main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 14 april 2020 — 12:57

Coronavaccins in ontwikkeling maar wanneer kunnen wij ze gebruiken? ‘Dat is de grote uitdaging’

Wereldwijd wordt gewerkt aan zeventig vaccins tegen het coronavirus. Drie daarvan zijn in een vergevorderd stadium en worden op dit moment getest op mensen. Dat blijkt uit informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie. D66-Kamerlid Jan Paternotte pleit in Goedemorgen Nederland voor een gezamenlijke Europese aanpak bij de verdeling van het coronavaccin. “Zo’n virus houdt zich niet aan landsgrenzen.”

De voorzitter van de Europese Commissie hoopt dat er mogelijk eind dit jaar een vaccin is. “Dat is ongelofelijk snel als je je bedenkt dat normaal gesproken het ontwikkelen van een vaccin vijf tot tien jaar duurt”, aldus Jan Paternotte die voor D66 de ontwikkelingen van coronavaccins op de voet volgt. “Er zijn vaccins waar vijftien jaar jaar aan wordt gewerkt maar die tijd hebben wij nu niet. Dit is een race om zo snel mogelijk tot een vaccin te komen.”

Volgens Paternotte is heel belangrijk dat je bij een coronavaccin zeker weet dat het werkt en dat het dus op een grote groep mensen getest is. “Daarom moet zo’n vaccin ook eerst op een kleinere groep mensen worden getest zodat je zeker weet dat er geen bijwerkingen zijn die erger zijn dan de kwaal die je probeert aan te pakken.”

LEES OOK: WHO: ‘Er wordt wereldwijd aan 70 vaccins tegen het coronavirus gewerkt’

‘Testen op dieren overslaan’

Sommige wetenschappers zijn zo zeker van hun zaak dat bepaalde stappen in de ontwikkeling worden overgeslagen, zoals het testen op dieren. “Die wetenschappers zijn meteen gaan testen op mensen. Dat zijn wel mensen die zich vrijwillig hiervoor hebben aangemeld omdat ze graag willen bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus en daarom als proefkonijn willen dienen.”

In Nederland is het heel moeilijk om zo’n vaccin niet eerst op dieren te testen. “Wij vinden die veiligheid heel belangrijk. Maar uiteindelijk moet je het ook op mensen testen, want wat in een dier gebeurt hoeft niet zo in een mens te gebeuren.”

‘Worden al veel vaccins geproduceerd’

Een professor aan de Universiteit van Oxford zet in op september voor een vaccin. Daar wordt over twee weken begonnen met testen. Maar hoe snel kan zo’n vaccin op de markt komen? “Dat vaccin wordt nu eerst nog op fretten getest, nog niet op mensen”, legt Paternotte uit. “Om het dan door te gaan ontwikkelen en dan ook te gaan produceren is de grote uitdaging.”

Veel bedrijven en landen zijn, waaronder ook een Leids bedrijf, nu al miljoenen vaccins aan het maken. “Dat terwijl ze niet weten of het werkt, maar als dat wel het geval blijkt te zijn, liggen er al miljoenen vaccins klaar. Dat is wel risico nemen dat je geld weggooit, maar dan heb je wel sneller vaccins om uit te rollen.”

LEES OOK: Leids bedrijf vol vertrouwen over eigen coronavaccin: ‘Weten exact wat we moeten doen’

‘De vraag is waar het vaccin als eerste terechtkomt’

Het farmaceutische bedrijf Pfizer, dat ook in Nederland actief is, is ook bezig met een vaccin. “Dat is een doorbraak want het vaccin is een veelbelovende kandidaat en makkelijk opschaalbaar”, vertelt medisch directeur Marc Kaptein. “Maar desondanks hebben wij veel productiecapaciteit en tijd nodig om alles voor elkaar te krijgen. Als het lukt hebben wij voor het einde van het jaar een vaccin. Het is niet belangrijk om de eerste te zijn, maar wel om zo snel mogelijk deze pandemie de kop in te drukken zodat wij verder kunnen met ons normale leven.”

De kans bestaat dat het coronavaccin straks uit Nederland komt. “De Amerikaanse overheid heeft een half miljard dollar voor de ontwikkeling van het vaccin vrijgemaakt, en een groot gedeelte van die ontwikkeling vindt plaats in Leiden”, aldus Paternotte. “Maar de vraag is waar dat vaccin dan als eerste terechtkomt. Zo vertelde de Duitse ontwikkelaar van het vaccin, van het bedrijf dat Trump wilde kopen, dat ze het vaccin niet voor Duitsland maar voor de hele wereld maken en dan als eerste voor de mensen die in de zorg werken. En dan als tweede zou het vaccin moeten gaan naar mensen die in risicogroepen zitten.”

‘Uiteindelijk zitten wij in hetzelfde schuitje’

Paternotte pleit voor goede internationale afspraken over het coronavaccin. “Dat je Europees bijvoorbeeld gezamenlijk gaat inkopen als het vaccin uit de Verenigde Staten, China of Japan zou komen. Je hebt het grote risico dat landen eerst zichzelf gaan helpen. Dat hebben wij in het verleden ook gezien bij het ebolavaccin. Uiteindelijk zitten wij in hetzelfde schuitje.”

LEES OOK: ‘Eind 2021 hopen we 1 miljard vaccins te hebben tegen coronavirus’

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier