Biden Watch: Tegenwoordig is iedereen Amerika-‘deskundige’
In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.
Iedere Nederlander is een Amerika-deskundige. U dus ook! Er is geen land ter wereld waar zo veel Amerika-deskundigen zijn. Ga maar na. In de afgelopen Trump-jaren was er alleen al op de televisie een overdaad aan Amerika-commentaar. Avond-in, avond-uit. Ook ‘gewone’ journalisten werden expert en praatten u bij tot u geen ‘Stars and Stripes’ meer kon zien.
Nieuwe Amerika-deskundigen vergaarden populariteit met hun anti-Trump-geluiden waarna rechtse nieuwkomers opeens een heuse niche ontdekten. Zij namen het juist op voor hun Trump. Meteen ook een voorbeeld voor de Nederlandse politiek! Wilders en Baudet werden grote fans.
Activisme
Het fenomeen Amerika-deskundige leidt aan inflatie en is in feite niets meer waard. Wat opvalt is dat menig deskundige in de media links of rechts activisme beoefent en zichzelf daarmee op een voetstuk plaatst. De arrogantie ten top. In een tijdgeest gekenmerkt door steeds meer polarisatie kleurt de deskundige al vlot donkerrood of diepblauw. Ze venten hun eigen mening uit. Kortom, je adoreert ‘The Donald’ of je bent onder de indruk van ‘Joe’. Is het werkelijk interessant om voortdurend te horen wat zij persoonlijk van een politicus vinden? Nee dus.
In deze Biden Watch volgen wij Biden en co op de voet. Natuurlijk zijn feit en mening niet honderd procent te scheiden. Maar je moet het op z’n minst proberen. Wij laten ons niet meeslepen met een Biden- of Trump-euforie of, zoals u wilt, Trump- of Biden-haat. Beloofd!
Amerika-event
En dan stel je mensen weleens teleur. Vorige maand organiseerden wij een Amerika-event in perscentrum Nieuwspoort over het presidentschap van Biden. ‘Hij doet het geweldig. De rust is wedergekeerd!’ riep iemand tijdens de vragenronde uit. ‘Wat voor cijfer geven jullie hem voor die eerste maanden?’ Stan en ik keken elkaar aan. ‘Vooruit, een dun zeventje voor die eerste wittebroodsweken’, luidde ons antwoord. Veel teleurgestelde gezichten in de zaal. Waarom zo zuinig?
Infrastructuur
Met z’n eerste prik-en-geld-wet van 1900 miljard dollar had de president inderdaad voor veel vaccinaties en directe financiële hulp gezorgd. Prima. Maar het wordt al lastiger. Neem zijn grootse infrastructuurplannen. Niet alleen Republikeinen, maar ook gematigde Democraten vinden dat Biden als een Dagobert Duck geld wil uitgeven.
Toch steunt zo’n zeventig procent van de Amerikanen beleid om de verkruimelde infrastructuur van een flinke metamorfose te voorzien. Bruggen staan op instorten, veel wegen zitten vol gaten, vliegvelden en havens snakken naar een upgrade, grote delen van het land zitten zonder snel internet en dat Amerika nog steeds niet beschikt over een hogesnelheidslijn die alle uithoeken van het land met elkaar verbindt, is voor zo’n grote mogendheid een gotspe.
Biden maakt serieus werk van de infrastructuur, maar heeft op het intens partijdige Capitol Hill medewerking van ‘beide kanten van het politieke gangpad’ nodig. Vooralsnog zit er een groot financieel gat in de mooie presidentiële plannen. Als Biden die wetgeving door het Congres loodst, is dat een groot succes. Zelfs de meest verstokte Trump-adepten onder de Amerika-deskundigen zullen dat dan moeten erkennen.
Willem Post (1955) is verbonden aan Instituut Clingendael en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met de Amerikaanse politiek. Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en houdt zich sinds 2002 bezig met Amerikaanse politiek. Ze waren in februari 2020 bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerEen vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….
Lees meerVolgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meer