main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 19 februari 2021 — 00:03

Ziekenhuisdirecteur Levi: ‘Britse variant niet allerbeste excuus voor avondklok’

Ziekenhuisdirecteur in Londen Marcel Levi vindt de angst over de Britse variant van het coronavirus overdreven. Volgens hem volstaat een lockdown om die te bestrijden. “Of je nou voor of tegen de avondklok bent, de Britse variant is daar niet het allerbeste excuus voor”, zegt hij donderdagavond in Op1.

De avondklok blijft voorlopig van kracht, zo werd donderdag bekend. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer ging tijdens een ingelast debat akkoord met de spoedwet voor de avondklok. Volgens demissionair premier Mark Rutte is die maatregel nodig omdat door de Britse variant van het coronavirus het aantal besmettingen te hoog blijft. 

Rutte zei ook nog “weinig ruimte” te zien voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart. “Deskundigen zeggen dat 70 procent van de nieuwe besmettingen met die mutant is”, doelde hij op de Britse variant.

‘Britse variant niet allerbeste excuus’

Levi spreekt van een hetze rond de Britse variant. “Wij denken dat de Britse variant besmettelijker is. Er zijn veel aanwijzingen nu dat dat inderdaad zo is, in de orde van veertig procent meer besmettelijk. Dat is iets om rekening mee te houden. Maar met een lockdown krijg je het eronder”, zegt Levi.

Tekst gaat verder onder tweet. 

“Daarnaast is het zo dat er wat wisselende berichten zijn over of het virus gevaarlijker is en of je er zieker van wordt. Maar als dat al zo is, is dat effect maar heel gering”, zegt de ziekenhuisdirecteur. “Die hele hetze over ‘het Britse virus’, is misschien een klein beetje overtrokken.”

De Britse variant is onterecht de basis voor de avondklok in Nederland, vindt Levi. “De avondklok werd ingesteld op het moment dat in Engeland de getallen al naar beneden gingen. Of je nou voor of tegen de avondklok bent, de Britse variant is daar niet het allerbeste excuus voor.”

Levi: Vaccineren is de oplossing

Volgens Levi moet Nederland vooral naar de Britten kijken als het gaat om het vaccineren. “Engeland is iets eerder begonnen, dat is nu eenmaal zo. Maar Nederland moet er nu vol tegenaan”, zegt hij.

“In Engeland is er nu een soort nationaal programma. Iedereen doet mee. Honderden duizenden vrijwilligers, alle huisartsen, alle ziekenhuizen. Vanavond is er een actie van bekende Britten die op de televisie vertellen dat iedereen zich moet laten vaccineren. Je kunt het zo gek niet bedenken. Het is een soort deltaplan. En het werkt, want het gaat als een razende.” In Engeland is inmiddels zo’n kwart van de bevolking gevaccineerd.

‘Vaccin werkt’

Er komen nog steeds iedere dag covidpatiënten binnen in het ziekenhuis van Levi. Maar niet meer dan tussen de tien en twintig, zegt hij. “Geen één van hen heeft een vaccinatie gekregen. Dat is geweldig nieuws, want het lijkt dus te werken. Mijn advies is: vol gaan voor de vaccinatie. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen vaccineren. Dat is een positief plan waar het hele land zich achter kan scharen.” Ook benadrukt hij dat mensen zich aan de coronamaatregelen moeten houden.

LEES OOK: Steun van Tweede Kamer voor spoedwet avondklok

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer