main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 april 2020 — 12:02

Kabinet maakt zich zorgen over toenemende drukte: ‘Moeten onszelf disciplineren’

Het kabinet maakt zich zorgen over de toenemende drukte op straat de afgelopen dagen. Dat zegt staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De BOA Bond waarschuwt dat ‘het lijkt alsof Nederlanders het normale leven weer hebben opgepakt’. Knops herkent dat beeld, en stelt dat het kabinet zich zorgen maakt over de ontwikkelingen. “Zeker.”

Knops: “Als het mooi weer is, willen mensen naar buiten.” De staatssecretaris benadrukt dat we er met z’n allen voor moeten zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. “Je moet de anderhalve meter afstand in acht nemen.”

Af en toe naar buiten kan

Volgens Knops is het niet erg om af en toe naar buiten te gaan, maar moet er voorkomen worden dat er drukke plekken ontstaan. “Je mag een luchtje scheppen, want het zou raar zijn als je niet naar buiten mocht. Maar als het niet nodig is, ga dan niet”, aldus Knops.

De staatssecretaris begrijpt dat het moeilijk is voor mensen in Nederland om veelal binnen te blijven. “We zitten in een situatie waarin de vrijheden die we zijn gewend er niet meer zijn, of veel minder.” Volgens Knops zit dat niet in onze aard om niet te gaan en staan waar we willen. “We willen zelf bepalen waar we naartoe gaan, en wanneer.”

‘We moeten onszelf disciplineren’

Maar er ontstaat snel drukte op straat als je de teugels laat vieren, denkt Knops. “Als je toch even wat wil doen, en iedereen bedenkt dat tegelijk, wordt het heel druk.”

“We moeten onszelf disciplineren”, aldus de CDA’er. Hij is blij met initiatieven die ervoor zorgen dat het vieren van Koningsdag ook thuis op een leuke manier kan, zodat we niet de straat op hoeven. “Je kunt het op die manier wel samen doen, maar je hoeft niet samen fysiek te zijn.”

LEES OOK: ‘Koning: ‘Bijzonder om op afstand toch eenheid te vormen’’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.
Maandag, 20.30 uur
Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt hij…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als verduurzamingsdoel gesteld dat het land in 2050 volledig gasloos moet zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier…

Lees meer