main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 19 september 2021 — 12:58

Eerdmans (JA21) wil Deens migratiemodel in Nederland: ‘Door links omarmd, enorm effectief’

JA21-voorman Joost Eerdmans bracht begin deze maand een werkbezoek aan Denemarken om te kijken wat Nederland van het land kan leren op het gebied van migratie. De Denen voeren onder een linkse leiding streng beleid uit om migratie verder in te dammen. JA21 noemt Denemarken hun ‘gidsland’.

In veel Westerse landen zien sociaaldemocratische partijen dat kiezers wegelopen, maar in Denemarken blijven ze onder leiding van Mette Frederiksen de grootse partij. Ze kondigden vorig jaar een politieke ommezwaai aan en zeiden dat ze de zorgen van hun kiezers omtrent migratie hadden genegeerd. De Socialdemokraterne willen bijvoorbeeld nu dat ook alle vrouwen verplicht minimaal 37 uur per week werken, betaald of als vrijwilliger, anders verliezen zij hun steun. Kleuters die slecht Deens spreken moeten naar speciale klassen, om de taal onder de knie te krijgen.

Sinds de jaren ’90 heeft Denemarken een streng migratiebeleid, dat destijds werd ingevoerd door de rechtse Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti). “Sinds de Deense arbeiderspartij, de Deense PvdA, die ommezwaai heeft gemaakt, hebben ze de wind uit de zeilen gehaald bij de Deense volkspartij”, zegt Eerdmans in WNL Op Zondag op NPO 1. Volgens hem zijn de strenge maatregelen “door links omarmd”.

Breed draagvlak

“Daardoor is er een heel breed draagvlak”, zegt Eerdmans. “Van links tot rechts, populisten, progressieven en conservatieven: iedereen steunt dit humane maar vrij strenge, ik denk goede, migratiebeleid. Zowel de instroom die beperkt wordt, als de uitstroom die ze veel actiever bevorderen. Er is dus weinig discussie. Vluchtelingenwerk Denemarken doet ook mee aan de procedure. Zij laten mensen uitzetten, tenzij ze op een rode knop drukken. En dan wordt er ook naar geluisterd.”

Het beleid is volgens Eerdmans “niet omstreden en gedepolitiseerd”. “We hebben diverse projecten bezocht. We zijn bij een uitzendcentrum geweest, waar de veiligelanders naartoe gaan. Eén van de stevige punten is: mensen die uit veilige landen komen, van wie je weet dat ze geen verblijfsstatus krijgen, gaan sowieso weg. Ze worden in een uitzendcentrum ondergebracht. Keurig en netjes maar wel midden in nowhere land. Ze gaan er dus ook niet uit. Zij weten op een gegeven moment zelf ook: wij gaan weer terug, want hier rondhangen is ook niet onze toekomst. Ze gaan met Deense marechaussee op het vliegtuig.” Volgens Eerdmans heeft Denemarken “goede, diplomatieke deals” gesloten met verschillende landen.

Ook is er in Denemarken geen sprake van “eindeloze procedures”. “Hier in Nederland mag je nog als je op de vliegtuigtrap op Schiphol staat zeggen: sorry, ik wil niet weg. Dan wordt er een nieuwe beroepsprocedure opgestart. In Denemarken is het heel simpel: bij de derde keer ga je eruit.”

Opvang in Rwanda

De Denen willen ook dat zo min mogelijk asielzoekers de reis naar het land maken. Mensen die in Denemarken asiel willen aanvragen, moeten binnenkort eerst naar Rwanda. “Het staat nu in de wet. Ze hebben het nog niet in de praktijk gebracht. Maar ze hebben afspraken gemaakt met Rwanda”, zegt Eerdmans. “Denemarken zegt nu: wil je asiel, dan kunnen wij ervoor zorgen dat je dat krijgt, in een veilig land. Want daar gaat het om. Mensen willen vluchten uit een land waar ze voor hun leven vrezen. Ze hoeven niet per se naar Denemarken, ze willen veilig leven. In Rwanda wordt dat gerealiseerd. En als asiel gerechtvaardigd blijkt te zijn, wordt er ook asiel geboden. Maar niet in Denemarken, men houdt daar de boel dicht.”

“Dit beleid leidt ertoe dat er in Denemarken in een jaar aan asielzoekers binnenkomt wat wij in Nederland in twee weken hebben. Dus het is enorm effectief”, aldus het Kamerlid.

‘Nul asielzoekers per jaar’

Volgens voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham zitten er “behoorlijk wat haken en ogen” aan het Deense beleid. “Soms is het heel gevaarlijk. Als je bijvoorbeeld een vluchteling uit Syrië bent en je wordt naar Egypte gestuurd, een veilig land in de ogen van Denemarken, is er best een kans dat je op een verkeerde plek terechtkomt.”

“Het doel van de Deense PvdA is nul asielzoekers naar Denemarken”, reageert Eerdmans. “Dat doen ze door te zeggen: mensen die hier komen, gaan we opvangen in andere landen en mensen die hier niet horen, worden uitgezet. Ze zijn van 10.000 naar 2500 asielzoekers per jaar gegaan. Ze zijn niet inhumaan, ze regelen wel de opvang, alleen niet volledig in Denemarken. Dat leidt tot cijfers waar wij alleen maar van kunnen dromen. Het leidt ook niet tot opstoppingen in asielcentra. Bij ons zijn die totaal verstopt.”

‘Soms slaan ze door’

Eerdmans wil illegaliteit in Nederland strafbaar stellen. In Denemarken gingen ze een stap verder: daar is het zelfs verboden om iemand die illegaal in het land is, te helpen. “Ze hebben daar gezegd: iemand die een lift geeft aan een illegaal, is strafbaar. Soms slaan ze ook enigszins door”, zegt de lijsttrekker van JA21.

Maar symboolpolitiek is het niet, beklemtoont Eerdmans. “Het hele Deense model laat zien dat het werkt wanneer je streng maar humaan bent. Ze kunnen zichzelf handhaven in de Europese Unie op een hele beschaafde manier, maar wel streng. En ik denk rechtvaardig.”

Volgens Eerdmans moeten we in Nederland volgen. “De verzorgingsstaat kan het niet meer aan”, doelt hij op de migratiecijfers. “Wij hebben ook mensen in onze achterban, die zeggen: ik ben best sociaal, maar dit kan Nederland niet aan op lange termijn. Structureel komen wij in de problemen met onze verzorgingsstaat en voorzieningen als wij onze grenzen laten openstaan en niet zorgen voor goede immigratie, want dat ontbreekt ook nog.”

LEES OOK: JA21 wil geen gedoogpartner worden van minderheidskabinet ‘op het geheel’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer