main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 april 2020 — 12:57

Coronavaccins in ontwikkeling maar wanneer kunnen wij ze gebruiken? ‘Dat is de grote uitdaging’

Wereldwijd wordt gewerkt aan zeventig vaccins tegen het coronavirus. Drie daarvan zijn in een vergevorderd stadium en worden op dit moment getest op mensen. Dat blijkt uit informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie. D66-Kamerlid Jan Paternotte pleit in Goedemorgen Nederland voor een gezamenlijke Europese aanpak bij de verdeling van het coronavaccin. “Zo’n virus houdt zich niet aan landsgrenzen.”

De voorzitter van de Europese Commissie hoopt dat er mogelijk eind dit jaar een vaccin is. “Dat is ongelofelijk snel als je je bedenkt dat normaal gesproken het ontwikkelen van een vaccin vijf tot tien jaar duurt”, aldus Jan Paternotte die voor D66 de ontwikkelingen van coronavaccins op de voet volgt. “Er zijn vaccins waar vijftien jaar jaar aan wordt gewerkt maar die tijd hebben wij nu niet. Dit is een race om zo snel mogelijk tot een vaccin te komen.”

Volgens Paternotte is heel belangrijk dat je bij een coronavaccin zeker weet dat het werkt en dat het dus op een grote groep mensen getest is. “Daarom moet zo’n vaccin ook eerst op een kleinere groep mensen worden getest zodat je zeker weet dat er geen bijwerkingen zijn die erger zijn dan de kwaal die je probeert aan te pakken.”

LEES OOK: WHO: ‘Er wordt wereldwijd aan 70 vaccins tegen het coronavirus gewerkt’

‘Testen op dieren overslaan’

Sommige wetenschappers zijn zo zeker van hun zaak dat bepaalde stappen in de ontwikkeling worden overgeslagen, zoals het testen op dieren. “Die wetenschappers zijn meteen gaan testen op mensen. Dat zijn wel mensen die zich vrijwillig hiervoor hebben aangemeld omdat ze graag willen bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus en daarom als proefkonijn willen dienen.”

In Nederland is het heel moeilijk om zo’n vaccin niet eerst op dieren te testen. “Wij vinden die veiligheid heel belangrijk. Maar uiteindelijk moet je het ook op mensen testen, want wat in een dier gebeurt hoeft niet zo in een mens te gebeuren.”

‘Worden al veel vaccins geproduceerd’

Een professor aan de Universiteit van Oxford zet in op september voor een vaccin. Daar wordt over twee weken begonnen met testen. Maar hoe snel kan zo’n vaccin op de markt komen? “Dat vaccin wordt nu eerst nog op fretten getest, nog niet op mensen”, legt Paternotte uit. “Om het dan door te gaan ontwikkelen en dan ook te gaan produceren is de grote uitdaging.”

Veel bedrijven en landen zijn, waaronder ook een Leids bedrijf, nu al miljoenen vaccins aan het maken. “Dat terwijl ze niet weten of het werkt, maar als dat wel het geval blijkt te zijn, liggen er al miljoenen vaccins klaar. Dat is wel risico nemen dat je geld weggooit, maar dan heb je wel sneller vaccins om uit te rollen.”

LEES OOK: Leids bedrijf vol vertrouwen over eigen coronavaccin: ‘Weten exact wat we moeten doen’

‘De vraag is waar het vaccin als eerste terechtkomt’

Het farmaceutische bedrijf Pfizer, dat ook in Nederland actief is, is ook bezig met een vaccin. “Dat is een doorbraak want het vaccin is een veelbelovende kandidaat en makkelijk opschaalbaar”, vertelt medisch directeur Marc Kaptein. “Maar desondanks hebben wij veel productiecapaciteit en tijd nodig om alles voor elkaar te krijgen. Als het lukt hebben wij voor het einde van het jaar een vaccin. Het is niet belangrijk om de eerste te zijn, maar wel om zo snel mogelijk deze pandemie de kop in te drukken zodat wij verder kunnen met ons normale leven.”

De kans bestaat dat het coronavaccin straks uit Nederland komt. “De Amerikaanse overheid heeft een half miljard dollar voor de ontwikkeling van het vaccin vrijgemaakt, en een groot gedeelte van die ontwikkeling vindt plaats in Leiden”, aldus Paternotte. “Maar de vraag is waar dat vaccin dan als eerste terechtkomt. Zo vertelde de Duitse ontwikkelaar van het vaccin, van het bedrijf dat Trump wilde kopen, dat ze het vaccin niet voor Duitsland maar voor de hele wereld maken en dan als eerste voor de mensen die in de zorg werken. En dan als tweede zou het vaccin moeten gaan naar mensen die in risicogroepen zitten.”

‘Uiteindelijk zitten wij in hetzelfde schuitje’

Paternotte pleit voor goede internationale afspraken over het coronavaccin. “Dat je Europees bijvoorbeeld gezamenlijk gaat inkopen als het vaccin uit de Verenigde Staten, China of Japan zou komen. Je hebt het grote risico dat landen eerst zichzelf gaan helpen. Dat hebben wij in het verleden ook gezien bij het ebolavaccin. Uiteindelijk zitten wij in hetzelfde schuitje.”

LEES OOK: ‘Eind 2021 hopen we 1 miljard vaccins te hebben tegen coronavirus’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Luister de podcast nu via je favoriete app!

Elke dinsdag verschijnt de podcast, elke vrijdag is het programma live te horen vanaf 19.00

WNL Haagse Lobby Podcast

Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.

Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:

  • Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
  • Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
  • Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…

Lees meer

Kamerleden geschrokken door vondst gekkekoeienziekte in Nederland

Verscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…

Lees meer

Raad van State: hondenfokkerij in Eersel moet stoppen

Een hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…

Lees meer

Advocaat: meer verlofincidenten dreigen door tekort aan tbs-personeel

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…

Lees meer

Dilan Yeşilgöz: schrijnende gevallen watersnood Limburg opnieuw bekijken

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…

Lees meer

Kabinet spreekt op Catshuis met bedrijven over vestigingsklimaat

Kabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…

Lees meer

Rutte: slachtoffers 1953 herinneren ons aan kracht van water

Ook premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…

Lees meer

ING kampt met storing bij internetbankieren

ING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…

Lees meer

Inflatie daalt, maar boodschappen worden nog altijd duurder

De prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer

Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland is aan het werk

Bijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het  aantal vluchtelingen uit Oekraïne…

Lees meer