main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 september 2021 — 14:25

Grapperhaus moest ‘enorm drammen’ voor extra geld justitie

Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft ‘enorm zitten drammen’ om extra geld voor justitie, meldt het Algemeen Dagblad. Het demissionair kabinet heeft daar ruim een half miljard euro extra voor uitgetrokken, waarvan 434 miljoen jaarlijks beschikbaar komt. Naast klimaat is het de enige post die er serieus geld bij krijgt.

Volgens Grapperhaus is dat hard nodig. De moord op Peter R. de Vries heeft volgens hem bewezen dat er nog geen grip is op de georganiseerde misdaad. Toch wilde het demissionair kabinet er slechts eenmalig een paar miljoen euro voor uitrekken, schrijft het AD. Extra geld moest Grapperhaus aan de formatietafel regelen. De minister heeft met de vuist op tafel geslagen om ervoor te zorgen dat er meer geld beschikbaar komt.

Grapperhaus trekt onder meer extra geld uit voor de beveiliging en bescherming van advocaten, officiers van justitie en rechters, maar ook journalisten. “Criminelen zijn nu zo sociopaat geworden dat ze zelfs hun laatste beschermengelen – advocaten – willen vermoorden.”

Extra agenten

De politie gaat gebukt onder een groot personeelstekort, maar moet nog even wachten op nieuwe collega’s, zegt Grapperhaus. De beloofde extra 3000 agenten kunnen pas in 2023 aan de slag.

En dat is ook nog niet genoeg, waarschuwt hij. “Niemand had me bij mijn aantreden verteld dat er tussen 2019 en 2023 17.000 agenten met pensioen zouden gaan.” Om dat gat te vullen zijn er volgens Grapperhaus 21.000 agenten nodig.

CDA’er: wij willen meer

Volgens CDA-Kamerlid Anne Kuik “zit de politieacademie vol”. “Wat wij zouden willen – en dat lukt nu niet – is dat je een tweede politieacademie creëert, waardoor je extra mensen kan opleiden”, zegt Kuik in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Nu is er daarvoor nog te weinig geld, zegt ze.

Maar “de 400 miljoen kunnen we echt wel inzetten in de bestrijding van ondermijning en criminaliteit”, zegt Kuik. “Dat is niet niks, maar wij willen meer.”

LEES OOK: Bestrijding georganiseerde misdaad grote uitdaging: ‘Drugsgebruik wordt geromantiseerd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer