main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2020 — 09:53

Minister van Nieuwenhuizen wil in gesprek met werkgevers over doorbreken 9-tot-5-mentaliteit

Om files op de wegen te vermijden, wil minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen in gesprek met werkgevers om werktijden veel meer over de dag te verspreiden en om blijvend meer thuis te werken. Daarvoor pleit ze in Goedemorgen Nederland. “We leven in een 24-uurseconomie en ik vind dat wij ook echt die omslag moeten maken.”

Uit onderzoek van RAI Vereniging blijkt dat twintig procent van de ov-gebruikers het openbaar vervoer gaat vermijden bij verdere versoepeling van de coronaregels. “Die anderhalvemeter is lastig in het openbaar vervoer”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Voor mensen die geen zin hebben om een mondkapje te dragen is de auto vaak de eerste terugvaloptie die toch een veilig gevoel geeft. Ik begrijp dat wel dat mensen die toevlucht zoeken.”

Maar meer mensen op de weg zorgt voor meer drukte. “Als iedereen weer hetzelfde gaat doen als voor de coronacrisis, met de extra mensen die anders het ov zouden gebruiken als er geen crisis was, dan krijgen wij gigantische files. Dat moeten wij niet willen.”

‘Al doe je dat maar een paar dagen per week’

De minister vindt dat wij nu gebruik moeten maken van een ander aspect van de coronacrisis. “Wij hebben inmiddels ervaren dat wij heel goed thuis kunnen werken. Het is echt niet zo dat iedereen op kantoor zit nu altijd alles vanuit huis moet doen. Maar al doe je dat maar een paar dagen per week, dan haal je die fileproblematiek al weg.”

Als je niet alle dagen thuis kan werken, dan wil Van Nieuwenhuizen graag met werknemers afspraken gaan maken om niet allemaal op hetzelfde moment te beginnen. “Zorg dat je wat meer spreidt over de dag. Laat mensen eerst wat uurtjes thuiswerken en laat ze dan naar kantoor komen als het dan toch moet voor die ene vergadering waar je elkaar echt in de ogen moet kijken. Geef mensen wat meer flexibiliteit. Wij hebben nu ook afspraken met het onderwijs dat het ook niet meer allemaal op dezelfde tijd begint. Mensen hebben dan ook meer flexibiliteit nodig.”

LEES OOK: Blijven we straks thuiswerken om het fileprobleem op te lossen?

‘Werkgevers hebben sleutel in handen’

Van Nieuwenhuizen wil dat de 9-tot-5-mentaliteit wordt aangepakt, en daarvoor zijn de werkgevers essentieel. “Die hebben de sleutel in handen. “In het verleden hebben wij allerlei initiatieven gehad om individuele werknemers te stimuleren om op een andere tijd te gaan reizen. Maar als die werkgever blijft verwachten dat je op een bepaalde tijd op je werk moet zijn, dan kan je hoog of laag springen maar dan moeten mensen toch echt op dat tijdstip op pad.”

Graag wil de minister met werkgevers in gesprek om goede afspraken te maken om zo veel mogelijk thuis te werken en als dat niet kan in ieder geval proberen de spits te vermijden. “De koepels hebben al positief gereageerd. Ook VNO-NCW wil graag het gesprek aan. Ik doe dit ook samen met de collega’s van economische zaken en heb ook advies gevraagd aan de denktanks en planbureau’s.”

‘Kijken wat minimaal noodzakelijk is’

Niet iedere sector kan even makkelijk anders gaan werken. “In het onderwijs kan je bijvoorbeeld makkelijker afspraken maken met het wetenschappelijk onderwijs en hbo dan dat je dat voor de kleine kindjes doet want die hebben weer andere tijden. Per sector moet je kijken wat er minimaal noodzakelijk is qua mobiliteit. En ga dat doen ook doen op de goede tijden.”

LEES OOK: Minister van Nieuwenhuizen: ‘Zorgen over files, blijf permanent thuiswerken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer