main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 april 2021 — 11:57

Grote opluchting over inzet Janssen-vaccin: ‘Scheelt weken aan lockdownmaatregelen’

Grote opluchting nu Nederland vandaag is begonnen met het zetten van prikken met het Janssen-vaccin. De ziekenhuizen en ggz-instellingen zijn als eerste aan de beurt. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) oordeelt dat ondanks dat er een zeldzame bijwerking kan optreden, de voordelen zwaarder wegen dan de risico’s. “Dit scheelt weken aan lockdownmaatregelen”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Paternotte had het liefst gezien dat er nooit een pas op de plaats was gezet met het Janssen-vaccin. Dat is volgens hem pas nodig wanneer er ‘heel veel meldingen’ over een dergelijke bijwerking binnenkomen. “In Amerika gaat het nu om één op de miljoen, dus dat is echt heel zeldzaam”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Bescherming tegen corona voor veel mensen belangrijker’

Van het coronavaccin van Janssen hoeft maar één prik te worden gegeven, waar bij andere goedgekeurde vaccins twee prikken nodig zijn. Tot juli verwacht Nederland 3 miljoen doses van het Janssen-vaccin, wat dus 3 miljoen gevaccineerden betekent. “En dat betekent dat we gemiddeld drie meldingen zouden krijgen van deze bijwerking”, zegt Paternotte. “Van de zeven meldingen in Amerika is er één persoon overleden. Dat is natuurlijk heel naar, en je moet er heel goed bovenop zitten zodat je die bijwerking op tijd kan aanpakken. Maar de bescherming tegen corona is voor heel veel mensen zo veel belangrijker. Dat is wat het EMA zegt: we moeten uit die pandemie, de intensive care ligt vol, we moeten gevaccineerd zijn.”

Wat er volgens Paternotte vooral moet gebeuren is dat huisartsen en GGD-medewerkers die het Janssen-vaccin zetten, ingelicht moeten worden over op welke signalen zij moeten letten. Zo kunnen ook zij de bijwerking sneller herkennen. “Dat zegt het EMA ook. Als mensen hele heftige hoofdpijn krijgen kunnen ze denken: ik ben net gevaccineerd, dat kan van alles zijn. Maar daarbij moet je toch naar de huisarts gaan, want dan kun je er ook wat aan doen.”

Keuzevrijheid voor 60-minners bij AstraZeneca

De bijwerking van het Janssen-vaccin lijkt sterk op die ook vastgesteld werd bij dat van AstraZeneca. Die laatste wordt op dit moment alleen nog aan 60-plussers gegeven sinds bekend is dat de risico’s van het coronavirus voor deze groep kleiner zijn dan de kans op zeer zeldzame bijwerkingen van het vaccin.

Paternotte zou toch graag meer keuzevrijheid zien voor 60-minners. Hij krijgt signalen van meerdere huisartsen die zeggen dat ze “door hun 60-plussers heen zijn”, zegt hij. “Maar ze hebben nog wel vaccin in hun koelkast staan dat ze eigenlijk niet mogen gebruiken.”

‘Geef huisarts die vrijheid’

Weggooien lijkt Paternotte niet verstandig. “Omdat er echt veel mensen zijn die er hartstikke veel belang bij hebben om zo snel mogelijk gevaccineerd te zijn. Als je nu de huisarts de vrijheid geeft om samen met een patiënt te kijken wat voor diegene verstandig is, of het voor die persoon niet beter is om zo snel mogelijk beschermd te zijn tegen het virus, creëer je meer ruimte.”

Daarom wil hij demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge donderdag tijdens het coronadebat vragen om te zorgen dat huisartsen deze vrijheid krijgen. “En dat hij dat ook uitspreekt, zodat ze zich ook geen zorgen hoeven te maken. Ze moeten niet aansprakelijk zijn.”

De minister zei eerder bereid te zijn te kijken naar de optie van keuzevrijheid, maar benadrukte wel dat het een hele grote puzzel wordt in de uitvoering. Ook valt de beslissing over keuzevrijheid pas half mei. Maar dat moet sneller, vindt Paternotte. “Die vaccins blijven anders nog een maand in de koelkasten van huisartsen liggen.”

LEES OOK: Pfizer-directeur: zo snel mogelijk af van sneltesten bij voldoende vaccinatiegraad

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer