main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 1 februari 2022 — 16:03

Nederlanders verduurzamen huis vooral vanwege hoge energieprijzen

Veel Nederlanders gaan hun huis in 2022 verduurzamen, maar het overgrote deel doet dit vanwege de stijgende energieprijzen. Uit vrees de energierekening niet te kunnen betalen zet bijna 40 procent van de mensen die hun woning al hebben verduurzaamd de kachel uit, ook als het koud is in huis. Dat komt naar voren uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van Multiscope onder ruim 4300 Nederlanders.

Bijna zeven op de tien Nederlanders die hun huis in 2022 gaan verduurzamen doen dat vanwege stijgende energieprijzen. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens verwacht bij de volgende afrekening meer te gaan betalen voor gas en elektriciteit, vooral vanwege de stijgende energieprijzen en -belastingen.

Pakweg 10 procent verwacht juist minder te moeten ophoesten omdat ze afgelopen jaar hun huis hebben verduurzaamd.

Tot nu toe speelde de hoogte van de energieprijzen een relatief kleine rol bij verduurzaming. Een kwart van de Nederlanders gaf de stijgende prijzen aan als reden hiertoe te zijn gegaan in 2021. Nu zegt bijna 70 procent van de mensen die energiebesparende maatregelen willen nemen dit jaar dat uit geldoverwegingen te doen.

Daling in Europese aardgasprijzen

De Europese aardgasprijzen gingen dinsdag hard omlaag. De daling volgde op een herstel van de Russische gasleveringen aan Europa via een belangrijke route door Oekraïne.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, zakte met bijna 11 procent tot 75,50 euro. In december piekte de gasprijs nog op meer dan 180 euro per megawattuur.

LEES OOK: Veel energieleveranciers verstoppen hun tarieven: ‘Dat is volstrekt onvoldoende’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer