main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 19 september 2021 — 12:58

Eerdmans (JA21) wil Deens migratiemodel in Nederland: ‘Door links omarmd, enorm effectief’

JA21-voorman Joost Eerdmans bracht begin deze maand een werkbezoek aan Denemarken om te kijken wat Nederland van het land kan leren op het gebied van migratie. De Denen voeren onder een linkse leiding streng beleid uit om migratie verder in te dammen. JA21 noemt Denemarken hun ‘gidsland’.

In veel Westerse landen zien sociaaldemocratische partijen dat kiezers wegelopen, maar in Denemarken blijven ze onder leiding van Mette Frederiksen de grootse partij. Ze kondigden vorig jaar een politieke ommezwaai aan en zeiden dat ze de zorgen van hun kiezers omtrent migratie hadden genegeerd. De Socialdemokraterne willen bijvoorbeeld nu dat ook alle vrouwen verplicht minimaal 37 uur per week werken, betaald of als vrijwilliger, anders verliezen zij hun steun. Kleuters die slecht Deens spreken moeten naar speciale klassen, om de taal onder de knie te krijgen.

Sinds de jaren ’90 heeft Denemarken een streng migratiebeleid, dat destijds werd ingevoerd door de rechtse Deense Volkspartij (Dansk Folkeparti). “Sinds de Deense arbeiderspartij, de Deense PvdA, die ommezwaai heeft gemaakt, hebben ze de wind uit de zeilen gehaald bij de Deense volkspartij”, zegt Eerdmans in WNL Op Zondag op NPO 1. Volgens hem zijn de strenge maatregelen “door links omarmd”.

Breed draagvlak

“Daardoor is er een heel breed draagvlak”, zegt Eerdmans. “Van links tot rechts, populisten, progressieven en conservatieven: iedereen steunt dit humane maar vrij strenge, ik denk goede, migratiebeleid. Zowel de instroom die beperkt wordt, als de uitstroom die ze veel actiever bevorderen. Er is dus weinig discussie. Vluchtelingenwerk Denemarken doet ook mee aan de procedure. Zij laten mensen uitzetten, tenzij ze op een rode knop drukken. En dan wordt er ook naar geluisterd.”

Het beleid is volgens Eerdmans “niet omstreden en gedepolitiseerd”. “We hebben diverse projecten bezocht. We zijn bij een uitzendcentrum geweest, waar de veiligelanders naartoe gaan. Eén van de stevige punten is: mensen die uit veilige landen komen, van wie je weet dat ze geen verblijfsstatus krijgen, gaan sowieso weg. Ze worden in een uitzendcentrum ondergebracht. Keurig en netjes maar wel midden in nowhere land. Ze gaan er dus ook niet uit. Zij weten op een gegeven moment zelf ook: wij gaan weer terug, want hier rondhangen is ook niet onze toekomst. Ze gaan met Deense marechaussee op het vliegtuig.” Volgens Eerdmans heeft Denemarken “goede, diplomatieke deals” gesloten met verschillende landen.

Ook is er in Denemarken geen sprake van “eindeloze procedures”. “Hier in Nederland mag je nog als je op de vliegtuigtrap op Schiphol staat zeggen: sorry, ik wil niet weg. Dan wordt er een nieuwe beroepsprocedure opgestart. In Denemarken is het heel simpel: bij de derde keer ga je eruit.”

Opvang in Rwanda

De Denen willen ook dat zo min mogelijk asielzoekers de reis naar het land maken. Mensen die in Denemarken asiel willen aanvragen, moeten binnenkort eerst naar Rwanda. “Het staat nu in de wet. Ze hebben het nog niet in de praktijk gebracht. Maar ze hebben afspraken gemaakt met Rwanda”, zegt Eerdmans. “Denemarken zegt nu: wil je asiel, dan kunnen wij ervoor zorgen dat je dat krijgt, in een veilig land. Want daar gaat het om. Mensen willen vluchten uit een land waar ze voor hun leven vrezen. Ze hoeven niet per se naar Denemarken, ze willen veilig leven. In Rwanda wordt dat gerealiseerd. En als asiel gerechtvaardigd blijkt te zijn, wordt er ook asiel geboden. Maar niet in Denemarken, men houdt daar de boel dicht.”

“Dit beleid leidt ertoe dat er in Denemarken in een jaar aan asielzoekers binnenkomt wat wij in Nederland in twee weken hebben. Dus het is enorm effectief”, aldus het Kamerlid.

‘Nul asielzoekers per jaar’

Volgens voormalig D66-Kamerlid Boris van der Ham zitten er “behoorlijk wat haken en ogen” aan het Deense beleid. “Soms is het heel gevaarlijk. Als je bijvoorbeeld een vluchteling uit Syrië bent en je wordt naar Egypte gestuurd, een veilig land in de ogen van Denemarken, is er best een kans dat je op een verkeerde plek terechtkomt.”

“Het doel van de Deense PvdA is nul asielzoekers naar Denemarken”, reageert Eerdmans. “Dat doen ze door te zeggen: mensen die hier komen, gaan we opvangen in andere landen en mensen die hier niet horen, worden uitgezet. Ze zijn van 10.000 naar 2500 asielzoekers per jaar gegaan. Ze zijn niet inhumaan, ze regelen wel de opvang, alleen niet volledig in Denemarken. Dat leidt tot cijfers waar wij alleen maar van kunnen dromen. Het leidt ook niet tot opstoppingen in asielcentra. Bij ons zijn die totaal verstopt.”

‘Soms slaan ze door’

Eerdmans wil illegaliteit in Nederland strafbaar stellen. In Denemarken gingen ze een stap verder: daar is het zelfs verboden om iemand die illegaal in het land is, te helpen. “Ze hebben daar gezegd: iemand die een lift geeft aan een illegaal, is strafbaar. Soms slaan ze ook enigszins door”, zegt de lijsttrekker van JA21.

Maar symboolpolitiek is het niet, beklemtoont Eerdmans. “Het hele Deense model laat zien dat het werkt wanneer je streng maar humaan bent. Ze kunnen zichzelf handhaven in de Europese Unie op een hele beschaafde manier, maar wel streng. En ik denk rechtvaardig.”

Volgens Eerdmans moeten we in Nederland volgen. “De verzorgingsstaat kan het niet meer aan”, doelt hij op de migratiecijfers. “Wij hebben ook mensen in onze achterban, die zeggen: ik ben best sociaal, maar dit kan Nederland niet aan op lange termijn. Structureel komen wij in de problemen met onze verzorgingsstaat en voorzieningen als wij onze grenzen laten openstaan en niet zorgen voor goede immigratie, want dat ontbreekt ook nog.”

LEES OOK: JA21 wil geen gedoogpartner worden van minderheidskabinet ‘op het geheel’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer