main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 juni 2020 — 00:44

Nederlandse moskeeën onder buitenlandse invloed: ‘Onze kinderen beschermen tegen giftige denkbeelden’

Een aantal Nederlandse moskeeën, moskeescholen en andere islamitische organisaties wordt bekostigd en aangestuurd vanuit de Golfstaten en Turkije. Dat concludeert een parlementaire ondervragingscommissie vandaag na onderzoek. In februari werden verschillende getuigen gehoord over een verband tussen buitenlandse geldschieters en streng religieuze stromingen in Nederland. Integratiedeskundige Keklik Yücel stelt in Op1 dat er weinig nieuwe bevindingen in het rapport staan, maar is blij dat de overheid nu officieel kennis kan nemen van het probleem.

Wie betaalt, bepaalt en daardoor krijgen antidemocratische ideeën vat op Nederlandse moslims, concludeert de commissie van Tweede Kamerleden onder leiding van CDA-Kamerlid Michel Rog. Moskeegangers radicaliseren of worden, als ze weerstand bieden, geïntimideerd en bedreigd.

Yücel, die door de commissie werd gehoord, vindt dat er weinig nieuwe bevindingen in het rapport staan. “We weten dat beïnvloeding uit onvrije landen al jaren gaande is. En niet zo’n beetje ook en op een hele professionele manier. Onze kinderen zijn daar al aan onderworpen in veel te grote mate.” Het échte nieuws is dat de overheid met een gezaghebbend rapport kennis kan nemen van de omvang van het probleem, stelt Yücel.

‘Eerste stap richting actie’

Het is een eerste stap om actie te kunnen ondernemen, zegt ze. “Complimenten aan de commissie dat ze het eindelijk hebben opgepakt, maar dit is nog maar het begin. Als je het hebt over wat de overheid moet doen en over hoe wij willen samenleven, over de meest fundamentele zaken in ons land, dan moet je dit probleem nu echt aanpakken en onze kinderen beschermen van giftige denkbeelden die geïndoctrineerd worden.” Wat dat is wat er nu gebeurt volgens de integratiedeskundige.

Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën noemt het rapport “conform verwachting” en hoopt dat er nu actie kan worden ondernomen door de politiek. “Wat ik heb vastgesteld is dat er niet echt conclusies zijn getrokken door de commissie, maar dat alle verhoren en aanbevelingen zijn gebundeld.” Het is nu aan de politiek om daar iets van te vinden, zegt hij.

Oppassen met paardenmiddelen

Bouharrou, die ook werd gehoord door de commissie, maakt zich wel zorgen over de toon waarmee over de Nederlandse moslimgemeenschap werd gesproken tijdens de verhoren. “Ik kreeg heel vaak te horen dat moslims in Nederland in het beklaagdenbankje zitten. Ik denk dat er hele belangrijke zaken zijn die we moeten oplossen in dit land, maar we moeten wel uitkijken. We hebben het hier over één miljoen moslims. Dat is een volwaardig en zeer belangrijk onderdeel van de samenleving.”

Volgens Bouharrou is het belangrijk dat er nu een alternatief geluid tegenover het radicale geluid komt te staan. “Ongewenste buitenlandse financiering is gewoon niet goed. Daar moeten we transparantie in hebben, en dat kan ook”, zegt hij. “Ik vind dat we vooral proportioneel moeten reageren op het probleem.” Hij beklemtoont dat “we moeten oppassen met allerlei paardenmiddelen en grote verboden”.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om te benadrukken met iedere stap die je neemt, dat dit niet gaat over de vrijheid van godsdienst”, vult Yücel aan. “Ook om de moslimgemeenschap gerust te stellen. Dit gaat over anti-democratische denkbeelden en over democratie ondermijnende activiteiten, waartegen we een dam moeten opwerpen.” Ongewenste buitenlandse invloeden zijn niet alleen gevaarlijk voor de samenleving, maar ook voor alle kansen van moslimjongeren die eraan onderworpen worden, stelt Yücel. “Daar maak ik me zorgen over.”

LEES OOK: Kamercommissie: geldschieters uit Turkije en Golfstaten kopen invloed in aantal Nederlandse moskeeën

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer