main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 9 april 2021 — 07:04

Leden Adviescollege Levenslanggestraften overwegen op te stappen

Leden van het Adviescollege Levenslanggestraften overwegen op te stappen als de minister voor Rechtsbescherming hun adviezen naast zich neer blijft leggen. Demissionair minister Sander Dekker deed dat al meerdere keren, verschillende leden van het Adviescollege voelen zich daarom niet serieus genomen, en vragen zich ernstig af of hun inspanningen nog wel zin hebben. Dat zegt voorzitter Rieke Samson van het Adviescollege Levenslanggestraften in de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau.

Het Adviescollege is in 2017 in het leven geroepen, nadat Europese wetgeving Nederland dwong om perspectief te bieden voor tot levenslang veroordeelden. Een heel leven in de cel zonder uitzicht op eerdere vrijlating zou onmenselijk zijn. Het Adviescollege adviseert de minister voor Rechtsbescherming daarom na 25 jaar cel of een veroordeelde re-integratie-activiteiten kan starten, met als doel weer terug te keren in de maatschappij. De minister kan dat advies naast zich neerleggen.

Dat Dekker in de praktijk adviezen meerdere malen niet opvolgde, leidt tot zorgen bij het Adviescollege. “Als uiteindelijk blijkt dat er nooit gratie wordt verleend, kan er een prachtige regeling zijn, maar biedt dat voor levenslanggestraften geen perspectief”, zegt voorzitter Samson. “Wij komen met afgewogen adviezen, maar als dat niet serieus wordt genomen, dan kun je er beter mee ophouden. Ik merk aan de leden dat het op een gegeven moment zo ver kan komen.”

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat het spijtig is om te horen dat leden van het Adviescollege overwegen op te stappen. Volgens de woordvoerder heeft in gevallen waar het advies van het Adviescollege niet volledig is opgevolgd het belang van slachtoffers, nabestaanden en de samenleving zwaarder gewogen. De adviezen worden volgens het ministerie “zeer serieus genomen.”

‘Geef minister kleinere rol’

De rol van de minister bij het beoordelen van re-integratie of gratie bij levenslanggestraften, zou kleiner moeten zijn, zeggen zes advocaten van mensen die de zwaarste straf van ons land uitzitten tegen Het Onderzoeksbureau. Zij pleiten voor een beoordeling van een rechter, en noemen de penitentiaire kamer van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden een serieuze optie. Hun oproep wordt ondersteund door oud-rechters Yvo van Kuijck en Frans Bauduin. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat er fundamenteel gekeken worden naar de verhouding tussen de rechter en minister bij beslissingen over invrijheidstelling van levenslanggestraften.

Begin dit jaar overleed de tot levenslang veroordeelde Juan Nuri in gevangenschap, zo bevestigt zijn advocaat Dirk Daamen aan Het Onderzoeksbureau. Juan Nuri werd tot levenslang veroordeeld omdat hij in 1997 zijn ex-vrouw Maja Goeijers doodschoot. De laatste jaren van zijn leven zat hij achter tralies uit in het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg, in Scheveningen, een plek waar gevangenen met medische problemen terechtkomen. Nuri leed aan de ziekte van Alzheimer en werd uiteindelijk 82 jaar.

Gratie voor zesvoudig moordenaar

Toch lukte het in januari een tot levenslang veroordeelde man wel om gratie te krijgen. De straf van Cevdet Y., de man die in 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café Het Koetsiertje, werd kwijtgescholden. Minister Dekker schreef aan de Tweede Kamer dat hij niet anders kon, vanwege nationaal en internationaal recht. Dat gebeurde na een lange juridische procedure, waar het Adviescollege Levenslanggestraften, omdat de zaak zo oud is, niet aan te pas kwam. Oud-rechter Yvo van Kuijck verwacht dat de beslissing er toe leidt dat er in de toekomst sneller zonder procedures gratie verleend zal worden.

In de podcast Het Onderzoeksbureau zegt Tamara Prins, zus van de in 2015 geliquideerde Sven Prins, bang te zijn dat de levenslange gevangenisstraf in de toekomst tot eerdere vrijlatingen zal leiden “Deze mensen ontnemen iemand uit je leven. Nabestaanden hebben ook levenslang, maar zijn echt iemand kwijt. Dus ik vind het niet meer dan logisch dat je zegt: levenslang is levenslang, want wij hebben dat ook gekregen.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De vierde aflevering van Het Onderzoeksbureau over de levenslange gevangenisstraf is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer