main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 11:28

EU wil grip krijgen op macht techbedrijven: ‘Gebruik van gevoelige persoonlijke data moet aan banden gelegd’

Je zoekt op Google naar een nieuwe bank, en opeens staan al je social media-kanalen vol met advertenties voor verschillende banken. Het kan handig zijn, maar ook een beetje eng. Door zogeheten cookies weten grote techbedrijven veel van je en hebben ze veel macht. Die wil het Europees Parlement doorbreken, door middel van een aantal nieuwe wetten.

Zojuist zijn er in het parlement twee amendementen aangenomen die PvdA-Europarlementariër Paul Tang heeft ingediend. Het gaat om aanvullingen op de Digital Service Act (de DSA). “Dit gaat over het gebruik van persoonlijke data, met name bedoeld voor advertenties, maar ook advertenties bedoeld voor tijdlijnen. Eigenlijk proberen we het gebruik van gevoelige persoonlijke data aan banden te leggen.”

Religieuze overtuigingen en gezondheidskwalen

Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan informatie over je religieuze overtuiging. “In het verleden kon je bijvoorbeeld je advertenties richten op ‘Jew-haters’, dus jodenhaters. Dat betekent dat de religieuze achtergrond bekend is, en adverteerders zouden zich kunnen richten op mensen met antisemitische opvattingen.”

Maar ook informatie over je gezondheid ligt gevoelig. Als jij op wat kwalen googeld, zijn die direct breed bekend. Dat moeten we niet willen, zegt Tang. “En het tweede wat we heel graag willen is dat mensen ook een eerlijke keuze krijgen. Als je zegt dat je niet wil dat je persoonlijke data gebruikt wordt, moet je wel dezelfde diensten kunnen krijgen. Anders heb je eigenlijk geen keuze. Dat is waar deze amendementen over gaan.”

Klap voor het mkb?

Maar midden- en kleinbedrijven hebben mogelijk juist veel baat bij deze advertentiemogelijkheden, om zo goed tot hun klanten door te dringen. Volgens Tang is dat echter slechts een lobbyverhaal van Facebook en Google. “Dat verhaal is massaal ingezet. Zo hebben we een enorme publieke campagne gezien van Facebook. In heel veel kranten zagen we grote advertenties: ‘Wij komen op voor het mkb’. Maar bij diezelfde Google en Facebook gaat van elke euro die besteed wordt aan advertenties, vijftig tot zeventig procent naar die bedrijven zelf. Dat verdwijnt gewoon in Amerikaanse zakken”, beklemtoont de PvdA’er. “Dat is niet in belang van het mkb.”

TikTok

Dat de amendementen aangenomen zijn betekent concreet dat sociale media-bedrijven meer verantwoordelijkheid krijgen. En dat is van “harte welkom”, zegt Tang. Als voorbeeld noemt hij TikTok, een platform dat door veel kinderen en jongeren gebruikt wordt. “En dat biedt kinderen content aan die misschien helemaal niet geschikt is. Zo hebben we laatst een vuurwerkchallenge gezien die massaal werd verspreid”, zegt hij.

Tang doelt op een TikTok-challenge die kinderen aanmoedigde om op – op het eerste oog – relatief onschuldig vuurwerk te stampen. Bij brandwondencentra werden hierdoor regelmatig kinderen binnengebracht met ernstige brandwonden. “TikTok moet die risico’s onderkennen en daar ook tegen optreden”, vindt de Europarlementariër. “Ook zijn er digitale kinderlokkers die proberen in contact te komen met jongeren, met alle gevolgen van dien.”

Verder moet het mogelijk worden dat verschillende berichtendiensten, zoals Signal en WhatsApp, ook met elkaar kunnen communiceren. Net zoals het nu mogelijk is om met een hotmail-account naar een gmail-account te mailen, legt Tang uit. “Dat is belangrijk om te zorgen om die positie van WhatsApp, die weer achter Facebook schuilt, te doorbreken.”

Als bedrijven zich niet aan de wet houden kunnen daar flinke boetes op staan. “En deze bedrijven worden gedreven door commerciële motieven, dus daar zijn ze echt gevoelig voor”, besluit Tang.

LEES OOK: Nederland te afhankelijk van buitenlandse techbedrijven: ‘Geven controle over samenleving uit handen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer