vangen. Eén van de grotere Nederlandse opslagplaatsen heet Bergermeer en ligt bij Alkmaar.

Het veld wordt gehuurd door het Russische energiebedrijf Gazprom. Hier is gedurende heel 2021 bijna geen nieuw gas opgeslagen. Terwijl dit veld doorgaans aan het begin van de winter voor meer dan 90 procent vol zit. En datzelfde gebeurde in Duitsland. De door de Russen geleide opslagplaatsen waren aan het begin van de winter bijna volledig leeg.

Oorlogskas

“Je kunt je afvragen: waarom heeft Gazprom die gasopslagen niet  gevuld? Anderen doen dat wel. Je zou kunnen zeggen dat was vanwege strategische overwegingen om minder gas in Europa te hebben. De gestegen gasprijs levert Rusland extra zomaar 120 miljard euro extra op. Een behoorlijke oorlogskas”, vertelt de hoogleraar.

Nieuwe afzetmarkten

Op vragen van toezichthouders heeft Gazprom aan het begin van de winter verklaard ongewoon veel gas in eigen land nodig te hebben en “nieuwe afzetmarkten te hebben aangeboord”. Mulder vindt deze verklaringen “ongeloofwaardig”. Volgens een woordvoerder van minister Rob Jetten van Klimaat en Energie was Gazprom niet verplicht de reserves aan te vullen.

Europa koopt elke dag voor 600 miljoen euro aan Russisch gas. Dat is iedere dag ruim 5 keer zoveel als de voorlopige opbrengst van de Giro555-actie voor Oekraïne.

Millennial Jill Bleiksloot is in verwarring. Europa is in oorlog. Voor het eerst in haar leven kunnen er dingen echt gaan veranderen. Door inflatie en de oorlog wordt alles duurder, van boodschappen tot gas en bouwmaterialen. Een eigen huis lijkt verder dan ooit. Gaat deze generatie te maken krijgen met minder welvaart? Dat is donderdag te zien in Stand van Nederland: Generatie, om 21.05 uur op NPO 2. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar naar mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer