main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 januari 2021 — 10:55

Evenementenbranche eist voor 1 februari duidelijkheid en pleit voor garantiefonds

De evenementenbranche is klaar voor het nieuwe jaar. Met een paginagrote advertentie in het AD kondigt de Alliantie van Evenementenbouwers, waarin organisatoren van publieksevenementen zijn verenigd, een groot aantal events in 2021 aan. Daarbij ontvangen de organisatoren graag weer veel bezoekers. Bij deze advertentie is echter één grote kanttekening te plaatsen. De branche heeft voor de doorgang van deze festivals toezeggingen en een garantiefonds vanuit de overheid nodig, en snel ook.

“We hopen en hebben er vertrouwen in dat het weer mogelijk is dat we vanaf mei weer een normaal seizoen kunnen draaien”, zegt Jolanda Jansen, voorzitter van de Alliantie van Evenementenbouwers, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In mei is natuurlijk het Eurovisiesongfestival in Nederland, het EK voetbal komt erachteraan, en de Invictus Games. Allemaal hele grote, eenmalige evenementen.”

Maandenlange voorbereiding

Maar deze kunnen enkel doorgang vinden als de overheid naar hun oproep luistert. “We hebben tegen het kabinet gezegd: rond 1 februari is het voor ons belangrijk om te weten of we kunnen beginnen met de voorbereidingen”, zegt Jansen, die naast voorzitter van de Alliantie ook directeur van Rotterdam Ahoy is. Mochten deze evenementen dan onverhoopt toch niet door kunnen gaan, omdat de gezondheidssituatie in de zomer dat niet toelaat of sneltesten geen oplossingen zijn, vragen ze om een garantiefonds “waarmee de tot dan toe gemaakte kosten gedekt kunnen worden.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zonder een garantiefonds is de kans erg groot dat festivalorganisatoren het niet aandurven om te beginnen met de voorbereidingen. In dat geval kunnen we fluiten naar de festivalzomer van 2021.

Duitsland

Duitsland werkt al met zo’n garantiefonds. Minister Olaf Scholz (Financiën) riep de branche daar een maand geleden op alvast te beginnen met het inplannen van evenementen voor de tweede helft van 2021. Mochten deze alsnog worden afgelast vanwege het coronavirus, staat de Duitse staat garant. Hiervoor wordt ongeveer 2,5 miljard euro uitgetrokken.

LEES OOK: Grote evenementen vanaf april waarschijnlijk weer mogelijk

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer