main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW.
Op1 - 15 april 2021 — 23:40

VNO-NCW en FNV willen snel nationaal herstelplan: ‘Gevolgen crisis wachten niet op formatie’

Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW en Tuur Elzinga van vakbond FNV willen snel een nationaal herstelplan voor de economie en slaan daarom de handen ineen. Ze schreven donderdag een open brief aan het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer. “Wij vonden het tijd om samen toch een signaal af te geven aan het kabinet dat we niet kunnen wachten op de formatie. We moeten de banen van mensen redden”, zegt Elzinga donderdagavond in Op1.

In de brief staat dat herstelplan in nauwe samenwerking met de vakbonden voor 1 juni dit jaar moet zijn opgesteld en voor de komende 2,5 jaar moet gelden.

‘Gevolgen crisis wachten niet op formatie’

Volgens Thijssen is het tijd voor actie, maar in Den Haag wil het formeren nog niet vlotten. “We zitten op dit moment in een politiek niemandsland met een demissionair kabinet en met een nieuw kabinet dat nog op zich laat wachten. Dat betekent dat er heel veel besluiten blijven liggen. Maar de gevolgen van de crisis zijn buitengewoon zorgelijk en wachten niet op de formatie.”

Daarom nemen de werkgeversorganisatie en vakbond nu het voortouw. “Ik denk dat het een goed teken is dat vakbonden en werkgevers zeggen: er is een politiek vacuüm, dus zeggen wij maar wat er moet gebeuren”, zegt Thijssen.

Ze roept politiek Den Haag op om haast te maken met de formatie. “Mensen zitten erop te wachten dat het land wordt bestuurd.”

Tekst gaat verder onder Tweet. 

‘Nieuwe generatie mag niet het slachtoffer worden’

In het herstelplan moet volgens Thijssen en Elzinga in ieder geval staan dat de huidige coronasteunmaatregelen tot eind dit jaar doorlopen. Nu lopen die per 1 juli af en dat leidt in hun optiek tot veel onzekerheid bij werknemers en werkgevers. Een ander belangrijk punt dat ze graag opgenomen zien worden is het achterwege laten van belastingverhogingen.

Ook moet er voorkomen worden dat jongeren aan de kant komen te staan. Volgens Elzinga is het onvermijdelijk dat een aantal sectoren moeten reorganiseren, maar de nieuwe generatie mag niet het slachtoffer worden. “Zij moeten binding blijven houden met de sector. Laat de mensen in zware sectoren, waar ze de AOW-leeftijd amper halen, liever wat eerder vertrekken, zodat we jonge mensen aan het werk kunnen houden”, aldus de vakbondsleider.

Daarnaast moet een nationaal jongeren-om-en-bijscholingsprogramma jongeren, die uit het arbeidsproces zijn geraakt of er nog niet in zijn gekomen, klaarstomen voor sectoren waar veel vraag is naar mensen.

‘Investeringen motor herstel

Elzinga en Thijssen pleiten in de brief verder om “fondsen te realiseren om het eigen vermogen van bedrijven te stutten zodat zij weer kunnen investeren, want investeringen zijn de motor van herstel”. Ondernemers moeten bovendien tien jaar de gelegenheid krijgen hun schulden aan de overheid gespreid terug te betalen.

Mensen, onder wie veel jongeren en ondernemers, die door de coronacrisis in de schuldproblematiek terecht zijn gekomen, moeten via een speciaal waarborgfonds problematische schulden kunnen laten overnemen. Hierdoor krijgen ze volgens FNV en VNONCW rust en veel meer tijd voor aflossing en het maken van een “echt nieuwe start”. Dit waarborgfonds moet vanaf medio 2021 in werking treden.

1 juni ‘zeer ambitieus’

Politiek commentator Joost Vullings noemt 1 juni als einddatum voor het herstelplan “zeer ambitieus”. “Zelfs als de formatie snel zou gaan. Ik denk dat het hoe dan ook in een demissionaire status moet. Dat betekent dat het kabinet ook met de oppositie om de tafel moet”, zegt hij.

LEES OOK: FNV en VNO-NCW doen dringende oproep: verleng de steunmaatregelen tot eind dit jaar

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.
Maandag, 20.30 uur
Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt hij…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als verduurzamingsdoel gesteld dat het land in 2050 volledig gasloos moet zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier…

Lees meer