main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 11:28

EU wil grip krijgen op macht techbedrijven: ‘Gebruik van gevoelige persoonlijke data moet aan banden gelegd’

Je zoekt op Google naar een nieuwe bank, en opeens staan al je social media-kanalen vol met advertenties voor verschillende banken. Het kan handig zijn, maar ook een beetje eng. Door zogeheten cookies weten grote techbedrijven veel van je en hebben ze veel macht. Die wil het Europees Parlement doorbreken, door middel van een aantal nieuwe wetten.

Zojuist zijn er in het parlement twee amendementen aangenomen die PvdA-Europarlementariër Paul Tang heeft ingediend. Het gaat om aanvullingen op de Digital Service Act (de DSA). “Dit gaat over het gebruik van persoonlijke data, met name bedoeld voor advertenties, maar ook advertenties bedoeld voor tijdlijnen. Eigenlijk proberen we het gebruik van gevoelige persoonlijke data aan banden te leggen.”

Religieuze overtuigingen en gezondheidskwalen

Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan informatie over je religieuze overtuiging. “In het verleden kon je bijvoorbeeld je advertenties richten op ‘Jew-haters’, dus jodenhaters. Dat betekent dat de religieuze achtergrond bekend is, en adverteerders zouden zich kunnen richten op mensen met antisemitische opvattingen.”

Maar ook informatie over je gezondheid ligt gevoelig. Als jij op wat kwalen googeld, zijn die direct breed bekend. Dat moeten we niet willen, zegt Tang. “En het tweede wat we heel graag willen is dat mensen ook een eerlijke keuze krijgen. Als je zegt dat je niet wil dat je persoonlijke data gebruikt wordt, moet je wel dezelfde diensten kunnen krijgen. Anders heb je eigenlijk geen keuze. Dat is waar deze amendementen over gaan.”

Klap voor het mkb?

Maar midden- en kleinbedrijven hebben mogelijk juist veel baat bij deze advertentiemogelijkheden, om zo goed tot hun klanten door te dringen. Volgens Tang is dat echter slechts een lobbyverhaal van Facebook en Google. “Dat verhaal is massaal ingezet. Zo hebben we een enorme publieke campagne gezien van Facebook. In heel veel kranten zagen we grote advertenties: ‘Wij komen op voor het mkb’. Maar bij diezelfde Google en Facebook gaat van elke euro die besteed wordt aan advertenties, vijftig tot zeventig procent naar die bedrijven zelf. Dat verdwijnt gewoon in Amerikaanse zakken”, beklemtoont de PvdA’er. “Dat is niet in belang van het mkb.”

TikTok

Dat de amendementen aangenomen zijn betekent concreet dat sociale media-bedrijven meer verantwoordelijkheid krijgen. En dat is van “harte welkom”, zegt Tang. Als voorbeeld noemt hij TikTok, een platform dat door veel kinderen en jongeren gebruikt wordt. “En dat biedt kinderen content aan die misschien helemaal niet geschikt is. Zo hebben we laatst een vuurwerkchallenge gezien die massaal werd verspreid”, zegt hij.

Tang doelt op een TikTok-challenge die kinderen aanmoedigde om op – op het eerste oog – relatief onschuldig vuurwerk te stampen. Bij brandwondencentra werden hierdoor regelmatig kinderen binnengebracht met ernstige brandwonden. “TikTok moet die risico’s onderkennen en daar ook tegen optreden”, vindt de Europarlementariër. “Ook zijn er digitale kinderlokkers die proberen in contact te komen met jongeren, met alle gevolgen van dien.”

Verder moet het mogelijk worden dat verschillende berichtendiensten, zoals Signal en WhatsApp, ook met elkaar kunnen communiceren. Net zoals het nu mogelijk is om met een hotmail-account naar een gmail-account te mailen, legt Tang uit. “Dat is belangrijk om te zorgen om die positie van WhatsApp, die weer achter Facebook schuilt, te doorbreken.”

Als bedrijven zich niet aan de wet houden kunnen daar flinke boetes op staan. “En deze bedrijven worden gedreven door commerciële motieven, dus daar zijn ze echt gevoelig voor”, besluit Tang.

LEES OOK: Nederland te afhankelijk van buitenlandse techbedrijven: ‘Geven controle over samenleving uit handen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier