main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 maart 2022 — 17:05

‘Poetin manipuleerde onze gasvoorraad’

Analisten en toezichthouders vermoeden dat het Russische staatsbedrijf Gazprom al vorig jaar begonnen is met het terugschroeven van de aardgasvoorraden in West- Europa. Dit heeft bijgedragen aan de enorme stijging van de gasprijs die burgers en bedrijven te verwerken krijgen, terwijl ze ongewild bijdragen en de oorlogskas van president Poetin.

Rusland ontvangt nog altijd dagelijks tientallen miljoenen euro’s uit West-Europa, omdat energieleveranties vooralsnog uitgezonderd  zijn van de economische boycot. Energie-analist en hoogleraar in Groningen Machiel Mulder: “Poetin heeft ons zonder meer in het pak genaaid. Met een extra opbrengst van 60 cent per kubieke meter heeft hij gemakkelijk 120 miljard euro extra inkomsten verdiend”, zegt hij bij Stand van Nederland: Generatie Next.

Lege aardgasvoorraden

In Nederland zijn drie grote oude gasvelden die dienen als opslagplaatsen van aardgas. Ze zijn bedoeld om pieken in de vraag naar gas op te vangen. Eén van de grotere Nederlandse opslagplaatsen heet Bergermeer en ligt bij Alkmaar.

Het veld wordt gehuurd door het Russische energiebedrijf Gazprom. Hier is gedurende heel 2021 bijna geen nieuw gas opgeslagen. Terwijl dit veld doorgaans aan het begin van de winter voor meer dan 90 procent vol zit. En datzelfde gebeurde in Duitsland. De door de Russen geleide opslagplaatsen waren aan het begin van de winter bijna volledig leeg.

Oorlogskas

“Je kunt je afvragen: waarom heeft Gazprom die gasopslagen niet  gevuld? Anderen doen dat wel. Je zou kunnen zeggen dat was vanwege strategische overwegingen om minder gas in Europa te hebben. De gestegen gasprijs levert Rusland extra zomaar 120 miljard euro extra op. Een behoorlijke oorlogskas”, vertelt de hoogleraar.

Nieuwe afzetmarkten

Op vragen van toezichthouders heeft Gazprom aan het begin van de winter verklaard ongewoon veel gas in eigen land nodig te hebben en “nieuwe afzetmarkten te hebben aangeboord”. Mulder vindt deze verklaringen “ongeloofwaardig”. Volgens een woordvoerder van minister Rob Jetten van Klimaat en Energie was Gazprom niet verplicht de reserves aan te vullen.

Europa koopt elke dag voor 600 miljoen euro aan Russisch gas. Dat is iedere dag ruim 5 keer zoveel als de voorlopige opbrengst van de Giro555-actie voor Oekraïne.

Millennial Jill Bleiksloot is in verwarring. Europa is in oorlog. Voor het eerst in haar leven kunnen er dingen echt gaan veranderen. Door inflatie en de oorlog wordt alles duurder, van boodschappen tot gas en bouwmaterialen. Een eigen huis lijkt verder dan ooit. Gaat deze generatie te maken krijgen met minder welvaart? Dat is donderdag te zien in Stand van Nederland: Generatie, om 21.05 uur op NPO 2. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer