main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 juni 2020 — 00:44

Nederlandse moskeeën onder buitenlandse invloed: ‘Onze kinderen beschermen tegen giftige denkbeelden’

Een aantal Nederlandse moskeeën, moskeescholen en andere islamitische organisaties wordt bekostigd en aangestuurd vanuit de Golfstaten en Turkije. Dat concludeert een parlementaire ondervragingscommissie vandaag na onderzoek. In februari werden verschillende getuigen gehoord over een verband tussen buitenlandse geldschieters en streng religieuze stromingen in Nederland. Integratiedeskundige Keklik Yücel stelt in Op1 dat er weinig nieuwe bevindingen in het rapport staan, maar is blij dat de overheid nu officieel kennis kan nemen van het probleem.

Wie betaalt, bepaalt en daardoor krijgen antidemocratische ideeën vat op Nederlandse moslims, concludeert de commissie van Tweede Kamerleden onder leiding van CDA-Kamerlid Michel Rog. Moskeegangers radicaliseren of worden, als ze weerstand bieden, geïntimideerd en bedreigd.

Yücel, die door de commissie werd gehoord, vindt dat er weinig nieuwe bevindingen in het rapport staan. “We weten dat beïnvloeding uit onvrije landen al jaren gaande is. En niet zo’n beetje ook en op een hele professionele manier. Onze kinderen zijn daar al aan onderworpen in veel te grote mate.” Het échte nieuws is dat de overheid met een gezaghebbend rapport kennis kan nemen van de omvang van het probleem, stelt Yücel.

‘Eerste stap richting actie’

Het is een eerste stap om actie te kunnen ondernemen, zegt ze. “Complimenten aan de commissie dat ze het eindelijk hebben opgepakt, maar dit is nog maar het begin. Als je het hebt over wat de overheid moet doen en over hoe wij willen samenleven, over de meest fundamentele zaken in ons land, dan moet je dit probleem nu echt aanpakken en onze kinderen beschermen van giftige denkbeelden die geïndoctrineerd worden.” Wat dat is wat er nu gebeurt volgens de integratiedeskundige.

Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën noemt het rapport “conform verwachting” en hoopt dat er nu actie kan worden ondernomen door de politiek. “Wat ik heb vastgesteld is dat er niet echt conclusies zijn getrokken door de commissie, maar dat alle verhoren en aanbevelingen zijn gebundeld.” Het is nu aan de politiek om daar iets van te vinden, zegt hij.

Oppassen met paardenmiddelen

Bouharrou, die ook werd gehoord door de commissie, maakt zich wel zorgen over de toon waarmee over de Nederlandse moslimgemeenschap werd gesproken tijdens de verhoren. “Ik kreeg heel vaak te horen dat moslims in Nederland in het beklaagdenbankje zitten. Ik denk dat er hele belangrijke zaken zijn die we moeten oplossen in dit land, maar we moeten wel uitkijken. We hebben het hier over één miljoen moslims. Dat is een volwaardig en zeer belangrijk onderdeel van de samenleving.”

Volgens Bouharrou is het belangrijk dat er nu een alternatief geluid tegenover het radicale geluid komt te staan. “Ongewenste buitenlandse financiering is gewoon niet goed. Daar moeten we transparantie in hebben, en dat kan ook”, zegt hij. “Ik vind dat we vooral proportioneel moeten reageren op het probleem.” Hij beklemtoont dat “we moeten oppassen met allerlei paardenmiddelen en grote verboden”.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om te benadrukken met iedere stap die je neemt, dat dit niet gaat over de vrijheid van godsdienst”, vult Yücel aan. “Ook om de moslimgemeenschap gerust te stellen. Dit gaat over anti-democratische denkbeelden en over democratie ondermijnende activiteiten, waartegen we een dam moeten opwerpen.” Ongewenste buitenlandse invloeden zijn niet alleen gevaarlijk voor de samenleving, maar ook voor alle kansen van moslimjongeren die eraan onderworpen worden, stelt Yücel. “Daar maak ik me zorgen over.”

LEES OOK: Kamercommissie: geldschieters uit Turkije en Golfstaten kopen invloed in aantal Nederlandse moskeeën

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer