Meer dan 2000 contant geld op zak? Boete, vindt de VVD Rotterdam
In de Nederlandse drugseconomie wordt per jaar meer dan 20 miljard euro verdiend. Veelal gaat het hierbij om contant geld. Om drugscriminelen direct in de portemonnee te raken komt de VVD Rotterdam daarom met een opvallend plan. Wanneer je met meer dan tweeduizend euro op zak wordt betrapt, kun je een flinke boete verwachten. Nu staat dat bedrag landelijk op 10.000 euro.
“In Rotterdam, de doorvoerhaven van drugs in Europa, wordt ontzettend veel geld verdiend en uitgegeven. Dat is allemaal drugsgeld. En dat is allemaal cash geld”, zegt Vincent Karremans, fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam in Goedemorgen Nederland. Als op dat cash geld een limiet wordt gezet, zit dat de drugscriminelen dwars, zegt hij. De boete zou dan kunnen oplopen tot 2500 euro. “Op die manier kunnen de criminelen met dat geld hele mooie spullen kopen, waardoor jonge jongens weer denken dat ze op die manier heel succesvol worden. Dat willen we voorkomen. We willen het probleem bij de wortel aanpakken.”
Intimiderend
Oud-stadsmarinier en Rotterdammer Marcel van de Ven onderschrijft het drugsprobleem in zijn stad. “Als ik hier in een restaurantje wat eten haal en iemand naast mij trekt ongeveer zes á zevenduizend euro uit zijn tas aan losse biljetten, is dat intimiderend. En je stelt jezelf ook de vraag: jeetje, hoe is dat in godsnaam mogelijk”, zegt hij.
“Eigenlijk is het een verzameling van jonge aanwas die al heel snel de verkeerde rolmodellen voor zich hebben, met een dure rolex, hele mooie kleding, een dure auto. En dat schijnt dan een maatschappelijk ideaal te zijn, wat je nastreeft als je geen andere alternatieven denkt te hebben of krijgt”, aldus Van de Ven.
Bij het beboeten wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen mensen die niet kunnen verklaren waarom ze zo’n hoog bedrag op zak hebben en bijvoorbeeld een eigenaar van een horecazaak die zijn verdiensten naar de bank brengt. “Het gaat echt om mensen die dat niet beroepsmatig bij zich hebben”, aldus Karremans.
De VVD wil verder dat luxe winkels, autoverhuurbedrijven en dure kledingwinkels in de havenstad geen cashbetalingen van boven de vijfhonderd euro accepteren.
Juridisch mogelijk
Juridisch is dit mogelijk, zegt Karremans, die zegt dat zijn partij hier al een jaar mee bezig is. “De Europese regelgeving laat expliciet ruimte om op lokaal niveau beperkingen te stellen aan contant geld, als je daar een goede reden voor hebt.”
LEES OOK: Nederland ontwikkelt zich als ‘postkantoor van de drugs’, Duitse politie slaat alarm
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman
- Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
- Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
- Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!
Podcast: WNL Haagse Lobby
Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?
Te gast zijn:
- Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
- Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
- Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord
Luister nu terug als podcast!
Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…
Lees meerNu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…
Lees meerGisteravond vond er een grote storing plaats op het spoor. Hierdoor sliepen 1500 reizigers noodgedwongen op het station en zochten mensen een andere oplossing, zoals…
Lees meerDe Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…
Lees meerSchiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…
Lees meerDe treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…
Lees meerDe wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…
Lees meerHet begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….
Lees meerGroningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…
Lees meerEen radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…
Lees meerDriekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…
Lees meerDe NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een “ruimhartige compensatie” krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers…
Lees meerJongeren hebben steeds vaker een mes op zak, met enorme gevolgen. Daarom slaan de politie, jongerenwerkers en de burgemeester van Vlaardingen de handen ineen. Zij…
Lees meerDe komende twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. 22 miljard heeft…
Lees meer