main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
14 april 2021 — 16:36

NCTV: coronamaatregelen mogelijk ‘trigger’ gewelddadige eenling

De huidige coronacrisis kan leiden tot meer polarisatie en een toename van radicalisering, extremisme, openbare ordeverstoringen en bedreigingen van bijvoorbeeld politici en journalisten. Dat stelt De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) in een vanmiddag verschenen analyse van de coronaprotesten in Nederland. Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat personen in Nederland een aanslag voorbereiden, zo schrijft de dienst.

De grootste dreiging voor een terroristische aanslag komt volgens de NCTV nog altijd uit jihadistische hoek. De dreiging lijkt vorig jaar iets afgenomen in vergelijking met eerdere jaren, maar het dreigingsniveau blijft op 3 van de 5 staan. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland aanzienlijk en voorstelbaar is. Dit komt onder andere door de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk in het najaar van 2020, die volgens de NCTV in het beeld passen van de dreiging die kan uitgaan van individuen.

‘Gewelddadige eenlingen’

Wat de aanhoudende coronamaatregelen betreft kunnen deze vooral voor “gewelddadige eenlingen” een trigger zijn, zo schrijft de NCTV. Er zijn binnen de protesten van afgelopen jaar “relatief weinig gedragingen als extremistisch geduid” te zien, maar dat neemt volgens de coördinator niet weg dat er wel degelijk zorgen bestaan.

Zo is er in het afgelopen ‘coronajaar’ in Nederland sprake van een wisselwerking tussen een “activistische bovenlaag” die in de openbare ruimte demonstreert en een “radicale onderstroom” die ageert tegen de coronamaatregelen, aldus de NCTV. Hierdoor is de drempel “om tot extremistische gedragingen te komen” verlaagd. Deze radicale onderstroom leidt volgens de coördinator soms tot openbare ordeverstoringen, intimidatie, bedreigingen of vernielingen.

Naast die radicale onderstroom signaleert de NCTV ook dat er een “diverse en vasthoudende bovenlaag” is met hoofdzakelijk gevolgen voor de openbare orde. Daarbij gaat het volgens de dienst niet om een eenduidige groep. “Recente voorbeelden zijn de protesten op het Amsterdamse Museumplein en het Haagse Malieveld, waar een bont gezelschap van beleidscritici, winkeleigenaren, beroepsgroepen, spirituele groepen, anti-vaccinatiedemonstranten, extreemrechtse groepjes en complotdenkers samenkwamen”, schrijft de dienst. “Terwijl de meeste mensen vreedzaam demonstreerden, kaapte een kleine minderheid de protesten.”

Rellen

Verharding vindt volgens de NCTV op verschillende manieren plaats. Zo krijgen protesten grimmige trekken wanneer de radicale online-uitingen en complotconstructies doorklinken, schrijft de coördinator. En ook vreedzaam bedoelde protesten kunnen volgens de NCTV een aanzuigende werking hebben op meer militante personen en groepen. “Protesten lijken steeds vaker door relzoekers te worden aangegrepen ter ‘legitimering’ om te rellen.”

LEES OOK: Twee nieuwe arrestaties voor in brand steken GGD-teststraat Urk

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als verduurzamingsdoel gesteld dat het land in 2050 volledig gasloos moet zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier…

Lees meer

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian keek…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer