main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 mei 2021 — 11:57

Negentien jaar na de dood van Fortuyn: ‘Geen politieke erfgenamen’

Hoofdredacteur van Elsevier Arendo Joustra had net de nieuwe editie naar de drukker gestuurd, toen hij hoorde dat Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum was doodgeschoten. Het nummer moest teruggehaald worden. “We hadden nog twee uur de tijd om het om te gooien”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Voordat Fortuyn de politiek inging was hij acht jaar lang columnist bij Elsevier. Maar de band tussen Joustra en Fortuyn ging verder terug, naar 1988. Ze waren ‘een soort vrienden’. “Hij was niet altijd even makkelijk. Het moest altijd over hem gaan.”

Nodigde je Fortuyn uit voor een verjaardagspartijtje, dan kwam hij twee uur voor aanvang aan, op een moment dat het niet uitkwam. At je met hem in een restaurant, dan werd er meer dan eens iets terug naar de keuken gestuurd. “Dan voelde ik me altijd een beetje opgelaten.”

‘Vader en moeder’

Tegelijkertijd werkte die ‘authenticiteit’ goed in de politiek, als frisse wind in een muf hok. Zijn Jaguar, hondjes, villa Palazzo di Pietro, het ongepolijste gepolijste taalgebruik. Het stond in schril contrast met sommige collega-politici, die zich vaak geen raad wisten met de joviale Fortuyn.

Maar hij was meer dan een flamboyante excentriekeling. “Ik heb veel van hem geleerd,” zegt Joustra. Fortuyn, van huis uit socioloog, keek op een andere manier naar hoe de mens zich verhield tot de maatschappij.

Zo vond hij dat er bij de Nederlander van enige zelfstandigheid weinig over was. Die zou afhankelijk zijn geworden van de overheid, die werd gezien als vader én moeder. Joustra: “Een vader die ons een beetje straft en een moeder die ons een beetje beschermt.” Daarmee was de overheid probleem en oplossing ineen, aldus Fortuyn.

De gevangenisstraf van 18 jaar voor Volkert van der G., vindt Joustra nog steeds moeilijk te verkroppen. “Idioot, het is niet alleen de moord op een man, maar ook op het democratisch proces.”

‘Tovenaarsleerlingen’

Al jaren worden er boeken, essays en Wikipedia-lemma’s geschreven over de invloed die Fortuyn, in zijn acht maanden als politicus, had op de vaderlandse politiek. Maar een directe politieke opvolger is lastig aan te wijzen. Zijn partij LPF ging ten onder aan interne intriges.

Onderdelen van Fortuyn’s agenda ziet Joustra nog steeds terug. De SP die zich richt op de gezondheidszorg, “echt een thema van Fortuyn”, Baudet met het partijkartel, “beetje gejat van Fortuyn”, en natuurlijk Geert Wilders met islam en integratie. “Maar Fortuyn was tegen discriminatie, hij wilde niet de Koran verbieden.” Politieke erfgenamen zijn het dan ook niet. “Het zijn een soort tovenaarsleerlingen, ze corrumperen wat Fortuyn bedoelde.”

LEES OOK: Lale Gül en Fidan Ekiz genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs: ‘Wordt steeds belangrijker’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer