main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pepijn van Houwelingen (FvD) tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Op1 - 19 november 2021 — 00:06

Sjuul Paradijs pleit voor harder handhaven op haatzaaien buiten Kamer: ‘Laat OM er bovenop zitten’

Voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs vindt dat er strenger gehandhaafd moet worden op Kamerleden die buiten de Kamer “haatzaaien”. “De Kamerleden staan niet boven de wet. Misschien wel in de Kamer, maar niet daarbuiten”, zegt hij donderdagavond in Op1.

Hij reageert daarmee op de bedreigingen van Forum voor Democratie-Kamerlid Pepijn van Houwelingen aan het adres van D66’er Sjoerd Sjoerdsma, waar de Tweede Kamer woensdag door werd opgeschrikt. De discussie over omgangsvormen in de Tweede Kamer en tussen Kamerleden is sinds de uitspraken van Van Houwelingen losgebarsten.

“Het staat vast dat wat er nu in de Tweede Kamer gebeurt smeerlapperij is van de bovenste plank”, zegt Paradijs over de dreigementen van de FvD’er. “Het is belletje lellen en hard weglopen, de boel in de fik steken. En er zit een bepaalde strategie achter.”

Van Houwelingen zei in een verhit debat met Sjoerdsma: “En uw tijd komt nog wel. Er komen tribunalen!”, doelde hij op de coronastrategie van het demissionaire kabinet en mensen die daar geen afstand van nemen. Paradijs: “Laten we een parlement, ongeveer het hoogste orgaan dat wij hebben, afpakken door dit soort lui? Dan zeg ik: duvel op.”

‘Haatzaaien buiten Kamer harder aanpakken’

Hij vindt dat haatzaaien buiten de Kamer harder moet worden aangepakt. Vanwege de parlementaire immuniteit kunnen Kamerleden niet worden vervolgd voor wat ze in de Kamer zeggen. “Maar alles wat ze buiten de Kamer doen als het gaat om haatzaaien, kijk op Facebook en Twitter, moet getoetst worden aan het Wetboek van Strafrecht. Het Openbaar Ministerie moet er bovenop zitten.”

Ook pleit hij voor strengere handhaving door social media-platformen zelf. “Facebook en Twitter moeten zo snel mogelijk de accounts ontnemen of ze schorsen, wat ook in Amerika is gebeurd”, aldus Paradijs.

‘Forum wordt in de kaart gespeeld’

Forum botst geregeld met andere partijen omdat ze vergelijkingen maakt tussen de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging en het coronabeleid van het kabinet waar Forum zich fel tegen verzet. Paradijs vindt dat andere Kamerleden tijdens het debat “slimmer” moeten omgaan met de woorden van FvD’ers. “Forum wordt op dit moment in de kaart gespeeld, doordat Kamerleden als een bok op de haverkist gaan zitten.”

“Het is veel slimmer om ze maar te laten brabbelen”, stelt Paradijs. “Natuurlijk moet het kabinet luisteren en natuurlijk moet de Kamervoorzitter grenzen bewaken. Maar laat ze maar lekker kletsen.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Kamerlid kan worden uitgesloten van beraadslaging

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp wil in gesprek met fracties over de omgangsvormen in het debat naar aanleiding van de woorden van Van Houwelingen. “Bedreigingen en intimidaties zijn in welke vorm dan ook, uit den boze”, aldus de Kamervoorzitter. “In de plenaire zaal vind ik het ontoelaatbaar. Hier moeten we een grens trekken.”

Maar er zijn meer instrumenten om de orde te herstellen, zegt hoogleraar staatsrecht van de Universiteit Leiden Wim Voermans. Veel instrumenten heeft Bergkamp echter niet, voegt hij daar gelijk aan toe. “En dat is maar goed ook. In een parlement wil je dat de leden elkaar weerspreken. En er is parlementaire immuniteit. Je mag in het parlement zeggen wat je wil en kan er niet strafrechtelijk voor worden vervolgd.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Het idee is dat Kamerleden elkaar weerspreken en dat alleen “in hele ernstige gevallen” de Kamervoorzitter ingrijpt, zegt Voermans. “Zij kan schorsen, maar het begint ermee dat ze het Kamerlid vraagt de woorden terug te nemen.” Wordt daar geen gehoor aan gegeven, dan kan het woord worden ontnomen. In “het ergste geval” kan een Kamerlid worden uitgesloten van de beraadslaging. “Ze tillen je dan eigenlijk uit de Kamer.”

Dat zou niet de eerste keer zijn. “De voormalig communistische voorman Henk Sneevliet hebben ze in de jaren 30 een keer aan zijn armen en benen naar buiten moeten slepen”, aldus Voerman.

D66 en Volt willen met Kamerbestuur praten

De Tweede Kamerleden Sjoerdsma en Nilüfer Gündoğan (Volt) willen op korte termijn praten met het bestuur van de Tweede Kamer over de bedreigende uitlatingen van leden van de Forum voor Democratie-fractie die tegen hen waren gericht. Zij vinden dat hun FVD-collega’s deze week een grens hebben overschreden, schrijven ze in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Ze vinden het niet voldoende dat degenen die bedreigingen uiten in de plenaire zaal wegkomen met een vermanend woord van de voorzitter. “Onze partijen D66 en Volt koesteren het vrije woord, het debat op het scherpst van de snede. Wij vinden dat vrijwel alles gezegd mag en kan worden in de plenaire zaal van ons prachtige Parlement. Vrijwel alles, maar niet alles. Bedreigingen van Kamerleden, direct of indirect, vormen voor ons een harde grens.”

LEES OOK: Fracties in gesprek over omgangsvormen: ‘Regelrechte bedreiging Van Houwelingen was ongehoord’

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer