main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2021 — 10:16

Studenten met een beperking vaak een vergeten groep: ‘Eenzaamheid ligt op de loer’

Studenten met een beperking worden vaak over het hoofd gezien door zowel hun onderwijsinstelling als door werkgevers. Ook door de politiek wordt deze groep nogal eens vergeten. Dat blijkt nog maar eens uit de partijplannen waarin er veelal met geen woord over deze groep wordt gerept. Studenten en jong werkenden met een beperking komen daar nu voor in actie.

Aya Laghzaoui is zo’n student. Zij lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij vet niet kan worden omgezet in energie. Ook heeft ze last van spierafbraak daardoor en heeft ze last van krampen. ”Als mijn ziekte opspeelt, ben ik volledig afhankelijk. Dan kan ik niet meer lopen en zit ik aan de sondevoeding”, zegt Aya in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Coronavirus verergert de situatie

Studeren is dan ook een onzekere zaak door haar ziekte. ”Ik ben dit jaar al vier keer opgenomen geweest en daardoor loop ik achterstand op met mijn studie. Door corona is ook alles lastiger geworden. De afstand is groter geworden en ik word steeds doorgestuurd waardoor eenzaamheid op de loer ligt. Je kan er met niemand over praten”, vertelt Aya.

‘Nederland moet toegankelijker worden’

Volgens DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan moet ‘Nederland toegankelijker worden. “We moeten er zijn voor alle studenten dus ook voor studenten met een beperking.” Azarkan vervolgt: ”Ik sprak Aya 1,5 week geleden en wat naar voren is gekomen, is dat met name het hoger onderwijs vrij ontoegankelijk is als het op beperkingen aankomt. Daar moet echt verandering in komen.”

”Daarnaast moeten werkgevers ook de verantwoordelijkheid nemen om jonge mensen met een beperking aan te nemen”, zegt de fractievoorzitter. Een maatschappij met quota’s moeten we volgens Azarkan voorkomen, maar we moeten wel meer het gesprek aangaan zodat bepaalde angsten worden weggenomen.

LEES OOK: DENK-voorzitter Azarkan over dictator-uitspraak: ‘Als Pieter Omtzigt zoiets zegt hoor je er niemand over’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil. Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine is zaterdag voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk…

Lees meer

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is…

Lees meer

Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer