main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 juni 2020 — 00:44

Nederlandse moskeeën onder buitenlandse invloed: ‘Onze kinderen beschermen tegen giftige denkbeelden’

Een aantal Nederlandse moskeeën, moskeescholen en andere islamitische organisaties wordt bekostigd en aangestuurd vanuit de Golfstaten en Turkije. Dat concludeert een parlementaire ondervragingscommissie vandaag na onderzoek. In februari werden verschillende getuigen gehoord over een verband tussen buitenlandse geldschieters en streng religieuze stromingen in Nederland. Integratiedeskundige Keklik Yücel stelt in Op1 dat er weinig nieuwe bevindingen in het rapport staan, maar is blij dat de overheid nu officieel kennis kan nemen van het probleem.

Wie betaalt, bepaalt en daardoor krijgen antidemocratische ideeën vat op Nederlandse moslims, concludeert de commissie van Tweede Kamerleden onder leiding van CDA-Kamerlid Michel Rog. Moskeegangers radicaliseren of worden, als ze weerstand bieden, geïntimideerd en bedreigd.

Yücel, die door de commissie werd gehoord, vindt dat er weinig nieuwe bevindingen in het rapport staan. “We weten dat beïnvloeding uit onvrije landen al jaren gaande is. En niet zo’n beetje ook en op een hele professionele manier. Onze kinderen zijn daar al aan onderworpen in veel te grote mate.” Het échte nieuws is dat de overheid met een gezaghebbend rapport kennis kan nemen van de omvang van het probleem, stelt Yücel.

‘Eerste stap richting actie’

Het is een eerste stap om actie te kunnen ondernemen, zegt ze. “Complimenten aan de commissie dat ze het eindelijk hebben opgepakt, maar dit is nog maar het begin. Als je het hebt over wat de overheid moet doen en over hoe wij willen samenleven, over de meest fundamentele zaken in ons land, dan moet je dit probleem nu echt aanpakken en onze kinderen beschermen van giftige denkbeelden die geïndoctrineerd worden.” Wat dat is wat er nu gebeurt volgens de integratiedeskundige.

Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën noemt het rapport “conform verwachting” en hoopt dat er nu actie kan worden ondernomen door de politiek. “Wat ik heb vastgesteld is dat er niet echt conclusies zijn getrokken door de commissie, maar dat alle verhoren en aanbevelingen zijn gebundeld.” Het is nu aan de politiek om daar iets van te vinden, zegt hij.

Oppassen met paardenmiddelen

Bouharrou, die ook werd gehoord door de commissie, maakt zich wel zorgen over de toon waarmee over de Nederlandse moslimgemeenschap werd gesproken tijdens de verhoren. “Ik kreeg heel vaak te horen dat moslims in Nederland in het beklaagdenbankje zitten. Ik denk dat er hele belangrijke zaken zijn die we moeten oplossen in dit land, maar we moeten wel uitkijken. We hebben het hier over één miljoen moslims. Dat is een volwaardig en zeer belangrijk onderdeel van de samenleving.”

Volgens Bouharrou is het belangrijk dat er nu een alternatief geluid tegenover het radicale geluid komt te staan. “Ongewenste buitenlandse financiering is gewoon niet goed. Daar moeten we transparantie in hebben, en dat kan ook”, zegt hij. “Ik vind dat we vooral proportioneel moeten reageren op het probleem.” Hij beklemtoont dat “we moeten oppassen met allerlei paardenmiddelen en grote verboden”.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om te benadrukken met iedere stap die je neemt, dat dit niet gaat over de vrijheid van godsdienst”, vult Yücel aan. “Ook om de moslimgemeenschap gerust te stellen. Dit gaat over anti-democratische denkbeelden en over democratie ondermijnende activiteiten, waartegen we een dam moeten opwerpen.” Ongewenste buitenlandse invloeden zijn niet alleen gevaarlijk voor de samenleving, maar ook voor alle kansen van moslimjongeren die eraan onderworpen worden, stelt Yücel. “Daar maak ik me zorgen over.”

LEES OOK: Kamercommissie: geldschieters uit Turkije en Golfstaten kopen invloed in aantal Nederlandse moskeeën

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Doorrijders veroorzaken 20 miljoen euro letselschade: recordaantal mensen gewond  

Een recordaantal mensen is gewond geraakt door een aanrijding met een doorrijder. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2023 maar liefst 1220 meldingen van letselschade binnen…

Lees meer

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer