main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 april 2020 — 12:57

Coronavaccins in ontwikkeling maar wanneer kunnen wij ze gebruiken? ‘Dat is de grote uitdaging’

Wereldwijd wordt gewerkt aan zeventig vaccins tegen het coronavirus. Drie daarvan zijn in een vergevorderd stadium en worden op dit moment getest op mensen. Dat blijkt uit informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie. D66-Kamerlid Jan Paternotte pleit in Goedemorgen Nederland voor een gezamenlijke Europese aanpak bij de verdeling van het coronavaccin. “Zo’n virus houdt zich niet aan landsgrenzen.”

De voorzitter van de Europese Commissie hoopt dat er mogelijk eind dit jaar een vaccin is. “Dat is ongelofelijk snel als je je bedenkt dat normaal gesproken het ontwikkelen van een vaccin vijf tot tien jaar duurt”, aldus Jan Paternotte die voor D66 de ontwikkelingen van coronavaccins op de voet volgt. “Er zijn vaccins waar vijftien jaar jaar aan wordt gewerkt maar die tijd hebben wij nu niet. Dit is een race om zo snel mogelijk tot een vaccin te komen.”

Volgens Paternotte is heel belangrijk dat je bij een coronavaccin zeker weet dat het werkt en dat het dus op een grote groep mensen getest is. “Daarom moet zo’n vaccin ook eerst op een kleinere groep mensen worden getest zodat je zeker weet dat er geen bijwerkingen zijn die erger zijn dan de kwaal die je probeert aan te pakken.”

LEES OOK: WHO: ‘Er wordt wereldwijd aan 70 vaccins tegen het coronavirus gewerkt’

‘Testen op dieren overslaan’

Sommige wetenschappers zijn zo zeker van hun zaak dat bepaalde stappen in de ontwikkeling worden overgeslagen, zoals het testen op dieren. “Die wetenschappers zijn meteen gaan testen op mensen. Dat zijn wel mensen die zich vrijwillig hiervoor hebben aangemeld omdat ze graag willen bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus en daarom als proefkonijn willen dienen.”

In Nederland is het heel moeilijk om zo’n vaccin niet eerst op dieren te testen. “Wij vinden die veiligheid heel belangrijk. Maar uiteindelijk moet je het ook op mensen testen, want wat in een dier gebeurt hoeft niet zo in een mens te gebeuren.”

‘Worden al veel vaccins geproduceerd’

Een professor aan de Universiteit van Oxford zet in op september voor een vaccin. Daar wordt over twee weken begonnen met testen. Maar hoe snel kan zo’n vaccin op de markt komen? “Dat vaccin wordt nu eerst nog op fretten getest, nog niet op mensen”, legt Paternotte uit. “Om het dan door te gaan ontwikkelen en dan ook te gaan produceren is de grote uitdaging.”

Veel bedrijven en landen zijn, waaronder ook een Leids bedrijf, nu al miljoenen vaccins aan het maken. “Dat terwijl ze niet weten of het werkt, maar als dat wel het geval blijkt te zijn, liggen er al miljoenen vaccins klaar. Dat is wel risico nemen dat je geld weggooit, maar dan heb je wel sneller vaccins om uit te rollen.”

LEES OOK: Leids bedrijf vol vertrouwen over eigen coronavaccin: ‘Weten exact wat we moeten doen’

‘De vraag is waar het vaccin als eerste terechtkomt’

Het farmaceutische bedrijf Pfizer, dat ook in Nederland actief is, is ook bezig met een vaccin. “Dat is een doorbraak want het vaccin is een veelbelovende kandidaat en makkelijk opschaalbaar”, vertelt medisch directeur Marc Kaptein. “Maar desondanks hebben wij veel productiecapaciteit en tijd nodig om alles voor elkaar te krijgen. Als het lukt hebben wij voor het einde van het jaar een vaccin. Het is niet belangrijk om de eerste te zijn, maar wel om zo snel mogelijk deze pandemie de kop in te drukken zodat wij verder kunnen met ons normale leven.”

De kans bestaat dat het coronavaccin straks uit Nederland komt. “De Amerikaanse overheid heeft een half miljard dollar voor de ontwikkeling van het vaccin vrijgemaakt, en een groot gedeelte van die ontwikkeling vindt plaats in Leiden”, aldus Paternotte. “Maar de vraag is waar dat vaccin dan als eerste terechtkomt. Zo vertelde de Duitse ontwikkelaar van het vaccin, van het bedrijf dat Trump wilde kopen, dat ze het vaccin niet voor Duitsland maar voor de hele wereld maken en dan als eerste voor de mensen die in de zorg werken. En dan als tweede zou het vaccin moeten gaan naar mensen die in risicogroepen zitten.”

‘Uiteindelijk zitten wij in hetzelfde schuitje’

Paternotte pleit voor goede internationale afspraken over het coronavaccin. “Dat je Europees bijvoorbeeld gezamenlijk gaat inkopen als het vaccin uit de Verenigde Staten, China of Japan zou komen. Je hebt het grote risico dat landen eerst zichzelf gaan helpen. Dat hebben wij in het verleden ook gezien bij het ebolavaccin. Uiteindelijk zitten wij in hetzelfde schuitje.”

LEES OOK: ‘Eind 2021 hopen we 1 miljard vaccins te hebben tegen coronavirus’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Ook bussen, trams en metro’s in grote steden drie minuten stilgezet

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend,…

Lees meer

Rusland welkom op Franse herdenking D-day, Poetin niet

Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. De organisatoren van de plechtigheid benadrukken dat president Vladimir Poetin “gegeven de omstandigheden” zelf…

Lees meer

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer