main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 april 2020 — 12:57

Coronavaccins in ontwikkeling maar wanneer kunnen wij ze gebruiken? ‘Dat is de grote uitdaging’

Wereldwijd wordt gewerkt aan zeventig vaccins tegen het coronavirus. Drie daarvan zijn in een vergevorderd stadium en worden op dit moment getest op mensen. Dat blijkt uit informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie. D66-Kamerlid Jan Paternotte pleit in Goedemorgen Nederland voor een gezamenlijke Europese aanpak bij de verdeling van het coronavaccin. “Zo’n virus houdt zich niet aan landsgrenzen.”

De voorzitter van de Europese Commissie hoopt dat er mogelijk eind dit jaar een vaccin is. “Dat is ongelofelijk snel als je je bedenkt dat normaal gesproken het ontwikkelen van een vaccin vijf tot tien jaar duurt”, aldus Jan Paternotte die voor D66 de ontwikkelingen van coronavaccins op de voet volgt. “Er zijn vaccins waar vijftien jaar jaar aan wordt gewerkt maar die tijd hebben wij nu niet. Dit is een race om zo snel mogelijk tot een vaccin te komen.”

Volgens Paternotte is heel belangrijk dat je bij een coronavaccin zeker weet dat het werkt en dat het dus op een grote groep mensen getest is. “Daarom moet zo’n vaccin ook eerst op een kleinere groep mensen worden getest zodat je zeker weet dat er geen bijwerkingen zijn die erger zijn dan de kwaal die je probeert aan te pakken.”

LEES OOK: WHO: ‘Er wordt wereldwijd aan 70 vaccins tegen het coronavirus gewerkt’

‘Testen op dieren overslaan’

Sommige wetenschappers zijn zo zeker van hun zaak dat bepaalde stappen in de ontwikkeling worden overgeslagen, zoals het testen op dieren. “Die wetenschappers zijn meteen gaan testen op mensen. Dat zijn wel mensen die zich vrijwillig hiervoor hebben aangemeld omdat ze graag willen bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus en daarom als proefkonijn willen dienen.”

In Nederland is het heel moeilijk om zo’n vaccin niet eerst op dieren te testen. “Wij vinden die veiligheid heel belangrijk. Maar uiteindelijk moet je het ook op mensen testen, want wat in een dier gebeurt hoeft niet zo in een mens te gebeuren.”

‘Worden al veel vaccins geproduceerd’

Een professor aan de Universiteit van Oxford zet in op september voor een vaccin. Daar wordt over twee weken begonnen met testen. Maar hoe snel kan zo’n vaccin op de markt komen? “Dat vaccin wordt nu eerst nog op fretten getest, nog niet op mensen”, legt Paternotte uit. “Om het dan door te gaan ontwikkelen en dan ook te gaan produceren is de grote uitdaging.”

Veel bedrijven en landen zijn, waaronder ook een Leids bedrijf, nu al miljoenen vaccins aan het maken. “Dat terwijl ze niet weten of het werkt, maar als dat wel het geval blijkt te zijn, liggen er al miljoenen vaccins klaar. Dat is wel risico nemen dat je geld weggooit, maar dan heb je wel sneller vaccins om uit te rollen.”

LEES OOK: Leids bedrijf vol vertrouwen over eigen coronavaccin: ‘Weten exact wat we moeten doen’

‘De vraag is waar het vaccin als eerste terechtkomt’

Het farmaceutische bedrijf Pfizer, dat ook in Nederland actief is, is ook bezig met een vaccin. “Dat is een doorbraak want het vaccin is een veelbelovende kandidaat en makkelijk opschaalbaar”, vertelt medisch directeur Marc Kaptein. “Maar desondanks hebben wij veel productiecapaciteit en tijd nodig om alles voor elkaar te krijgen. Als het lukt hebben wij voor het einde van het jaar een vaccin. Het is niet belangrijk om de eerste te zijn, maar wel om zo snel mogelijk deze pandemie de kop in te drukken zodat wij verder kunnen met ons normale leven.”

De kans bestaat dat het coronavaccin straks uit Nederland komt. “De Amerikaanse overheid heeft een half miljard dollar voor de ontwikkeling van het vaccin vrijgemaakt, en een groot gedeelte van die ontwikkeling vindt plaats in Leiden”, aldus Paternotte. “Maar de vraag is waar dat vaccin dan als eerste terechtkomt. Zo vertelde de Duitse ontwikkelaar van het vaccin, van het bedrijf dat Trump wilde kopen, dat ze het vaccin niet voor Duitsland maar voor de hele wereld maken en dan als eerste voor de mensen die in de zorg werken. En dan als tweede zou het vaccin moeten gaan naar mensen die in risicogroepen zitten.”

‘Uiteindelijk zitten wij in hetzelfde schuitje’

Paternotte pleit voor goede internationale afspraken over het coronavaccin. “Dat je Europees bijvoorbeeld gezamenlijk gaat inkopen als het vaccin uit de Verenigde Staten, China of Japan zou komen. Je hebt het grote risico dat landen eerst zichzelf gaan helpen. Dat hebben wij in het verleden ook gezien bij het ebolavaccin. Uiteindelijk zitten wij in hetzelfde schuitje.”

LEES OOK: ‘Eind 2021 hopen we 1 miljard vaccins te hebben tegen coronavirus’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer