Negentien jaar na de dood van Fortuyn: ‘Geen politieke erfgenamen’
Hoofdredacteur van Elsevier Arendo Joustra had net de nieuwe editie naar de drukker gestuurd, toen hij hoorde dat Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum was doodgeschoten. Het nummer moest teruggehaald worden. “We hadden nog twee uur de tijd om het om te gooien”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.
Voordat Fortuyn de politiek inging was hij acht jaar lang columnist bij Elsevier. Maar de band tussen Joustra en Fortuyn ging verder terug, naar 1988. Ze waren ‘een soort vrienden’. “Hij was niet altijd even makkelijk. Het moest altijd over hem gaan.”
Nodigde je Fortuyn uit voor een verjaardagspartijtje, dan kwam hij twee uur voor aanvang aan, op een moment dat het niet uitkwam. At je met hem in een restaurant, dan werd er meer dan eens iets terug naar de keuken gestuurd. “Dan voelde ik me altijd een beetje opgelaten.”
‘Vader en moeder’
Tegelijkertijd werkte die ‘authenticiteit’ goed in de politiek, als frisse wind in een muf hok. Zijn Jaguar, hondjes, villa Palazzo di Pietro, het ongepolijste gepolijste taalgebruik. Het stond in schril contrast met sommige collega-politici, die zich vaak geen raad wisten met de joviale Fortuyn.
Maar hij was meer dan een flamboyante excentriekeling. “Ik heb veel van hem geleerd,” zegt Joustra. Fortuyn, van huis uit socioloog, keek op een andere manier naar hoe de mens zich verhield tot de maatschappij.
Zo vond hij dat er bij de Nederlander van enige zelfstandigheid weinig over was. Die zou afhankelijk zijn geworden van de overheid, die werd gezien als vader én moeder. Joustra: “Een vader die ons een beetje straft en een moeder die ons een beetje beschermt.” Daarmee was de overheid probleem en oplossing ineen, aldus Fortuyn.
De gevangenisstraf van 18 jaar voor Volkert van der G., vindt Joustra nog steeds moeilijk te verkroppen. “Idioot, het is niet alleen de moord op een man, maar ook op het democratisch proces.”
‘Tovenaarsleerlingen’
Al jaren worden er boeken, essays en Wikipedia-lemma’s geschreven over de invloed die Fortuyn, in zijn acht maanden als politicus, had op de vaderlandse politiek. Maar een directe politieke opvolger is lastig aan te wijzen. Zijn partij LPF ging ten onder aan interne intriges.
Onderdelen van Fortuyn’s agenda ziet Joustra nog steeds terug. De SP die zich richt op de gezondheidszorg, “echt een thema van Fortuyn”, Baudet met het partijkartel, “beetje gejat van Fortuyn”, en natuurlijk Geert Wilders met islam en integratie. “Maar Fortuyn was tegen discriminatie, hij wilde niet de Koran verbieden.” Politieke erfgenamen zijn het dan ook niet. “Het zijn een soort tovenaarsleerlingen, ze corrumperen wat Fortuyn bedoelde.”
LEES OOK: Lale Gül en Fidan Ekiz genomineerd voor Pim Fortuyn Prijs: ‘Wordt steeds belangrijker’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal
- CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal over de komende verkiezingen
- Amsterdamse politiechef Frank Paauw over de politiecapaciteit
- Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over de kwestie Oekraïne.
- Tech-expert Danny Mekic en hoogleraar Digitale Media en Samenleving Sanne Kruikemeier over de invloed van AI op de verkiezingen.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug als podcast!
Podcast WNL Haagse Lobby
Nieuwe verkiezingen zorgen voor een nieuw kabinet met veel nieuw beleid. Maar dat beleid is alleen een succes als het ook uitgevoerd kan worden. Luistert de politiek goed genoeg naar deze oproep, of delft de uitvoerbaarheid van plannen het onderspit in een campagnetijd vol grote beloftes?
Dat bespreek Martijn de Greve in WNL Haagse Lobby met:
- Alexander Pechtold, directeur van het CBR en in een vorig leven politiek leider van D66.
- Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.
- En André Bosman, die als Kamerlid voor de VVD het rapport ‘Klem tussen Balie en Beleid’ schreef.
Luister via je favoriete podcastapp!
Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie…
Lees meerDe voorzitter van de nieuwe politieke partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), is dit weekend opgestapt vanwege een klacht over machtsmisbruik. Volgens Sjoerd…
Lees meerGoed beleid betekent vooral ‘uitvoerbaar beleid’. Volgens de tafelgasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor…
Lees meerTwee trams zijn maandagavond in Den Haag op elkaar gebotst, net voorbij station Hollands Spoor in de Stationswijk in de zogenoemde tunnelbak. Volgens de politie…
Lees meerHet lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)…
Lees meerVoorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij….
Lees meerDe politie heeft tot nu toe rond de tachtig tips binnengekregen over de schietpartijen in Rotterdam donderdag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Om…
Lees meerAVROTROS heeft de afgelopen maanden een groot aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival binnengekregen. De selectiecommissie ontving in totaal meer dan zeshonderd nummers, wat volgens…
Lees meerDe rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 35-jarige Limburger Randy F. in de misbruikzaak die door…
Lees meerHet toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider…
Lees meerDe omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem…
Lees meerBurgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner…
Lees meerDoor het hete najaar zorgen vlinders dit jaar voor een tweede generatie aan nakomelingen. De oproep van ecoloog Albert Vliegenthart is dan ook om op…
Lees meerSteeds meer organisaties zullen te maken krijgen met cyberaanvallen, stelt Noortje Henrichs, cyberdeskundige bij Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ze zegt in Goedemorgen Nederland op…
Lees meerDe bedwants teistert Parijs. De bloedzuigende parasiet zorgt voor overlast in bioscopen, ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. De Franse politiek wil strenge maatregelen met…
Lees meer