Deze app geeft jou groen licht om in een restaurant te gaan zitten (of niet)
Een plekje reserveren in de horeca is straks verplicht, maar ook moet er voor we aan kunnen schuiven uit een vraaggesprek blijken of we vrij zijn van coronaklachten. Dat kost veel tijd, en daar zitten de meeste horeca-ondernemers waarschijnlijk niet op te wachten. Om hen wat tijd te besparen is er nu een app bedacht.
Het idee is van de app, checkgesprek.nl, is dat elk restaurant een unieke QR-code krijgt. Die kunnen ze op hun deur plakken, en als bezoeker kun je die scannen met je telefoon. Dan krijg je zeven (door het RIVM opgestelde) vragen, namelijk:
- Ben je op dit moment (neus)verkouden en/of moet je regelmatig niezen?
- Heb je last van keelpijn?
- Moet je regelmatig hoesten (met of zonder slijm)?
- Heb je last van benauwdheid en/of een longontsteking?
- Heb je momenteel koorts of heb je in de laatste 24 uur koorts gehad (38 graden of hoger)?
- Heeft iemand in jouw gezin/huishouden momenteel koorts (38 graden of hoger) en heeft hij of zij verkoudheidsverschijnselen en/of benauwdheid?
- Ben je in de laatste 14 dagen in contact geweest met iemand die COVID-19 heeft? Of heb je zelf COVID-19 gehad en ben je daar korter dan 2 weken geleden van genezen?
Groene kaart
Als je al deze vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden ben je ‘ingecheckt’ op de locatie en kun je aan tafel. Je krijgt een ‘groene kaart’ die je aan één van de medewerkers kunt laten zien.
Privacy
Volgens checkgesprek.nl wordt de informatie die je deelt uiterst veilig en tijdelijk opgeslagen. “Deze kan alleen worden gebruikt in geval van een lokale uitbraak. Onder strenge voorwaarden zouden we de de bevoegde instanties kunnen helpen om dan snel en simpel contact met je op te kunnen nemen via het medium van jouw keuze”, schrijven zij. Je hoeft bij het gebruik van de app niet per se persoonsgegevens achter te laten: het kan ook volledig anoniem.
LEES OOK: Kritiek op NS-app om treinreis te reserveren: ‘Ov is dan niet meer openbaar’
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
WNL Op Zondag
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meerEen 17-jarige meisje is vrijdag in Hilversum neergestoken na een beroving. Omstanders die het zagen gebeuren konden de dader overmeesteren, meldt de politie. Het slachtoffer…
Lees meerHet apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie…
Lees meerEen 18-jarige man is donderdag vanuit Vught een tijdlang tegen zijn wil in meegenomen nadat hij werd bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie…
Lees meerPremier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms’jes als een “familieruzie”. Het is volgens hem…
Lees meerNederland heeft ongeveer 100.000 doses van het vaccin tegen pokken op de plank liggen, waarmee het apenpokkenvirus waarschijnlijk goed te bestrijden is. Dat zegt het…
Lees meer