main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Op1 - 19 februari 2021 — 00:03

Ziekenhuisdirecteur Levi: ‘Britse variant niet allerbeste excuus voor avondklok’

Ziekenhuisdirecteur in Londen Marcel Levi vindt de angst over de Britse variant van het coronavirus overdreven. Volgens hem volstaat een lockdown om die te bestrijden. “Of je nou voor of tegen de avondklok bent, de Britse variant is daar niet het allerbeste excuus voor”, zegt hij donderdagavond in Op1.

De avondklok blijft voorlopig van kracht, zo werd donderdag bekend. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging tijdens een ingelast debat akkoord met de spoedwet voor de avondklok. Volgens demissionair premier Mark Rutte is die maatregel nodig omdat door de Britse variant van het coronavirus het aantal besmettingen te hoog blijft. 

Rutte zei ook nog “weinig ruimte” te zien voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart. “Deskundigen zeggen dat 70 procent van de nieuwe besmettingen met die mutant is”, doelde hij op de Britse variant.

‘Britse variant niet allerbeste excuus’

Levi spreekt van een hetze rond de Britse variant. “Wij denken dat de Britse variant besmettelijker is. Er zijn veel aanwijzingen nu dat dat inderdaad zo is, in de orde van veertig procent meer besmettelijk. Dat is iets om rekening mee te houden. Maar met een lockdown krijg je het eronder”, zegt Levi.

Tekst gaat verder onder tweet. 

“Daarnaast is het zo dat er wat wisselende berichten zijn over of het virus gevaarlijker is en of je er zieker van wordt. Maar als dat al zo is, is dat effect maar heel gering”, zegt de ziekenhuisdirecteur. “Die hele hetze over ‘het Britse virus’, is misschien een klein beetje overtrokken.”

De Britse variant is onterecht de basis voor de avondklok in Nederland, vindt Levi. “De avondklok werd ingesteld op het moment dat in Engeland de getallen al naar beneden gingen. Of je nou voor of tegen de avondklok bent, de Britse variant is daar niet het allerbeste excuus voor.”

Levi: Vaccineren is de oplossing

Volgens Levi moet Nederland vooral naar de Britten kijken als het gaat om het vaccineren. “Engeland is iets eerder begonnen, dat is nu eenmaal zo. Maar Nederland moet er nu vol tegenaan”, zegt hij.

“In Engeland is er nu een soort nationaal programma. Iedereen doet mee. Honderden duizenden vrijwilligers, alle huisartsen, alle ziekenhuizen. Vanavond is er een actie van bekende Britten die op de televisie vertellen dat iedereen zich moet laten vaccineren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Het is een soort deltaplan. En het werkt, want het gaat als een razende.” In Engeland is inmiddels zo’n kwart van de bevolking gevaccineerd.

‘Vaccin werkt’

Er komen nog steeds iedere dag covidpatiënten binnen in het ziekenhuis van Levi. Maar niet meer dan tussen de tien en twintig, zegt hij. “Geen één van hen heeft een vaccinatie gekregen. Dat is geweldig nieuws, want het lijkt dus te werken. Mijn advies is: vol gaan voor de vaccinatie. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen vaccineren. Dat is een positief plan waar het hele land zich achter kan scharen.” Ook benadrukt hij dat mensen zich aan de coronamaatregelen moeten houden.

LEES OOK: Steun van Tweede Kamer voor spoedwet avondklok

Door: Peter Visser

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug