main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
5 januari 2021 — 14:52

Brabantse senioren vinden ic-loting niet te verkroppen: ‘Lijkt een faire keuze maar dat is het niet’

Seniorenvereniging KBO-Brabant vindt het eventuele loten voor een plek op de ic bij een tekort aan plaatsen geen goed idee. De Brabantse club met zo’n 125.000 leden vraagt de politiek in een open brief ervan af te zien. “Het lijkt een faire keuze, maar dat is het niet.”

Iedereen hoopt natuurlijk dat het nooit zo ver komt, stelt KBO-Brabant. Maar als er twee patiënten zijn en nog maar één bed op de intensive care, hoe kies je dan voor wie dat ic-bed is?

Ook achteraf kan het voor problemen zorgen, stelt directeur Wilma Schrover. Het zal volgens haar voor een zeer oud iemand zelf, die dankzij een ‘gewonnen’ ic-plek overleeft, toch niet te verkroppen zijn als diegene beseft dat hij zijn paar extra jaren te danken heeft aan de dood van bijvoorbeeld een tiener.

Draaiboek code zwart

Aanleiding is de discussie over het ‘draaiboek code zwart’ en het in bepaalde noodgevallen voorrang geven aan jongeren boven ouderen. Omdat dat heel moeilijk ligt, is er sprake van loting als alternatief.  “Als ouderen zijn we vaak ook vader, moeder, opa of oma”, aldus KBO-Brabant.

De spoedwet waarmee het kabinet wil verbieden om jonge mensen op basis van niet-medische gronden voorrang te geven op een ic-bed, kan nog niet op steun rekenen in de coalitie.

“Laat het u als volksvertegenwoordiger niet overkomen dat u in het ergste geval straks moet verantwoorden waarom u in januari 2021 besloot om artsen via loting te laten beslissen over de levens van pakweg een 15- en een 75-jarige”, schrijft de Brabantse ouderenorganisatie aan Den Haag. “Doe het de 15-jarige, de 75-jarige, hun naasten en de betrokken artsen niet aan!”

‘Voorstel voor leeftijdsdiscriminatie’

De hele maatschappelijke discussie is ook niet goed verlopen, vinden de Brabanders op leeftijd. “Terwijl de angst en het verdriet onder ouderen toch al groot waren vanwege het gevaar van het virus voor hen en de nonchalante dor-hout-discussie in de media over hen, is het draaiboek onmiddellijk geframed als een voorstel voor leeftijdsdiscriminatie.”

LEES OOK: Ziekenhuizen slepen minister Van Ark voor de rechter omdat extra ic-bedden niet worden vergoed

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer