main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Stand van Nederland - 1 februari 2022 — 16:03

Nederlanders verduurzamen huis vooral vanwege hoge energieprijzen

Veel Nederlanders gaan hun huis in 2022 verduurzamen, maar het overgrote deel doet dit vanwege de stijgende energieprijzen. Uit vrees de energierekening niet te kunnen betalen zet bijna 40 procent van de mensen die hun woning al hebben verduurzaamd de kachel uit, ook als het koud is in huis. Dat komt naar voren uit Duurzaam Wonen, een onderzoek van Multiscope onder ruim 4300 Nederlanders.

Bijna zeven op de tien Nederlanders die hun huis in 2022 gaan verduurzamen doen dat vanwege stijgende energieprijzen. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse huishoudens verwacht bij de volgende afrekening meer te gaan betalen voor gas en elektriciteit, vooral vanwege de stijgende energieprijzen en -belastingen.

Pakweg 10 procent verwacht juist minder te moeten ophoesten omdat ze afgelopen jaar hun huis hebben verduurzaamd.

Tot nu toe speelde de hoogte van de energieprijzen een relatief kleine rol bij verduurzaming. Een kwart van de Nederlanders gaf de stijgende prijzen aan als reden hiertoe te zijn gegaan in 2021. Nu zegt bijna 70 procent van de mensen die energiebesparende maatregelen willen nemen dit jaar dat uit geldoverwegingen te doen.

Daling in Europese aardgasprijzen

De Europese aardgasprijzen gingen dinsdag hard omlaag. De daling volgde op een herstel van de Russische gasleveringen aan Europa via een belangrijke route door Oekraïne.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, zakte met bijna 11 procent tot 75,50 euro. In december piekte de gasprijs nog op meer dan 180 euro per megawattuur.

LEES OOK: Veel energieleveranciers verstoppen hun tarieven: ‘Dat is volstrekt onvoldoende’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Made in Holland

Nederland is een echt innovatieland. We ontwikkelen tv-formats, gaan de wereld over met onze muziek en kaas, maar ook met technologie als de chips van ASML. Maar is er nog een toekomst voor de Nederlandse innovatiesector?

Tanja Kok en Nejifi Ramirez bespreken het met ondernemers, economen en de politiek in de NPO Radio 1-special van Stand van Nederland: Made in Holland.

Zaterdag 20.00 uur

WNL In de Kantine special! Live vanaf de Military Boekelo

Deze zaterdag komt WNL In de Kantine met een speciale radio-uitzending. Live vanaf de 53e editie van de Military in Boekelo, een van de grootste paarden topsportevenementen van ons land, ontvangen Fidan Ekiz en Wieger Hemmer de volgende gasten:

  • Chantal Everaardt – Politiek verslaggever RTV Oost;
  • Robert Zandstra – Voorzitter Military Boekelo;
  • Ank Bijleveld – Oud-minister en voorzitter Twente Board;
  • Marc Janssen – Meesterbrouwer Grolsch;
  • Conny Viscaal – Gastvrouw en oud-ruiter;
  • Janneke Boonzaaijer – Olympische ruiter van Team NL;
  • Michael Sijbom – Directeur stichting landschap Overijssel;
  • Marcel Verreck – Cabaretier & columnist;

Luister tussen 17.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine, op NPO Radio 1.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer